≫ 

Porodice nestalih beba: Obeštećenje i Zakon neće pomoći da vratimo najmilije, tražimo DNK registar

Poslanici raspravuljaju o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta

  • 2
Bebe, porodilište

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Majke, sestre, očevi, članovi porodice... širom Srbije već godinama, pa i decenijama tragaju za decom za koju tvrde da su im oduzeta po rođenju, iako su ih lekari ubeđivali da im je novorođenče preminulo. Borba tih porodica traje i dalje, i danas kada se upravo o ovoj temi - o statusu nestalih beba u Srbiji, raspravlja u Skupštini Srbije.

Naime, poslanici Skupštine Srbije danas vanredno zasedaju, a započeli su raspravu o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta - poznatijeg kao "zakon o nestalim bebama".

Usvajanjem ovog zakona, Srbija bi ispunila obavezu prema Evropskom sudu za ljudska prava, koji je 2013. godine, u slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije", pored ostalog, naložio državi da uspostavi mehanizam za utvrđivanje istine i obeštećenje za roditelje koji veruju da su njihove bebe nestale posle porođaja.

Predlog sadrži član koji predviđa da sud može da donese rešenje da nije moguće utvrditi šta se desilo sa nestalim detetom i u tom slučaju roditelji ostvaruju pravo na nadoknadu štete u visini do 10.000 evra.

Iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine kažu za Telegraf.rs da ovaj zakon neće pomoći porodicama da pronađu svoju izgubljenu i ukradenu decu.

- Novembra prošle godine 5 udruženja je pozvano u Skupštinu kako bismo izneli svoj stav u vezi sa zakonom. Taj zakon je loš i za nas koji tražimo svoje najmilije, a još gori je za državu. Po tom zakonu nećemo naći nijedno dete, on se zove "utvrđivanje statusa deteta", što znači da moramo prvo da utvrdimo da li je dete živo ili mrtvo - navodi Zorica Malić, predsednica Udruženja.

A kako dodaje, član 21 navodi da sudija ne može da utvrdi status deteta.

Zorica Malić

Zorica Malić, Foto: privatna arhiva

- Kako ćemo onda da dođemo do dece? Verovatno ćemo svi na sudu dobiti odgovor da država ne može da nam utvrdi status deteta. To znači da će nam reći da ne mogu da utvrde. I ako donesu tu odluku, a sigurno hoće, gubimo svako pravo za daljim traganjem putem suda jer na kraju zakona stoji da je odluka ovog suda konačna - navodi naša sagovornica i dodaje:

- Hoćemo DNK registar, a ukoliko se i usvoji taj zakon, moraju dobro da ga izmene.

Stefanović: Reč je o krivičnom delu koje nije svršeno

 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je za da su MUP i Ministarstvo pravde danas usaglasili stav po kojem će, kako smatraju, tužilaštva moći da nastave sa gonjenjem osumnjičenih za potencijalnu krađu dece, jer kako su ocenili, reč je o krivičnom delu koje nije svršeno.

Kako je objasnio, tužilaštva će moći da nastave sa istragama, jer je reč o krivičnim delima koja nisu svršena i još traju.

Ovo je, inače, stav oko kojeg su se danas usaglasila dva ministarstva i predstavlja jedan od mehanizama koji tužilaštva i policija mogu da primenjuju da se dođe do istine i pravde, a nije u suprotnosti sa Krivičnim zakonikom.

Nebojša Stefanović, Ana Brnabić, Satanak radne grupa za saradnju sa OEBS -om

Nebojša Stefanović, Foto: VLADA SRBIJE

Stefanović je rekao i da je veoma važno, i uveren je da će i Republičko javno tužilaštvo, koje je krovna institucija u istrazi, na sličan ili isti način videti mogućnost i nastaviti sa gonjenjem svih onih koji se optužuju i osumnjičeni su za ovakvu vrstu krivičnih dela.

Suština je, kaže, da se pruži pravda roditeljima čija su deca na takav način nestala i da se vrati poverenje u pravni sistem.

Na pitanje da li to znači da istraga neće biti prekinuta predloženim zakonskim rešenjem, Stefanović je kazao da i danas traju određene istrage.

- Nijedna istraga neće biti obustavljena i uveren sam da će tužilaštva moći da gone svakog i u svakom slučaju u kome postoji sumnja da je dete nestalo, kao i da se istraži rad svih institucija koje su bile dužne da čuvaju određene podatke koji se odnose na svako dete koje je rođeno u ovoj zemlji - naveo je Stefanović.

On je primetio da u prethodnih 30-40 godina, očigledno, nije bilo dovoljno volje onih koji su danas glasni da se uspostavi efikasan mehanizam kojim će deca biti tražena i pronađena, kao ni volje da se bilo šta preduzme da se pomogne porodicama da dođu do istine i pravde.

- Ne kažem da će ova borba biti laka, jer je negde prošlo više decenija od mogućeg učinjenog krivičnog dela, ali postoje mehanizmi i pored svih stvari koje radimo da pomognemo roditeljima - poručio je Stefanović.

Video: Roditelji i država da zajedno nađu odgovor na pitanje, gde su nestale bebe?

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • simke

    25. februar 2020 | 07:01

    ni ne postoji drugo resenje sem DNK, u periodu od '90 -ih mnogo je beba nestalo, mnogo usta koje bi mozda progovorile o tome nisu zivi, jedina sansa je uzimanje DNK po sluzbenoj duznosti (da ljudi ne placaju sami), poslati uzorke U Nemacku i Italiju i Svajcarsku jer je tamo puno beba zavrsilo ...pa ... roditelji mogu necemu i da se nadaju, inace sve se zavrsi i udaris u zid ,bar je moja istraga tu zavrsila ( nisam trazio svoje dete vec drugima)....

  • Ivan

    24. februar 2020 | 23:42

    Pa sad ce prodaja beba biti uveliko 10.000 evra nije malo... Kakva je luda kuca u Srbiji nebi me ni cudilo da sad sami roditelji u dogovoru prodaju decu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA