≫ 

U Srbiji nema zaraženih, dvoje putnika sa kruzera se prati, na brodu ostalo još 11 naših državljana

Pomoćnik ministra zdravlja Goran Stamenković je rekao da u Srbiji nema zaraženih koronavirusom, on je naveo da je granična sanitarna inspekcija veoma aktivna i da se svakodnevno sarađuje sa zavodima

  • 0
Iskrcavanje kruzera Diamond Princess, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

U Srbiji za sada nema zaraženih koronavirusom, a dvoje naših državljana sa kruzera "Diamond Princess" su zdravi, ali se njihovo stanje prati iz predostrožnosti.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović je rekla da je dvoje srpskih državljana, koji su se sa broda "Dajmond princes" vratili u Srbiju, zdravo i da se njihovo zdravstveno stanje prati.

- Naši putnici su pod zdravstvenim nadzorom. Njihovo zdravstveno stanje se prati, oni su zdravi - rekla je Jovanović gostujući na TV Prva.

Iskrcavanje kruzera Diamond Princess, koronavirus

Kruzer Diamond princess, Foto: Tanjug/AP

Navela je da su oni testirani na samom brodu, četiri dana pre izlaska sa njega.

- Međutim, zbog toga što se radi o novom virusu, zbog praćenja ne samo karakteristika novog koronavirusa, već i načina prenosa, naša zdravstvena ustanova i naš zdravstveni sistem je odlučio, pre svega zbog predostrožnosti, nadzora i obazrivosti, da se sve dijagnostičke procedure sprovedu kod putnika i da se oni potom zadrže ukupno 14 dana, koliko maksimalno traje inkubacija, izolovano od drugih građana - rekla je ona.

Pomoćnik ministra zdravlja Goran Stamenković je rekao da u Srbiji nema zaraženih koronavirusom. Naveo je da je granična sanitarna inspekcija veoma aktivna, te da se svakodnevno sarađuje sa zavodima.

- Stalno radimo sa zavodima i imamo izuzetno dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom granične policije koja izuzetno pomaže našim graničnim sanitarnim inspektorima, ne samo na aerodromima nego i na svim kopnenim prelazima - rekao je Stamenković.

Glišić: Srbi na kruzeru dobro, čekaju se rezultati testa

 

Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić izjavio je danas da se na brodu "Dajmond princes" kod Jokohame nalazi još 11 državljana Srbije, članova posade čije testiranje bi trebalo da bude okončano danas.

Iskrcavanje kruzera Diamond Princess, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Dvoje srpskih državljana, putnika, juče je stiglo u Beograd, a treći državljanin, član posade, je evakuisan italijanskim avionom do Rima.

- Preostali državljani Srbije na brodu su ranije od kompanije "Princes kruzer" dobili informaciju da će biti uveden novi karantin bez obzira na rezultate testa -  rekao je Glišić za TV Prva.

Istovremeno, kako je dodao, član posade iz Crne Gore koji je juče pozitivno testiran još uvek se nalazi u izolaciji na brodu i čeka premeštaj u medicinsku ustanovu.

Jedina neizvesnost oko izlaska sa broda

 

Amasada Srbije u Tokiju je u stalnom kontaktu sa ovim državljanima Srbije i državljaninom Crne Gore. Oni se za sada osećaju dobro i dobro su raspoloženi, a jedina neizvesnost je oko izlaska sa broda.

- Ako budu negativno testirani oni mogu da izađu sa broda odmah ako imaju način da se vrate na destinacije na koje žele - rekao je ambasador i dodao da se razmatraju sve opcije evakuacije, a da do tada moraju da ostanu u karantinu.

Glišić je dodao i da je crnogorski državljanin na brodu dobro, da nema simptome i da čeka drugi test. Ambasada insistira kod japanskih nadležnih službi da on što pre bude prebačen u medicinsku ustanovu i očekuje da se to realizuje.

Iskrcavanje kruzera Diamond Princess, koronavirus

Na brodu je još oko 1.300 ljudi, Foto: Tanjug/AP

Prema poslednjim informacijama, od putnika i posade broda od početka karantina ukupno je 634 osobe testirano pozitivno.

- Juče je iskrcana poslednja grupa negativno testiranih putnika. Na brodu je još oko 300 putnika i oko 1.000 članova posade. Još je otvoreno kada će svi otići sa broda - rekao je Glišić.

On je ukazao i da se situacija u Japanu po pitanju širenja koronavirusa pogoršava imajući u vidu da je sve veći broj obolelih i da je Japan posle Kine druga zemlja po broju zaraženih.

Video: Upali u avion obučeni u zaštitna odela pa putnicima mere temperaturu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA