Da li će biti rešen problem nestašice lekova za štitnu žlezdu? Neki pacijenti mesecima traže izlaz

Problem traje od prošle godine; nestašica ne pogađa samo pacijente sa endokrinološkim problemima

  • 12

Nakon pisanja Telegrafa od pre gotovo pet meseci o nestašici lekova za štitnu žlezdu, kada su stigla i prva uveravanja nadležnih da je snabdevanje tržišta normalizovano u dozama od 25mcg, 50mcg, 75mcg i 100mcg, te da se normalizacija u snabdevanju tržišta lekom eutiroks u dozi od 125mcg i 150mcg očekuje, situacija s početka ove godine još je lošija nego prošle 2019. Iz Ministarstva zdravlja su nam ponovo potvrdili da su upoznati sa problemom, te da su preduzete određene mere.

Ministarstvo najavljuje rešenje deo po deo

- Ministarstvo zdravlja je iniciralo održavanje nekoliko sastanaka sa farmaceutskom kompanijom Merck, koja je nosilac dozvole za lek eutiroks. Za lek eutiroks 25 mcg, kao i 100 mcg, dana 6. februara 2020. godine, izdat je sertifikat analize Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i lekovi su isporučeni veleprodajama.

Po informacijama dobijenim od kompanije Merck doo Beograd, normalizacija u snabdevanju tržišta lekom eutiroks u dozi od 75 mcg se očekuje tokom meseca februara, dok se normalizacija u snabdevanju tržišta ovim lekom u dozi od 50mcg i 125mcg očekuje u mesecu martu - odgovorili su nam službenim dopisom 13. februara bez podataka za dozu od 150mcg.

Ujedno su za Telegraf.rs napomenuli da su dostupni lekovi letroks i tivoral - kako su naveli - istog sastava kao eutiroks, kao i da leka o čijoj se nestašici diskutuje već od polovine prethodne godine, nema zbog povećanih potreba tržišta na globalnom nivou i nemogućnosti proizvođača da izađe u susret potrebama tržišta.

Ipak, u vreme prikupljanja materijala za ovaj tekst s kraja januara situacija na terenu bila je vrlo nezavidna. Brojne apoteke u nekoliko Beogradskih opština - Voždovcu, Starom Gradu, Novom Beogradu - nisu mogle da usluže korisnike, kao ni u gradovima širom Srbije od čijih smo meštana mogli da dobijemo informacije.

Jedni traže pogledom, drugi odmahuju glavom 

Tek negde bilo je moguće naći lek eutiroks u dozama od 75 mcg i 125 mcg - neprepolovljive i neumnožive. Uprkos rogobatnoj formulaciji, situacija u kojoj su se tada našli pacijenti koji piju dozu od 25mcg, 50mcg, 100mcg i 150mcg daleko je rogobatnija - niti su mogli da prepolove tabletu niti da popiju dve, sem u slučaju onih koji koriste najveću dozu i kojima bi tada dostupna doza od 75mcg mogla da reši problem.

Šta sa ostalima? U mnogima od spomenutih apoteka farmaceuti nisu ni nagoveštavali da imaju zamenu. Jer mnogi i nisu imali. Možda je bilo i onih koji ne bi olako preporučivali zamenu hormonskoj terapiji, kao što endokrinolozi, već smo pisali, ne savetuju da se radi.

Lekovi, apoteka Foto: Shutterstock

Zaplašeni pacijenti, nemoćni da pronađu lek koji piju svaki dan, a ne kada im se sloši ili periodično, traže podršku lekara. Kako saznajemo iz prve ruke, neki su posavetovani da prekontrolišu rad svoje štitne žlezde u upola kraćem roku nego što bi inače. Dakle, ukoliko moraju da koriste zamenu, potrebno je da se prekontrolišu na tri umesto na šest meseci npr, kako bi pratili da li im zamena - letroks ili tivoral - odgovara. Prvi savet je da svakako pokušaju da pronađu lek koji "im pripada".

U potrazi za lekovima pacijenti su "iskopali" zalihe iz susedne Republike Srpske, zapazivši pritom da je reč o kutijama sa četiri table od po 25 tableta, dvostruko više nego što ima u "srpskoj ediciji". Neki su naišli, kako saznajemo, i na švercerske primerke od 600 din. Da ih ima, legalni i provereni u apoteci bi koštali oko 150 dinara.

Kakvo je stanje danas

U vezi sa time kakva je danas snabdevenost apoteka obratili smo se Apotekama "Beograd" kao zdravstvenoj ustanovi koja broji 124 apoteke. Pitali smo u kojim dozama i kojoj količini imaju lek eutiroks i u kojim delovima grada.

- Lek eutiroks tablete u jačini 25 mcg na elektronski recept imamo u sistemu apoteka Apoteke „Beograd“. Eutiroks u jačini 75 mcg i 100 mcg je stigao i u toku je raspodela. Korisnici naših usluga mogu u svakoj našoj apoteci proveriti stanje i za druge naše apoteke za traženi lek - stoji u njihovom odgovoru.

Napominjemo da za ostale apoteke u Beogradu i Srbiji nemamo zvanične podatke.

Ovim povodom obratili smo se i Farmaceutskoj komori Srbije, ali do objave ovog teksta nismo dobili njihov komentar.

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva odgovorili su nam da lek eutiroks ima dozvolu Agencije da se nađe na tržištu, ali da ostala pitanja u vezi sa nestašicom nisu u njihovoj nadležnosti.

Ne manjka samo eutiroksa

U potrazi u eutiroksom, tragom nezadovoljstva naših čitalaca pitali smo i za lekove za koje su oni pitali u komentarima. Tako smo proveravali kakvo je stanje sa farinom, molsidominom, valsakorom, valsakombijem, janidom, janidom plus, korvitolom i vigantol kapima. Tada, krajem januara, dobili smo raznolike odgovore. Za neke od navedenih farmaceuti su govorili da nedostaju, te da im ima zamene, za druge da ih ima u određenim dozama, tek za neke da ih ima ili "trenutno ima".

I tim povodom tražili smo odgovor i iz Ministarstva.

- Dostupnost lekova farin, molsidomin, janida i valsakombi  je obezbeđena, dok je dostupnost lekova valsakor u dozi od 160mg i janida plus u dozi od 160mg+12.5mg, ograničena zbog problema u nabavci aktivne supstance neophodne za njihovu proizvodnju. Lek Vigantol je isporučen veledrogerijama - rekli su nam iz Ministarstva.

(B. P. - b.petrovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lara

    26. februar 2020 | 21:16

    A sta je sa GLUKOFAZ lekom? Da li se neko zapita u Ministrastvu,onon gde zagovaraju rast nataliteta, kako trudnice da odrze trudnocu bez Glukofaza i Eutiroxa, bez kojih moze doci do ostecenja fetusa??? Pita li se neko to u ovoj drzavi?? Treba pisati peticiju, nedopustivo je da ovoliko dugo gradjani budu bez svojih terapija. Sramota.

  • Jelena

    26. februar 2020 | 22:08

    Šta da rade ljudi kojima je odstranjena štitna žlezda? Bez tog leka ne mogu da žive? Sramota.

  • Rea

    26. februar 2020 | 22:31

    Nema ni glukogaž xr od 1000mg!!A obavezno se uzima svakodnevno!!Neko ne radi svoj posao kako treba!!Sramota za državu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA