≫ 

Dvoje Srba stiglo u Beograd, upućeni na testiranje na koronavirus na Infektivnu kliniku

Od 12 preostalih srpskih državljana na kruzeru "Diamond princess", za dvoje je utvrđeno da nisu zaraženi korona virusom, preostali još čekaju rezultate

  • 4
Kruzer, koronavirus, tokio, brod Diamond Princess Foto: Tanjug/AP

Dvoje srpskih državljana D. Š. i S. Š. koji su se nalazili na kruzeru "Diamond princess" u Jokohami, gde je više od 600 osoba obolelo od korona virusa, doputovali su ovog prepodneva u Beograd, dok je na brodu usidrenom u japanskoj luci preostalo još 12 Srba, članova posade.

Kako Telegraf.rs saznaje u Ministarstvu zdravlja, oni su odmah po sletanju na Aerodrdom "Nikola Tesla" upućeni na testiranje na prisustvo COVID-19 (novi koronavirus) na Kliniku za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, gde će provesti 2 nedelje u karantinu.

- U skladu sa aktuelnim procedurama SZO, kao i preporukama za postupanje koje je donela Republička stručna komisija za zarazne bolesti, državljani Srbije D. Š. i S. Š. koji su prethodnih dana boravili na brodu "Diamond Princess" odmah po sletanju na Aerodroom "Nikola Tesla" upućeni su na testiranje na prisustvo CoVID (19) na kliniku za infektivne i tropske bolesti - kažu za Telegraf.rs u Ministarstvu zdravlja.

Dragan Šević Foto: Privatna arhiva

Dodaju da je na osnovu mišljenja Republičke stručne komisije za zarazne bolesti, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dopunio važeći Algoritam aktivnosti za postupanje sa osobama kod koga je postavljena sumnja na infekciju izazvanu novim koronavirusom.

- Dopuna se tiče odluko o obaveznim merama karantinske izolacije za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa pozitivnim slučajevima COVID - 19 - kažu u nadležnom ministarstvu.

Oni su u sopstvenom aranžmanu krenuli iz Japana za Dohu, a odatle su stigli u srpsku prestonicu, javlja "Pink".

Podsetimo, od 12 preostalih srpskih državljana na kruzeru "Diamond princess", za dvoje je utvrđeno da nisu zaraženi korona virusom, dok preostali još čekaju rezultate testiranja.

Jedan od njih je pristao da bude danas evakuisan specijalnim letom Vlade Italije, a da zatim bude stavljen u dvonedeljni karantin negde u ovoj zemlji, bez obzira što je na prethodnim testiranjima bio negativan na korona virus.

Video: Počelo iskrcavanje putnika sa Dajmond princesa: Na kruzeru zaraženo više od 500 ljudi

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marakuja

    21. februar 2020 | 13:42

    Znaci nije se znalo pre njihovog sletanja u Srbiju da li su zarazeni ili nisu, nego su prvo prosetali arrodromom a onda su tek poslati na testiranje?

  • Pancevac

    21. februar 2020 | 15:27

    Sto se tice japanaca oni su ok i pustili su ih. Medjutim, ovih dana vise zemalja (USA, Izrael...) nalaze pozitivne medju putnicima sa broda. Totalno neodgovorno od Japana sto su ih pustili. Jedini ispravan karantin je najduzi period inkubacije od POSLEDNjEG slucaja, a oni su imali nove cak i na dan kad su pusteni. Na stranu sto ti nasi ljudi nisu hteli organizovan let italijana i ladno promenili dva aviona, aerodrome i ko zna sta jos...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA