≫ 

Vatrogasci nisu mogli da pronađu Dragana i Zdenku, dok je u njihovoj kući sve gorelo osim ove ikone

U domu Banovića pre 9 dana izbio je požar koji je uništio kuću i uspomene jedne porodice, sada im je potrebna pomoć da bi ponovo imali krov nad glavom

  • 24
Pozar zemun

Foto: Privatna arhiva

Plamen visok metar i gust crni dim iz čista mira su planuli u porodičnoj kući Banovića, a vatrogasci nisu mogli da pronađu ukućane Dragana (65) i Zdenku (64) u njihovom domu u Ulici Radoja Dakića u Zemunu koji se dogodio pre 9 dana oko 4.30 sati.

Kako za portal Telegraf.rs priča Draganova sestričina, Luana Milosavljević, oboje su zadobili opekotine. Dok je Dragan završio na VMA, Zdenka je u veoma teškom stanju prebačena u bolnicu gde joj se lekari i dalje bore za život.

Njihov sin (43) nije teško povređen jer je boravio u sobi koja je uz kuću i ima zaseban ulaz. On je prvi i uočio plamenu stihiju koja je buknula u prostorijama gde su boravili njegovi roditelji, kada je kretao na posao.

Požar, Zemun

Foto: Privatna arhiva

- Moj brat od ujaka je video vatru i dim i potrčao da pomogne roditeljima, ali nije mogao da se probije od plamena koji je bio visok sigurno ceo metar. U tom trenutku mu je vatra uhvatila kosu. Majka mu je takoreći bila pod nogama, ali od crnog gustog dima nije mogao da je vidi. Vatrogascima je taj dim otežavao posao, pretpostavljamo da su ih oko 10 minuta tražili - priča Luana za Telegraf.rs.

Kako objašnjava, stihija je bila toliko jaka, da su se pod njom topili čelik i staklo.

Luana dalje navodi da je brat, a sin Dragana i Zdenke, odmah pozvao vatrogasce koji su, srećom, brzo stigli. Ipak, zbog gustog i crnog dima, ni vatrogasci nisu odmah mogli da pronađu ukućane.

- Ujna se borila za život u bukvalnom smislu, jer je zavesa u prostoriji u kojoj je pronađena - potrgana. Ona se dezorjentisala i krenula u suprotnom pravcu. Našli su je u hodniku kod zamrzivača, u tom trenutku je jedva disala, bubrezi joj otkazuju, pluća, srce... U šok sobi je. Skinuta je sa aparata ali je pitanje kako će se probuditi. Lekari kažu da može da se probudi kao biljka. Ceo torzo joj je zahvaćen, ima 22 odsto prekrivenosti kože opekotinama, a lekari su nam rekli da su joj se zbog velike toplote organi takoreći skuvali - priča naša sagovornica.

Požar, Zemun

Garež u kući u Zemunu posle požara, Foto: Privatna arhiva

Dragan je, navodi, završio na VMA.

- Lice i glava su mu izgoreli, kao i ruka kad je pokušao da uhvati za kvaku kako bi pomogao ujni i spasio se. Međutim, pao je u nesvest. Posle nekoliko minuta je prodisao, kada su ga pronašli. On je bolje prošao - kaže Draganova sestričina.

Ipak, njen ujak je i dalje u lošem stanju. Iskašljava garež koje se nagutao i psihički je loše zbog pretrpljenog šoka.

- Sada je kod ćerke u Mihajlovcu, a brat od ujaka je kod mene, u Batajnici. Ujak je u velikom šoku, kuća u kojoj je odrastao je uništena, sve godine života, uspomene koje je stvarao sa svojom ženom, mojom ujnom su nestale. I posebno mu je teško zbog ujne, to je žena sa kojom je u braku 45 godina - navodi Luana.

Dodaje da je najverovatnije uzrok požara klima koja je varničila, te je vrlo moguće da je od nje sve krenulo.

Požar, Zemun

Sav nameštaj je uništen, Foto: Privatna arhiva

- Pisalo se da su možda cigare, ali nema veze sa tim, jer je klima bila urnisana posle požara - objašnjava naša sagovornica.

Kako navodi, porodici Banović je potrebna bilo kakva pomoć, u vidu novca i građevinskog materijala.

Ikona Svetog Jovana, požar

Ikona Svetog Jovana je ostala netaknuta nakon požara koji im je odneo sve/ Foto: Privatna arhiva

- Krov i zidovi spolja nisu stradali, unutra je sve crno. U osnovi kuća ima 63 kvadrata, potrebni su im prozori i vrata, laminat, ne traže luksuz, samo da imaju gde da se vrate. Nemaju frižider, šporet, zamrzivač. Verujte mi, od cele kuće, ostala je samo ikona Svetog Jovana. Netaknuta je, samo je čađava. Samo ih je Bog spasio - priča naša sagovornica.

Požar, Zemun

Kuća Banovića posle požara, Foto: Privatna arhiva

Ukoliko želite da pomognete porodici Banović, to možete da uradite na broj žiro računa u Poštanskoj štedionici 200110349351 68 na ime Luana Milosavljević il se javite na mejl adresu d.simic@telegraf.rs

Video: Nepokretni Bojan poginuo u požaru, njegova slepa majka se nagutala dima

(D. Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    19. februar 2020 | 11:54

    BOGU HVALA. SLAVA I MILOST SVETOM JOVANU KRSTITELJU.

  • Siki

    19. februar 2020 | 12:55

    I zlo kada nam se desi, i to je od Boga. Jednostavno tako je trebalo da bude. A da Bog postoji, dokaz Vam je Ikona svetog Jovana !!!

  • BG 1

    19. februar 2020 | 12:37

    Osiguranje nemaju jer skupo,nisu pazili pa sada zna se treba pomoć,najjeftinija opcija i rešenje koje mnogi traže.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA