≫ 

Patrijarh Irinej služio liturgiju u manastiru Tumane: "Narod brani svetinje, veliko čudo se dešava"

Patrijarh Irinej obratio se okupljenom narodu i rekao da nema te snage koja se može odupreti znaku ljubavi Božije, ljubavi naše prema drugima. Ono što se dešava u Crnoj Gori je jedno veliko čudo, poručio je patrijarh

  • 14

Skriven u nedirnutoj prirodi, okružen sa svih strana lepotama ovozemaljskim, paljen i obnavljan, manastir Tumane broji vekove. Izbrojao ih je punih šest, i još 30 godina preko.

Manastir Tumane Foto: Marko Jovanović

U slavu jubileja, 630 godina postojanja manastira Tumane, ovu svetinju obišao je i patrijarh Irinej koji je u nedelju u manastirskoj crkvi održao svetu liturgiju zajedno sa episkopom braničevskim Ignjatijem.

Njegovim dolaskom bratiji manastira je priređena velika čast, s obzirom na to da je prethodno manastir obišao patrijarh Pavle, davne 1993. godine.

Manastir Tumane, patrijarh Irinej, Foto: SPC Manastir Tumane, patrijarh Irinej, Foto: SPC

Patrijarh Irinej se nakon svete liturgije obratio velikom broju vernika koji je došao u posetu manastiru Tumane i poručio da narod danas brani svetinje.

-  Čuli ste šta se dešava u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji, u našem komšiluku. Mnogo zla ima pod ovim suncem, a čovek ih može samo rešiti samo na Božiji način: Bogu se moleći i šireći ljubav među ljudima. Nema te snage koja se može odupreti znaku ljubavi Božije, ljubavi naše prema drugima. Ono što se dešava u Crnoj Gori je jedno veliko čudo - rekao je patrijarh Irinej okupljenom narodu.

On je dodao da svojevremeno dok je služio liturgije u Hramu Vasilija Ostroškog u Nikšiću, ogromnoj crkvi koju su izgradili Rusi, znalo da prisustvuje dvoje, troje ljudi. Danas se digla cela Crna Gora.

Manastir Tumane, patrijarh Irinej, Foto: SPC Hiljade vernika se okupilo u manastiru Tumane Foto: SPC

- Ona vera koja je bila gažena i gašena danas je progovorila, ona se razgorela. Narod danas brani svetinje svoje na hrišćanski način. To je najbolji način da se dođe do pobede dobra. Nadam se da ćemo odbraniti svetinje koje su moćnici ovoga sveta i vremena namislili da uzmu od naroda i da sa njim trguju. Neće to Gospod dozvoliti - istakao je patrijarh Irinej.

Manastir Tumane Foto: Marko Jovanović

Tumane, manastir u kom se događaju čuda

Na svetu liturgiju je danas u manastir kod Golupca došlo nekoliko hiljada ljudi. Patrijarh Irinej se zahvalio vernicima što su došli u tolikom broju i pohvalio bratiju manastira što su učinili sve da se jedna ovako velika svetinja obnovi.

Ova braničevska svetinja, koju mnogi odmilja nazivaju Đerdapskim Ostrogom, mesto je na koje dolaze vernici iz čitavog sveta, da se pomole i prepodobnim svecima Svetom Zosimu i Jakovu zahvale za čuda. Gotovo su svakodnevna svedočenja vernika koji su na ovom svetom mestu pronašli isceljenje i mir.

Manastir Tumane Foto: Marko Jovanović

Da je našem narodu vera i crkva bliža nego ikada govori i činjenica da je, zahvaljujući brojnim prilozima, manastir Tumane ponovo zaživeo u punom sjaju. Ovaj manastir godinama je propadao, ali se poslednjih godina to neverovatnom brzinom menja. Bratija manastira, predvođena igumanom Dimitrijem je za kratko vreme uspela da obnovi svetinju i proširi kapacitete manastirskog kompleksa, te je pre nekoliko godina obnovljena isposnica Svetog Zosima, oživela je gostoprimnica kraj potoka kao i vodenica. Sazidani su novi konaci, a posebnu čar manastiru daje mali zoo-vrt, kojem se najviše raduju najmlađi gosti.

Manastir Tumane Foto: Marko Jovanović
Manastir Tumane Foto: Marko Jovanović
Manastir Tumane Foto: Marko Jovanović
Manastir Tumane Foto: Marko Jovanović

Svako ko dođe čuće priču o osnivanju manastira Tumane, koja se vezuje za proslavljenog junaka Miloša Obilića. Pred sam Kosovski boj, Miloš je nehotice prilikom lova smrtno ranio Svetog pustinjaka Zosima, proslavljenog monaha sa dalekog Sinaja. U znak pokajanja, nad grobom svetitelja započeo je gradnju zadužbine, koju je kasnije, po njegovoj pogibiji, narod završio.

Video: Moj muž Rifet je čudo manastira Tumane: Doktori su rekli da mu nema spasa, a danas je živ i zdrav

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BEPA

    23. februar 2020 | 23:10

    Српски мислим, српски пишем, српски зборим, српски дишем, српску цркву обилазим, моје мило српство пазим, за њега се Богу молим, православље свето волим, и крстим се са три прста, традиција то је српска, и дичим се јер ја имам српско срце у грудима. У то име имам жељу да живите у весељу, у радости и љубави, укућани да су здрави, свака срећа да вас прати да се добро добрим врати.

  • Dana

    23. februar 2020 | 23:26

    Slava Bogu,Hvala Bogu i Svim Svetcima i Andjelima.

  • KPCTA

    23. februar 2020 | 23:21

    Само Слога Србију Спасава.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA