≫ 

Ko je kriv za sudbinu šestoro dece iz Alibunara? Propusti utvrđeni, čeka se odluka o kaznama

Preliminarni rezultati stručnog i inspekcijskog nadzora odmah su ukazali na propuste u radu i utvrđene su pogrešne procene u radu sa porodicom

  • 53
Alibunar, napuštena deca Printskrin: RTS

Posledice koje će snositi odgovorni u Centru za socijalni rad u Alibunaru zbog propusta u nepružanju pomoći deci iz Novog Kozjaka koja su bez oca i majke živeli u trošnoj kući bez struje, biće poznati sutra, saznaje Telegraf.rs.

Kako saznajemo u pokrajinskom Sekretarijatu za socijalnu politiku, inspektori danima rade na utvrđivanju propusta nadležnih u Centru, a izveštaj bi trebalo da završe danas do kraja dana.

Ostavljena deca, Alibunar Printskrin Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

Prošle nedelje, u sredu, objavljena je priča o šestoro mališana iz Novog Kozjaka, koji sami žive u trošnoj kući u kojoj nema ni grejanja, ni struje. Sami zarađuju da se prehrane, sami peru veš, kuvaju a pritom najstariji među njima ima 15 godina. Majka ih je ostavila, trudna je sa drugim čovekom, a otac je u zatvoru.

Priča o ovoj deci pokrenula je odmah reakcije nadležnih, pa su sutradan obišli Centar za socijalni rad u Alibunaru i decu u Novom Kozjaku.

Več u četvrtak, 13. februara bilo je jasno da je Centar za socijalni rad znao za njihovu situaciju, ali da ih je prepustio sudbini. 

Preliminarni rezultati stručnog i inspekcijskog nadzora u Centru za socijalni rad, kako je odmah sutradan saopštio pokrajinski Sekretarijat za socijalu, odmah su ukazali na propuste u radu ove ustanove. Saopšteno je da je utvrđeno da se porodica već duže vreme nalazi na evidenciji Centra, po više osnova.

Novi Kozjak, Alibunar Kuća u kojoj su živela deca Foto: RTS Printskrin

- Takođe je konstatovano da od 20. januara kada je majka poslednji put bila u Centru za socijalni rad Alibunar ne postoje saznanja o stanju u porodici, te su zbog toga konstatovani propusti u radu Centra i utvrđene pogrešne procene u radu sa porodicom  - saopštio je prošle nedelje sekretarijat.

Direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević bio je upoznat sa tim u kakvim uslovima žive ova deca ali o tome nije obavestio nadležne na višim pozicijama. Pritom, iako su utvrdili da majka nije ispoštovala obećanje da će se vratiti deci, Centar nije preduzeo mere da se deca zbrinu.

- Mi smo primetili da majka decu zanemruje i zapušta, a pošto je cilj da deca žive u prirodnim porodičnim uslovima mi smo dali sve od sebe da se stvore bolje uslovi da ona bude sa njima. Ona nam je uvek davala izjavu i ja sam bio prisutan kada je davala izjavu, da će ona da bude sa njima i da se od subote vraća kod njih. Na osnovu te izjave mi smo joj organizovali uslove, kupila joj je opština novi "smederevac" da bi joj bilo toplo, obezbedili drva - ispričao je između ostalog Prebiračević.

Kontrolu je samonicijativno pokrenuo i zaštitnik građana Zoran Pašalić. Ti rezultati biće poznati sledeće nedelje.

Deca iz Alibunara 6 mališana na doručku u Dečijem selu sa pokrajinskim sekretarom za socijalnu politiku Predragom Vuletićem Foto: Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku

U noći između četvrtka i petka, šestoro braće i sestara, koji su prvobitno trebalo da budu smešteni u dve hraniteljske porodice, zbrinuti su u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici. To je bila najbezbolnija mera po njih s obzirom na to da nisu hteli da se razdvoje u dve hraniteljske porodice.

Smeštaj u Dečijem selu je privremeno rešenje za njih, a radi se na pronalaženju trajnog zbrinjavanja dece.

VIDEO: Pogledajte u kakvim uslovima su živela ova deca 

Video: Otac umro od raka, sin se ubio a dvojica dečaka sa majkom čekaju Nikoljdan u mraku

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    18. februar 2020 | 13:58

    Krivi smo svi kao društvo! Ako svi znamo da su nam državne institucije propale, pa zar smo i mi svi ostali gradjani propali? Gde su komšije te porodice,rodjaci te dece? Šta kao oni nisu znali da su ova deca u problemu? Ljudi u Srbiji, velika većina je izgubila dušu i razuman sud! Može nam neko dati i plate po 10000 € mesečno kada smo izgubili sve ostalo!

  • Pera

    18. februar 2020 | 15:57

    Jedna napustena kuca sa domacinstvom u Vojvodini kosta oko 5000 evra 5000x400 =2 000 000,e bas toliko 400 ovakvih porodica smo mogli trajno da smestimo,a mi dadosmo 2 000 000 evra Albancima da pravce kuce,sta ne valja u nasim glavama i de je doslo do kratkog spoja?

  • zeljko

    18. februar 2020 | 13:13

    gospoda iz socijalne sluzbe nisu htele da napustaju tople kancelarije,a bili su dobro obavesteni da deca zive 8 meseci sama,sama se snalaze kako znaju i umeju,SRAM IH BILO...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA