Ova ploča je data dr Bojiću kada je vraćen na Institut "Dedinje": Preživela je petooktobarski puč

Postojalo je 6 ovakvih ploča, na njoj je rukopis najvećeg imena u kardiohirurgiji u svetu

  • 0
Prof. Dr. Milovan Bojić Foto: Nikola Tomić

Na centralnom mestu u kancelariji direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" nalazi se bronzana ploča, jedina od šest koja je preživela petooktobarski puč. Ova ploča sadrži tekst i lik, a posvećena je najvećem imenu u kardiohirurgiji u svetu profesoru Dentonu Arturu Kuliju, jer je upravo iz njegovih usta, kada je gostovao na "Dedinju", potekla rečenica koja je na njoj.

Artur Kuli je, kako za Telegraf.rs otkriva direktor Instituta "Dedinje" profesor dr Milovan Bojić, u ovoj zdravstvenoj ustanovi uradio 2000. operaciju na srcu. Tom gostovanju prethodila je prvo jedna nesuglasica, a zatim prijateljstvo, koje se održalo do Kulijeve smrti 2016. godine.

Prof. Dr. Milovan Bojić Foto: Nikola Tomić

- 1997. godine u Hjustonu sam upoznao Dentona Artura Hulija. Kroz razgovor mi se učinio jako interesantnim, mada se u početku nismo uopšte složili. Izbacio me je iz prostorije gde je bilo više od 300 specijalizanata. Posle toga je tražio da me vidi, rekao je da cele noći nije spavao i da je ono što sam ja utvrdio na sastanku je tačno. Ja sam rekao da je to tačno i da treba da dođe u neku ustanovu koja radi više od njih i damu to potvrdi. Pitao je koja je to ustanova, i kada sam mu rekao da je to "Dedinje", u Srbiji, bio je šokiran. Pokazao mi je kako su na Prvoj hiruisrškoj klinici nekada nekim američkim damama različiti insekti pojeli pola uveta. Pozvao sam ga da dođe kod nas, i to je učinio. 

- Kada je došao ovde uradio je 2000. operaciju na srcu. Bilo mu je veoma drago što je član gostujućeg tima.  Onda je napisao jednu jako opasnu rečenicu a to je da Institut pod rukovodstvom profesora Bojića ima obezbeđenu budućnost. Mi smo originalni tekst njegov sa slikom izlili na ove ploče. Imali smo ih 6. Stavili smo ih na sva tri ulaza, i sa jedne i sa druge strane - priča prof. dr Bojić.

Prof. Dr. Milovan Bojić Foto: Nikola Tomić

Kada je izbio petooktobarski puč ploče su odnete u livnicu da se istope.

- Poneseni revolucionarnim zanosoma, i ponekom ljutom, radnici su ogladneli i otišli da doručkuju. Neki drugi ljudi iz livnice su uspeli jednu da spasu, pa su mi je doneli kada sam se vratio  - kaže Bojić.

Denton Artur Kuli, najpoznatiji kardiohirurg sveta, koji je umro 2016. godine u 96.godini u svom domu u Hjustonu, inače je bio je inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti i najstariji inostrani član njenog Odbora za kardiovaskularnu patologiju.

Ovo najveće ime kardiohirurgije1968. godine izvršilo je prvu transplataciju srca u Americi, a samo godinu dana kasnije ugradio je uređaj  totalnog veštačkog srca – prvi put u svetu.

(LJ. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA