≫ 

Trenutno najhumaniji čovek u Srbiji: Pomogao je Panićima, Đokićima, deci iz Alibunara i nastavlja

- Kada jednom kreneš, ne možeš da staneš - kaže Vlade Dragić za Telegraf.rs koji pokreće akciju za akcijom da se pomogne siromašnima

  • 17
Vlade Dragić Foto: Privatna arhiva/Vlade Dragić

Kada je video u kakvim uslovima žive Panići iz sela Milićevci kod Čačka, rekao je: "Ja ovo ne mogu da gledam". Kročivši u kuću Đokića od 5 kvadrata u naselju Katrga, takođe, kod Čačka jasan je bio da zaslužuju makar da im se što pre obezbedi kontejner za stanovanje. Priča o šestoro dece iz Alibunara prošle nedelje ga je naterala da sedne u automobil, gepek napuni hranom, odećom i drugim namirnicama i zapuca u Novi Kozjak, bez obzira na to što je mogao da poljubi vrata... Bio je presrećan što ih je našao u trošnoj kući iz koje su, samo nekoliko sati pošto je otišao, oni prebačeni u Dečije selo. Kako kaže, u toplom su, puno mi je srce.

Vlade Dragić je ime i prezime čoveka koje se od decembra konstantno provlači u medijima. Sve što znamo o njemu jeste da je pokretač humanitarnih akcija i da je iz Čačka. Toliko...

A, on je i suprug, roditelj, preduzetnik, čovek koji obožava prirodu, vodu, kampovanja...

Vlade Dragić, porodica, palačinkarnica, Guča Palačinkarnica Dragića na Saboru trubača u Guči Foto: Privatna arhiva

Zahvaljujući Dragiću, javnost je čula za muku porodicu Panić. Majka Dragica ostala je krajem prošle godine sa svoja dva mlađa sina sama u kući koja je 10 godina bila bez struje, i u kojoj nikada nije bilo vode. Za samo šest meseci zadesile su ih dve tragedije - prvo joj je umro suprug, a zatim je i najstariji sin digao ruku na sebe. Na ženska pleća, koliko god se borila da budu jaka i žilava, pao je ogroman teret. Sliku muke koju je gledao na sahrani ujaka njegove oči više nisu želele da vide.

Digao je Srbiju. Tako je Srbija upoznala Paniće i njega, koji trenutno, uporedo sa završetkom kuće i okućnice Panićima, pomaže i Đokićima da dobiju kontejner: Dobiće ga, pitanje je dana kad.

- U braku sam od 2000. godine iz kojeg sa suprugom imam tri ćerke - od 19, 17 i 5 godina.  Već 13 godina imamo registrovanu pokretnu radnju, prodajemo na pijaci novi i stari alat, i još neke stvari, oko 1.000 artikala. Osim u Čačku, prodajem i u Mrčajevcima i u Kraljevu. Pored toga, već 18 godina, svake godine kada je Sabor trubača u Guči, držimo palačinkarnicu. I u Guči, i na pijacama rade i moje dve starije ćerke. Tako zarađuju za džeparac - priča Dragić za Telegraf.rs.

Vlade Dragić, pijaca Pijaca... Dragićevo radno mesto Foto: Privatna arhiva

Obožava prirodu, vodu, kampovanja. Sve što radi za druge, radi iz srca i, što bi naš narod rekao, za džabe.

Malo ko zna da ovom učesniku rata, što je bio kao vojnik 1998. i 1999. godine, Panići nisu bili prva humanitarna akcija. Prvu pomoć je uputio upravo svom ratnom drugu, koji je ranjen na Košarama. 

- Sebi sam osnovno stekao uz pomoć roditelja sa kojima živim. Porodicu imam. Kuću imam, još jedna mi ne teba. Imam posao koji volim i koji mi daje lufta za beg u prirodu, a sad pošto je zima, višak energije dajem ovim porodicama kojima pomažem. Prvo sam, inače, pomogao drugu Zoranu Peroviću iz Ostre, ovde u Čačku. Poveo sam akciju sa drugarima preko Fejsbuka. Tada nam se priključila i Jelena Bačić Ničić koja mi i sada pomaže, i koja mi je dosta pomogla kako da probudim narod da se podigne. Perović je živeo u kući staroj 200 godina, bez vode. Goveda, od kojih živi, vodio je 300 metara od kuće da ih napoji. Za 7 dana smo sakupili 200.000 a onda je opština sve preuzela i on je dobio kuću - priseća se prošle godine Panić.

Vlade Dragić, pijaca Porodični posao... Sabor trubača u Guči Foto: Privatna arhiva

Akcija za pomoć Panićima, unela je nadu i drugima kojima je ona neophodna. Dragiću su počeli da pišu siromaštvom i bedom ranjene porodice, ali i njihove komšije da im se pomogne.

Vlade Dragić sa porodicom Dragić sa svojom suprugom i ćerkama Foto: Privatna arhiva

- Kada se jednom sa ovim krene, ne možeš da staneš. I ne želiš. Na nastavak te teraju i donatori. Ali, Panići se nikada neće ponoviti. I ne treba. Za njih je akcija odjeknula. Oni i danas dobijaju pomoć. Nekako, narod probudi tragedija, ali ne mora da bude tako. Zato je sa Đokićima sve sporije. Bez obzira na to, neću stati. Idem dalje. Od petka nismo imali nijednu uplatu, ali boriću se - kaže Dragić.

Vlade Dragić Vlade Dragić sa prijetljima Foto: Privatna arhiva

Sebi je, bez obzira na težinu da realizuje obećanje, zadao zadatak da pomogne još pet porodica u kojima je ukupno 17 dece. Među njima ima i samohranih majki, kao i jedan samohrani otac:

- Ili im je potrebna struja, ili jedna sobica, ili krevet. Jedna porodica treba kupatilo. Druga majka mašinu i frižider. Majka sa 6 dece kopa i rukama i nogama da obezbedi jednu sobu...  Nijedna od tih porodica ne kuka preterano i ne traži mnogo. Nisu alavi, što bi naš narod rekao, iako su uslovi u kojima žive da se naježiš. Niko nema ni struju, svi uzimaju od komšija - završava Dragić.

VIDEO: Braća Panić konačno dobila vodu: Ovako izgleda reakcija dece koja su se godinama kupala u koritu

(LJ. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Herc

    18. februar 2020 | 23:26

    Dobro čini i dobrom se nadaj, nek Bog dragi nagradi ovog čovjeka zdravljem I srećom dok je živ.

  • Verica

    18. februar 2020 | 23:18

    Živ bio! I tvoja porodica!

  • Vesna

    18. februar 2020 | 23:46

    Dragi čoveče, neka Bog čuva tebe i tvoju porodicu, kao i sve ljude kojima je potrebna pomoć.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA