≫ 

Gusani se gurkali i udarali krilima u "borbi" za ženke: Održana Gusanijada u Melencima

Borbe gusana su prilično atraktivne za publiku i uživaju priličan ugled među Melenčanima

  • 0
Gusanijada, Melenci Foto: Zrenjaninski.com

Kako tradicija, duga gotovo četiri decenije i nalaže, i ove zime održana je Gusanijada u Melencima kod Zrenjanina. U pitanju su borbe gusana, čija pravila su relativno prosta. Cilj "takmičara" je da protivnika natera na predaju ili u beg, piše portal Zrenjaninski.com.

Borbe gusana su prilično atraktivne za publiku i uživaju priličan ugled među Melenčanima. Ako neko misli da su borbe nehumane i okrutne, vara se, jer se sve svodi na guranje, udaranje krilima i "štipanje" kljunom, bez ikakvih posledica, sem po kojeg isčupanog pera.

Zapravo, u pitanju je rivalitet gusana koji se "bore" za ženke, i još veći rivalitet ponosnih vlasnika kojima je to dovoljan i dobar razlog za druženje, jelo i piće, odnosno razlog za čašćavanje.

Gusanijada, Melenci Gusani spremni za "borbu" u Melencima, Foto: Zrenjaninski.com

Nekoliko stotina obožavalaca ove manifestacije, u nedelju, 16. februara, u blizini samog centra Melenaca, ispratilo je finalne borbe.

U publici, pored lokalnih uzgajivača gusaka i ljubitelja ove tradicionalne manifestacije, moglo se videti i nekoliko desetina osoba iz Mokrina, Kikinde, Zrenjanina i okolnih mesta. Svi oni su bili znatiželjni da vide čiji će gusani ove godine poneti titulu šampiona manifestacije Gusanijada 2020.

Organizatori ovog takmičenja, Guščarsko društvo "Belo jato", potrudili su se da ovogodišnja Gusanijada svim posetiocima ostane u lepom sećanju, te su, dok su trajale borbe, publiku poslužili banatskim specijalitetima, kao što su krofne i čvarci.

Video: Najslađa vojska koju ste ikada videli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA