≫ 

Student Zoran (20) je izgoreo u Ambasadi SAD: Sutradan su nastale ove fotografije srušenog Beograda

Pošto se napad na ambasadu dogodio posle radnog vremena, u njoj nije bilo zaposlenih

  • 26
Beograd neredi 2008 Foto: Telegraf

Veliki miting "Kosovo je Srbija" na današnji dan 2008. godine pretvorio se u nerede u centru Beograda. Stotinu uhapšenih i povređenih, demolirani Mekdonalds restorani, prodavnice i ambasade. Najveću buru u javnosti izazvalo je paljenje Američke ambasade u Kneza Miloša, a tu je pala i jedna žrtva. Mladi Zoran Vujović (20), inače momak koji je sa svojom porodicom raseljen sa Kosova u Novi Sad, izgoreo je u epicentru nereda.

"Danas, 21. februara 2020. navršava se dvanaest tužnih godina otkako je tragično stradao naš voljeni Zoran Vujović, student inženjerskog menadžmenta. Srećo naša, svaka godina je sve bolnija i praznija. Živećeš večno, jer tvoja mladost, topao osmeh i pogled, dobra dela, ne mogu biti zaboravljeni", napisali su u čitulji danas njegov otac Milan, mama Ljiljana i brat Lazar.

Zoran Vujović, čitulja Čitulja Zoranu Vujoviću/ Foto: Večernje novosti

Pošto se napad na ambasadu dogodio posle radnog vremena, u njoj nije bilo zaposlenih, a srećom, marinci koji su se nalazili u kompleksu ambasade, nisu intervenisali.

Neredi u Beogradu 2008, posle mitinga Mek na Slaviji, Foto: M. Beljan

Od stotinak povređenih, čak 32 bili su policajci koji su pokušavali da smire uzavrelu situaciju, pošto je grupa ljudi krenula u Ulicu kneza Miloša, umesto da idu u Hram svetog Save, gde je služen moleban. Pitanje koje su mnogi isticali kasnije bilo je zašto policija nije preventivno zaštitila diplomatske objekte.

Neredi u Beogradu 2008, posle mitinga U Mekdonaldsovom restoranu na Slaviji oboren je i luster, Foto: M. Beljan

Neredi su potrajali tri sata, a policija je morala da upotrebi silu i suzavac da bi smirila situaciju. Osim ambasade SAD, napadnute su i ambasade Hrvatske i Turske.

Zgrade su obnovljene, ali tuga porodice za mladim Zoranom trajaće dok su živi. Momak je identifikovan na osnovu ličnih predmeta, a da bi se potvrdio njegov identitet, rađena je i DNK analiza.

Neviđen haos ostavljen u gradu

Dan nakon mitinga i nereda, još u šoku od proglašenja nezavisnosti Kosova, Beograđani su se šetali kroz haos koji su ostavili izgrednici.

Neredi u Beogradu 2008, posle mitinga Opljačkana prodavnica patika u Sremskoj, Foto: M. Beljan

Uništeni restorani, pokradeni izlozi i spaljeni automobili izgledali - slika je štete koju smo, praktično, naneli sami sebi u znak protesta zbog secesije Kosmeta.

Neredi u Beogradu 2008, posle mitinga Foto: M. Beljan

Čiji li su ovi spaljeni automobili, kakve veze ima Mek sa Kosovom? Zašto su, na kraju, pljačkali izloge i odneli patike? Da li su se krađom patika borili za Kosovo?

Neki prodavci su tih dana odlučili da se zaštite, pa su na svoje izloge kačili natpise "Kosovo je Srbija" i srpske zastave, u nadi da im niko zbog toga neće razbiti izlog.

Neredi u Beogradu 2008, posle mitinga Foto: M. Beljan

Beograđani su u čudu zagledali novonastalu situaciju u gradu, a ne treba zaboraviti da su ratne rane tada još bile sveže - devet godina je prošlo od bombardovanja, četiri godine od martovskog pogroma, a pet od ubistva Zorana Đinđića.

Neredi u Beogradu 2008, posle mitinga Slavija, Foto: M. Beljan

U to vreme predsednik Srbije je bio Boris Tadić, a premijer Vojislav Koštunica, pa je tako i cela zemlja bila na klackalici između dve ideologoje, "evropske" i "nacionalističke" Srbije, sa svim društvenim sukobima koje je to nosilo.

Neredi u Beogradu 2008, posle mitinga Slavija, Foto: M. Beljan

Suđenje policajcima

Bilo je, kao što je spomenuto, kritika na rad policije u noći kada su se neredi zbili. Međutim, za nepostupanje optuženo je petoro policajaca.

Za "teško delo protiv opšte sigurnosti" optuženi su Mladen Ćuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zorana Rašković i Bojan Marković.

Oni su prvobitno bili optuženi i za "zloupotrebu službenog položaja", ali sud nije potvrdio taj deo optužnice.

U nastavku pogledajte fotografije našeg novinara, Mateje Beljana, napravljene 2008., kada je on imao 22 godine.

Neredi u Beogradu 2008, posle mitinga Terazije, Foto: M. Beljan
Neredi u Beogradu 2008, posle mitinga Foto: M. Beljan
Neredi u Beogradu 2008, posle mitinga Foto: M. Beljan
Neredi u Beogradu 2008, posle mitinga Foto: M. Beljan
Neredi u Beogradu 2008, posle mitinga Foto: M. Beljan
Kosovo je Srbija Foto: M. Beljan

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    21. februar 2020 | 15:01

    Vecna ti slaca junace....ziveces vecno...pocivaj u miru...

  • Ок

    21. februar 2020 | 12:36

    Живећеш вечно брате наш! Тебе нема али нећеш бити заборављен!

  • Nenad Miljakovac

    21. februar 2020 | 12:36

    Знао сам хероја, правог Обилића, што је живот дао за Косово ! Зоран Вујовић се звао, име је добио по деди који је живот окончао јер није могао да поднесе ужасну чињеницу да су му шиптари удавили мајку у сопственој кади...Једном је Зоки био протеран са своје земље, са светог Косова, а протерали су га они што су га на крају и сустигли, американци...Својих 20 година дао је за Косово и Србију, оставио их је горе у паклу америчке амбасаде у Београду 21. фебруара 2008 године. ЗОРАН ВУЈОВИЋ ВУЈКЕ - ПАМТИТЕ ТО ИМЕ! 🙏🙏🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA