≫ 

Policija dolazi po svinje u pirotskom selu, a meštani uznemireni: U inat bacili mrtvo prase na put

Veoma je teško ljudima, posebno starijima, koji nisu dovoljno obavešteni, doći u kuću i oduzeti prasad i prasulje, krmače...

  • 1
Prase i noga Foto: plusonline.rs

U pirotskom selu Krupac borba protiv afričke svinjske kuge ne ide glatko - meštani se bune kada im veterinari oduzimaju stoku koju su gajili i čije meso zbog širenja ove bolesti neće jesti. Otišli su i korak dalje, pa je inspektore na ulazu u mesto dočekalo mrtvo prase, takozvano "sisalče" i svinjska noga.

Pošto je seljacima teško objasniti da je mera ubijanja i zakopavanja svinja, u cilju sprečavanja širenja zaraze, obavezna, uz inspektore po svinje dolaze i policajci.

Prase i noga Bačeno "sisalče" Foto: plusonline.rs

Zbog izuzetno teške, neizlečive bolesti, nadležno Ministarstvo i Uprava za veterinu, odredili su mere koje se preduzimaju i koje moraju da se poštuju. Te mere primenjuju inspektori za veterinu iz Niša, Pirota, Dimitrovgrada, piše portal "Pirot Plus online".

Međutim, veoma je teško ljudima, posebno starijima, koji nisu dovoljno obavešteni, doći u kuću i oduzeti prasad, krmače, kako se sve to zove, oduzeti životinje koje su dugo čuvali i vezali se za njih, objavljuje ovaj pirotski portal.

Problem je i mesto gde će eutanazirane svinje biti ukopane. Ovo je obaveza Gradske uprave Pirot, a Krupčanci su "odbranili" jednu lokaciju. Na sastanku u Okrugu, Gradska uprava Pirot, predložila je drugu lokaciju iznad crkve Sveti Jovan, u ataru Poljske Ržane.

U Krupcu je sinoć održan i Zbor, a meštanin Krupca i zamenik predsednika mesne zajednice Nebojša Kostić za "Plus" kaže da jedino tako akcija može da se sprovede uspešno.

Prase i noga Foto: plusonline.rs

- Ja sam lično obećao da ću da se trudim da stišam situaciju da oko ulaska u domaćinstava i popisa nema da bude nikakvih problema. Pazite, sad mi opet pravimo pritisak. Zamislite jutros, mi doručkujemo, odjedanput četiri vozila policije ulaze u selo. Da nije ovo oko svinja, ja bih pomislio da se dogodilo nešto desilo drugo. Izašao sam na lice mesta, ljudi svi mirni, niko ne pravi probleme. Sad se trenutno vrši popis, brojno stanje tačno, obeležavanje i to je to. Pretpostavljam da uzimaju krv za analizu. Policija je tu kao asistencija, međutim, ne verujem da će biti problema. Do petka sve treba da se završi, tehnički je izvodljivo jer je preostao mali broj svinja - kazao je Kostić.

Video: Meštani Petlovca se sada plaše zaraze zbog mrtvih životinja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    19. februar 2020 | 19:30

    Dokle vise ta bahatost policije pa za te ljude koji hrane te zivotinje je strasno mogu da zamislim kako prilaze tim ljudima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA