≫ 

Ovo je veliki dan za povratak atletike u škole: Ministarstvo potpisalo protokol sa Atletskim savezom

Ministar Šarčević najavio je izmene u programu sportskih gimnazija, kao i pilot projekat koji će biti sproveden u šest gradova Srbije

  • 3

Protokol o uvođenju atletike kao bazičnog sporta u najniže razrede osnovne škole potpisan je danas. Time će se ne samo obezbediti dobra osnova za bavljenje ostalim sportovima, već će se pružiti uslovi za zdravije stilove života koje Ministarstvo prosvete želi da promoviše, ocenili su potpisnici.

- Svakodnevni sport će biti nova kategorija u srpskom obrazovanju, koju sada želimo da realizujemo na jedan potpuno novi način. Bitno je da se sistemski priđe bazičnim sportovima, ne samo zbog ponosa nacije, već zbog stilova života koje želimo da uvedemo deci u celoj toj strukturi, a koja će ih čuvati od droge i nasilja - podsetio je ministar.

On je rekao da se intenzivno radi na Strategiji obrazovanja do 2030. godine, te da je sada fokus na "uvođenju reda" u sportske gimnazije. One su do sada radile po programu opštih gimnazija, bez, kako je ocenio, velike podrške i pomoći onome što treba da se uči i radi. Tim povodom najavio je pilot projekat koji će od septembra početi da se realizuje u šest gradova Srbije.

Mladen Šarčević, Veselin Jevrosimović Predsednik Atletskog saveza Veselin Jevrosmiović i ministar prosvete Mladen Šarčević na potpisivanju protokola Foto: Nikola Tomić

- Biće dizajnirane sportske gimnazije u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Užicu i Nišu. Uz činjenicu da će polagati opštu maturu, oni će imati i dodatne programe, vezane za teoriju treninga, sport i zdravlje, ka sportskoj medicini, ka pozivu trenera, pedagoga, žurnalistici - naveo je ministar, rekavši da je taj projekat već prošao Nacionalni savet, kao i da se nada da će daljom strategijom, u budućnosti, biti obuhvaćeno 20 gradova.

Atletika se u škole uvodi u saradnji sa Atletskim savezom Srbije. Predsednik Saveza Veselin Jevrosimović istakao je da je ideja potekla od samog ministra prosvete, te da je nastala u neformalnim okolnostima.

- Pre dve godine u jednom neformalnom razgovoru mi je rekao: "Hajde da vratimo bazični sport u škole, da krenemo od atletike". Ovo je veliki dan za povratak atletike u škole. Zadatak Atletskog saveza Srbije jeste i da obuči nastavni kadar. Imamo obavezu da obučimo 600 nastavnika do Svetskog prvenstva u atletici 2022. godine - rekao je Jevrosimović.

Potpisnik protokola je i sekretar Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta Milan Stošić. On se zahvalio na prepoznavanju stručnog kadra kao važnog činioca u predstojećim promenama.

Mladen Šarčević, Veselin Jevrosimović Jevrosimović, Šarčević i Stošić Foto: Nikola Tomić

- Sklopile su se kockice da uz pomoć Atletskog saveza Srbije idemo ka jednom cilju, a to je Svetsko prvenstvo u atletici 2022. godine. Zbog toga je ovaj dan vrlo bitan, jer postoji rok do kada ovaj veliki projekat treba da realizujemo i da zaključimo neke rezulate - rekao je Stošić.

Potpisivanju protokola su prisustvovali i pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić i savetnik ministra Miloš Kovačević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    18. februar 2020 | 12:47

    Odlicno. Samo da profesori obrate paznju na malisane, koji nisu za atletiku. Prebaciti ih na druge sportove. A ima sigurno potencijala. U moje vreme je bilo tako, a sada mnogo vise sigurno. Rastu deca, samo ih treba pravilno usmeriti.

  • @ Kiki

    18. februar 2020 | 13:02

    Dobra stvar naročito za one koji (nedaj bože) planiraju da ostanu ovde. Trebaće im za trčanje od šaltera do šaltera

  • Kao i uvek

    18. februar 2020 | 14:24

    ....ništa od toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA