Najjača devojčica u Srbiji: "Čudo od deteta" radi 137 sklekova, trenira 4 sporta i ima sve petice

Ajša, ćerka svetskog šampiona, proglašena je čudom od deteta; u školi ređa petice, a na terenu - sklekove

  • 20

Video: Osmogodišnja Ajša Čepeljac iz Novog Pazara uradila 137 sklekova za nešto više od devet minuta

Sa pet i po godina za ocem je krenula u teretanu, sa šest i po imala prve ozbiljne treninge, sa (nepunih) osam napravila sportski uspeh posle kojeg je prozvana čudom od deteta. U svojoj devetoj godini ove 2020. Ajša trenira odvojeno boks i kik-boks, pliva, odlazi u teretanu, drugi je razred osnovne škole i ređa samo petice.

Njen otac, svetski šampion u bodibildingu iz 2015. godine Muzafer Čepeljac (30), kaže da je psihološki spremna kao on na svojim počecima, te da ima još radikalniju crtu. Objašnjava da to znači da ne postoji to što njegova mezimica ne misli da može i da je spremna po ceo dan da vežba isti potez kako bi ga dovela do savršenstva.

On je u razgovoru za Telegraf.rs otkrio kako je era čuda od deteta počela, u kom pravcu ide i kako sve to izgleda iz ugla oca i glavnog trenera.

Ajša Čepeljac, Muzafer Čepeljac U teretani provodi vreme od najranijeg detinjstva Foto: Privatna arhiva

Organizovao je "Novi Pazar strong open izazov" sredinom prošle godine, okupio najveća imena iz sveta sporta sa ovog prostora, tako da su se tu našli i takmičari iz Crne Gore. Na njemu je učešće uzela i njegova Ajša, rođena 10. avgusta 2011. godine. Za nju se čulo kada je sa 137 sklekova za sobom ostavila momka, 11 godina starijeg reprezentativca u kajaku i postala pobednica jedne od pet takmičarskih disciplina.

To je broj ponavljanja koji je postigla tokom nešto više od devet minuta. Njen otac kaže da je stala onda kada je osetila da više ne može. To je, navodi, bilo njenih pet minuta. Tako ih je ona doživela.

Ipak, sve je krenulo od onih godina kada je pratila očeve uspehe. Tada je poželela da ih sama doživi. Muzafer se rado priseća onoga što je izgovorila prvog dana u školi.

- Želim da budem šampion, kao moj otac - ponavlja uz posebno isticanje da je škola sada na prvom mestu.

Kaže da je uoči plivačkih takmičenja tražio jedan dan izostanka iz škole i da je bio zatečen reakcijom učiteljice. Rekla mu je da je Ajša najbolja učenica u generaciji i da joj daje ne jedan, već sedam dana odsustva kako bi se spremla za sportsko takmičenje.

Otkriva nam da u maniru pobednika, nikad nije dobila četvorku. Da u "odmeravanju snaga" uvek pobeđuje i da ne postoji dete koje bi joj moglo parirati, jer često ne mogu ni odrasli. Ipak, ona o sportu i svojim sportskim uspesima sama ne bi progovorila, da je ne pitaju.

Ajša Čepeljac, Muzafer Čepeljac Ajša sa ocem Muzaferom Foto: Privatna arhiva

Kaže da svima izgleda kao jedna nežna devojčica, ali kada zakorači u sportsku arenu postaje ratnik. U gradu je oslovljavaju sa "šampione".

Kaže nam i da je disciplinovana - ne pije gazirano "iz sportskih razloga". Retko se hvata za kesicu grickalica ili slatkiš iz istih razloga. Leže i ustaje na vreme, redovna je na treninzima.

Njen otac želi da sa njom testira "američki sistem" - da se oproba na što više spotova do desete godine ne bi li videla gde daje najbolje rezultate. A rezultata ima, itekako. Pobedila je na okružnom takmičenju u plivanju koje je održano u Vrnjačkoj banji. Predstoji joj republičko na proleće u Novom Sadu. Na međunarodnom takmičenju u Užicu osvojila je dve bronzane medalje. Kao kruna došla je i nagrada za najmlađeg multisporstistu Grada, koju dodelju Sportski savez Novog Pazara.

Smatraju je najvećim talentom u državi za kik-boks, jer je, ponavlja otac reči četiri trenera koliko ih Ajša trenutno ima, već dostigla tehniku odraslih takmičara, iako zbog godina još nema pravo da nastupa. Kik-boks joj je ujedno najmiliji.

Ajša Čepeljac, Muzafer Čepeljac Foto: Privatna arhiva

Ono što ga takođe čini ponosnim jeste poziv koji je dobila na osnovu prethodnih sportskih rezultata. Trener mlade nade u svetu tenisa želeo je da ispita da li na paleti Ajšinih talenata ima mesta za još jedan. Prestojećih dana bi trebalo da zajedno odu na jedan trening.

Ajša je, rečima oca Muzafera, vanzemaljac među vršnjacima - odrasla osoba u dečijem obliku. Za to je zaslužna njena prespremnost, kako to jedan sportista, ujedno roditelj doživljava. Ipak, ni sam joj ne bi stao na crtu.

- Ako bi se gledalo kondiciono, ja nju ne bih mogao da dobijem - reči su svetskog šampiona.

Ima li veće pohvale?

(B. P. - b.petrovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    23. februar 2020 | 12:55

    Poštovanje za malu sportiskinju! Tata, ipak je ona još dijete, da je forsiraš tim tempom. Održavaj joj kondiciju, ali ne pretjeruj, bar dok dijete ne izađe iz puberteta. Ti se ne sjećaš, ali pročitaj malo o Nađi Komaneči. Svako dobro tebi i tvojoj ćerci!

  • Bravo

    23. februar 2020 | 13:24

    Ćale,samo lagano.Mala je jos ali svakako svaka cast na sportu.Ja sam visio na kompu,batalio karate i propo(fizicki).Sad sa 25 sve ispocetka ali nema odustajanja.

  • Marko

    23. februar 2020 | 12:56

    Sa 9 godina radi u teretani? Bas joj je pametan taj otac, ali sta i ocekivati od bodi biledera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA