≫ 

Profesor Aleksandar Jakšić se vraća na Pravni fakultet? Prethodno je otkaz dobio zbog plagiranja

Etička komisija Pravnog fakulteta utvrdila je da je Jakšić u svom udžbeniku prepisao oko 100 stranica iz knjige nemačkog profesora Bernda fon Hofmana

  • 2
Profesor Aleksandar Jaksic, pravni fakultet

Foto: ius.bg.ac.rs

Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je predlog za određivanje privremene mere profesoru plagijatoru Aleksandru Jakšiću kojim je tražio da sud naloži Pravnom fakultetu da ga odmah vrati na rad, piše "Blic".

Sud je našao da je takav zahtev neosnovan, te da se Jakšić može vratiti jedino ukoliko u radnom sporu koji se pred tim sudom vodi dokaže da je otkaz bio nezakonit.

Pravni fakultet u Beogradu

Pravni fakultet Foto: Telegraf

- Sud je doneo odluku zasnovanu na zakonu i odbio predlog Aleksandra Jakšića da ga odmah vrati na posao - ističe za "Blic" dekan Pravnog fakulteta u Beogradu prof. dr Zoran Mirković.

Međutim, on objašnjava da da Pravni fakultet i pored ovakve odluke suda mora ovog profesora da vrati na rad zbog odluke koju je pre nekoliko dana donela inspektorka rada, što znači da će, ako ministar Đorđević, u čijoj je to ingerenciji ne promeni svoju odluku, dokazani plagijator biti vraćen na nastavu na fakultetu, bez obzira na plagirani udžbenik.

Postavlja se pitanje ko ima veće ingerencije da vrati ili ne vrati profesora plagijatora u nastavu.

- Sud je jedini nadležan da o ovoj stvari zauzme konačni stav, dok je nadležnost inspektorke rada bila samo provera da li je ispoštovana formalna zakonska procedura prilikom otkazivanja ugovora o radu - smatra Mirković i dodaje da je uprkos navedenom inspektorka rada izašla van okvira svojih nadležnosti te je profesora Jakšića vratila na posao iz razloga koje je mogao da ocenjuje sud, ane organ uprave.

Pravni fakultet je uputio žalbu na odluku inspektorke rada, te će konačnu reč o ovom pitanju dati ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Pravni fakultet u Beogradu

Hoće li profesor biti vraćen na fakultet Foto: Telegraf

Profesor Jakšić je sporni udžbenik napisao još 2008, a pre dve godine mediji su izvestili da je on prepisao oko 100 stranica iz knjige nemačkog profesora Bernda fon Hofmana, što je utvrdila i Etička komisija Pravnog fakulteta.

Aleksandar Jakšić, inače, u statusu je redovnog profesora, a predaje građansko procesno pravo i međunarodno privatno pravo. Sumnja se da je lažirao rad profesora Bernda fon Hofmana s Univerziteta u Trijeru.

Godine 2014. godine postojala je mogućnost da Jakšić ostane bez profesorskog zvanja ako se dokaže da je plagirao svoje naučne radove zahvaljujući kojima je došao do statusa redovnog profesora. Sve to usledilo je i nakon optužbi da je vređao studente na verskoj osnovi i da je pijan dolazio na predavanja i ispite.

Između ostalog, Aleksandar Jakšić je 23. juna 2014. prijavljen da je plagirao i delove u svom udžbeniku "Građansko procesno pravo", kao i da je navodio netačne podatke.

Jakšić je u žižu javnosti dospeo kada je s ispita udaljio studentkinju vređajući je na verskoj osnovi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сварог

    22. februar 2020 | 23:14

    Неког смењују,а неки и даље држе фотеље....

  • Mira

    24. februar 2020 | 12:27

    E to je pravni fakultet drzavni. Ja mogu da kazem da su neki privatni fakulteti bolji od drzavnih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA