Slučaj šestoro napuštene dece iz Alibunara: Institucije neće da daju otkaz odgovornom direktoru

Opštini Alibunar je stigla inicijativa od Pokrajinskog sekretarijata za smenu direktora Centra, ali oni to ne mogu da urade bez saglasnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja

  • 38
Deca Alibunar Printskrin Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

Direktor Centra za socijalni rad "1. mart" u Alibunaru Zoran Prebiračević, za čije razrešenje je Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku pokrenuo inicijativu zbog nepružanja pomoći deci iz Novog Kozjaka, odavno je stekao uslov za penziju, ali je ostao na čelu te ustanove u v. d. stanju usled nedostatka ljudstva, saznaje Telegraf.rs u Opštini Alibunar.

To faktički znači da on razrešenjem najverovatnije neće dobiti ni otkaz, niti biti premešten na drugo mesto, već će najverovatnije biti poslat u zasluženu penziju.  

U Opštini Alibunar, koju smo pozvali da vidimo kada će direktora Prebiračevića razrešiti, rečeno nam je da to ne mogu oni da urade dok Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja ne da svoju saglasnost.

Alibunar, šestoro dece, siročići FOTO: Printskrin/RTS

Opštini je, inače, od Pokrajinskog sekretarijata sa socijalna pitanja stigla inicijativa za Prebiračevićevu smenu.  

-  Direktor Centra za socijalni rad će biti razrešen kada se zakaže Skupštinsko zasedanje, a kad će ono biti još ne znamo, s obzirom na to da nemamo nalaze zaštitnika građana i inspekcije Ministarstva rada. To je obimna dokumentacija, od 8 godina, za koju je potrebno vreme. Mi, inače, direktora ne možemo razrešeti. Mi, kao i pri izboru, predlažemo samo čoveka na određenu funkciju, a Pokrajinski sekretarijat i Ministarstvo daju saglasnost. Ne možemo ga razrešiti, iako je stekao i uslov za penziju - rečeno je za Telegraf.rs u Opštini Alibunar.

Kako objašnjavaju, on je na čelu Centra za socijalni rad kao vršilac dužnosti direktora, bez obzira na to što je stekao uslov za penziju, upravo uz saglasnost Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja:

- Oni su usled nedostatka kadrova dali saglasnost. Ministarstvo je iznad nas, i mi bez njihove saglasnosti ništa ne radimo. Mi samo predlažemo, a Pokrajinski sekretarijat i Ministarstvo odlučuju ko će biti zasposlen, ko smenjen, razrešen.

Alibunar, šestoro dece, siročići FOTO: Printskrin/RTS

S druge strane, u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja za Telegraf.rs kažu da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti:

- Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti i Zakonu o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, centri za socijalni rad na teritoriji AP Vojvodina su u nadležnosti pokrajinskog organa, tačnije Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Lokalna samouprava imenuje, a Pokrajinska Vlada daje saglasnost za postavljanje direktora centara za socijalni rad na teritoriji AP Vojvodina.

Protiv direktora Centra, i  drugih odgovornih u ovoj ustanovi, kako je saopštio Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, biće podnete krivične prijave zbog propusta u nepružanju pomoći deci iz Novog Kozjaka koja su bez oca i majke živela u trošnoj kući bez struje.

Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku završila je nadzor u Centru, na osnovu kojeg je konstatovano 5 propusta u radu Centra:

1. U zaštiti dece je izostala potpuna i odgovarajuća porodičnopravna reakcija organa starateljstva - Centra za socijalni rad Alibunar;

2. Osim pristupima pravima iz oblasti materijalne podrške (novčana socijalna pomoć), nisu kontinuirano praćene potrebe dece te su zanemarene zakonske dužnosti organa starateljstva;

3.  Uočeni su propusti u vođenju slučaja u organizovanju zaštite dece:

4.  Direktor Centra za socijalni rad “1.Mart“ u Alibunaru nije obezbedio zakonitost rada Centra u skladu sa članom 3. Pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, čime je onemogućeno ostvarivanje prava korisnika utvrđena članom 41. Zakona o socijalnoj zaštiti prema kojem “maloletno lice (dete) jeste korisnik kada mu je usled porodičnih i drugih životnih okolnosti, ugroženo zdravlje, bezbednost i razvoj, odnosno ako je izvesno da bez podrške sistema socijalne zaštite ne može da dostigne optimalni nivo razvoja…“

5. Direktor Centra nije postupao saglasno propisanoj odgovornosti u upravljanju i organizovanju radnog procesa, niti je preduzimao mere u kontroli postupanja prema zaposlenima – stručnim radnicima.

Novi Kozjak, Alibunar Foto: RTS Printskrin

Oni nisu pružili adekvatnu pomoć deci iz Novog Kozjaka - bratu koji živi sa pet sestara, a bez majke koja se preudala i oca koji je u zatvoru. Najtasriji među njima je upravo brat od 16 godina. ON je sa sestrama živeo u trošnoj kući u kojoj nema ni grejanja, ni struje. Sami su zarađivali da se prehrane, sami prali veš,  kuvali..  Majka ih je obilazila samo subotom.

Odmah pošto je prošle srede objavljena priča o njima, bilo je jasno da da su u Centru načinjeni propusti. Nadležni u Centru su znali da majka o njima ne brine iako je obećala da hoće, ali su ih prepustili da brinu sami o sebi.

I sam direktor Centr za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević bio je upoznat sa svim tim ali o tome nije obavestio obavestio nadležne na višim pozicijama. Pritom, iako su utvrdili da majka nije ispoštovala obećanje da će se vratiti deci, Centar nije preduzeo mere da se deca zbrinu.

U Centru je odmah u četvrtak pokrenut stručni i inspekcisjki nadzor. Preliminarni rezultati  odmah su ukazali na propuste u radu ove ustanove, a šestoro dece je u noći između četvrtka i petka smešteno je u Dečije selo u Sremskoj Kamenici.

VIDEO: Pogledajte priču o ovoj deci iz Novog Kozjaka

(Lj. R/ V.B.)   

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    21. februar 2020 | 12:31

    Чувају једни друге што значи да сви заједно не раде посао за који су плаћени !

  • Istina

    21. februar 2020 | 12:41

    Ma sta otkaz.. ZATVOR jedno mesec dana pa nek razmislja gde je pogresi.. odnosno gde su pogresili!

  • Veteran

    21. februar 2020 | 12:49

    Ne otkaz, nego na robiju da se otera momentalno..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA