≫ 

Ustaše crtaju simbole u kući Gavrila Principa: Ljudina Mile, njegov potomak, brani je od takvih

Ukazao je da pokušava da vrati Gavrila tamo gde on zaslužuje, a to je među sto znamenitih Srba odakle je izbačen

  • 19
Gavrilo Mile Princip

Printskrin: RTS

Gavrilo Mile Princip, potomak Gavrila Principa, stigao je na Sajam zavičaja koji se održava sutra u Novom Sadu. Ističe da će posetioci imati priliku da vide fildžan sa srpskom trobojkom koji je Gavrilo 1910. godine poklonio svojoj majci, ali i mnoštvo drugih predmeta iz Principove rodne kuće iz sela Obljaj u Bosanskom Grahovu. Ukazao je da pokušava da vrati Gavrila Principa tamo gde mu je mesto, a to je među sto znamenitih Srba odakle je izbačen.

Gavrilo Mile Princip kaže da Gavrilo Princip nije imao direktne potomke, kao i da on nije najbliži potomak, ali je, kako kaže, najbliži njemu po ideji i shvatanjima, objavljuje RTS.

- Nisam najbliži kolenom Gavrilu, ali sam nekako najbliži njemu po njegovim shvatanjima, po ideji koju je on ostvario junački i kristalno čisto, što su mnogi i dan danas negiraju, međutim, Gavrilo je bio jedan veliki heroj - kaže Gavrilo Mile Princip.

Objašnjava i kako je rod Gavrilu Principu. "Pepo, Gavrilov otac, je imao tri brata i jednog brata od strica, znači taj čukunđed Nikola to je meni direktan predak, znači stričevići - dodaje Gavrilo Mile Princip.

Ukazao je da pokušava da vrati Gavrila tamo gde on zaslužuje, a to je među sto znamenitih Srba odakle je izbačen.

U selu Obljaj u Bosanskom Grahovu se nalazi muzej koji je posvećen Gavrilu Principu, odnosno kuća u kojoj je on rođen, a Gavrilo Mile Princip kaže da je ta kuća prvi put otvorena 1964. godine.

- U ratnim dešavanjima u BiH ta regularna hrvatska vojska je zapalila tu kuću i sad je bilo to neko obnavljanje i to nije urađeno kako treba. Sada smo dobili zeleno svetlo iz Srbije, od predsednika Vučića koji je bio tamo i dogovor je da se to napravi kako treba, jer Gavrilo zaista zaslužuje da ima pravu kuću. Već se radi na tom projektu i to bi trebalo uskoro da se realizuje - navodi Gavrilo Mile Pricip.

Ukazao je da on trenutno čuva tu kuću, prikuplja eksponate, ali priprema i monografiju.

"Nije jednostavno biti Srbin u Bosanskom Grahovu"

 

Gavrilo Mile Princip kaže da nije jedostavno biti Srbin u Bosanskom Grahovu i u tom kantonu i da dan danas ima dosta problema.

- Pre nekoliko dana su došli sa nekim ustaškim znamenjem u Grahovo i to nas što ima se borimo i dok smo mi tamo ne mogu ništa tu da urade osim provakacija - dodaje Princip.

Ukazao je da su ušli u kuću Gavrila i da su u knjigu utisaka pisali "Za dom spremni", kao i da su na spratu kuće sve rasturili.

- Kanton ne vodi računa ništa što se tiče rodne kuće Gavrilove, tako da se sve radi na nivou opštine i mojim privatnim odricanjem - ističe Princip.

Video: Ustaški simboli u srcu Šumadije: Hrvatski huligani demolirali srpsku pumpu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    21. februar 2020 | 17:12

    Srbijo reaguj. Gavrilo laka ti crna zemlja junače. Mile živ bio.

  • Srbistan

    21. februar 2020 | 17:00

    Živ je Gavrilo Princip !

  • Nikodin

    21. februar 2020 | 15:55

    U Grahovu je prije rata živjelo 90% Srba a sad su dočekali sa ih Hrvati maltretiraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA