≫ 

Sve o korona virusu, koji je stigao u Srbiju: Ako osetite simptome, pozovite ovaj broj telefona

* Covid 19 je potvrđen kod muškarca (43) u Subotici * On je prvi zaraženi u Srbiji * Bio je kod sestre u Budimpešti * Smešten je u izolaciji u Opštoj bolnici u Subotici

  • 72
Simptomi Korona virusa, korona virus Foto: AP/Tanjug

Novi korona virus (COVID -19) stigao je i u Srbiju! Prvi oboleli od ove bolesti u našoj zemlji je muškarac (43) iz Subotice, koji je boravio kod sestre u Budimpešti, pa se pretpostavlja da se tamo zarazio.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da se pacijent sam javio lekarima, da više nema temperaturu, i da je dobrog opšteg zdravlja. O svim detaljima možete čitati na našem sajtu.

Srbija se u red zemalja sa novim virusom upisala odmah nakon Republike Srpske. Prethodno je ovaj virus potvrđen i u Italiji, Sloveniji, Grčkoj, Makedoniji, Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj...

Trenutno ga ima 77 zemalja, i obolelo je više od 100.000 osoba, a najmanje je 3.400 umrlo od posledica ove bolesti.

U Srbiji je do sada na korona virus testirano 60 osoba i svi oni su bili negativni dok se nije pojavio muškarac iz Subotice.

U međuvremenu je jednom zavladala panika da zarazu imaju dve osobe u Šapcu koje su u bolnici na ispitivanju. Ispostavilo se da imaju grip.

Zbog korona virusa Ministarstvo prosvete je izdalo preporuku svim školama da obustave ekskurzije u inostrantsvo do daljnjeg. 

Novi koronavirus, da podsetimo, buknuo je krajem decembra 2019. godine a poreklo vodi iz kineskog Vuhana, u provinciji Hubej. Bilo je za očekivati da će se virus širiti po završetku kineske Nove godine kada Kinezi budu počeli da se vraćaju u zemlje u kojima rade, ali je on pretekao sva predviđanja.

Vuhan, Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Evo kako se Srbija bori protiv korona virusa

Broj telefona  064 -8945- 235 

Čim je zaraza krenula da se širi Kinom, naše Ministarstvo zdravlja je polovinom januara aktiviralo broj telefona 064 8945 235 na koji mogu da se jave svi putnici koji su bili u zaraženim područjima a koji imaju simptome koji podsećaju na novu bolest. 

Odmah po pozivu navedenog broja, ekipe za hitnu medicinsku pomoć opremljene zaštitnom opremom pružaju pomoć i transportuju osobu koja je u prethodnom periodu boravila u području zahvaćenom korona virusom na Kliniku za infektivne i tropske bolesti, gde se sprovodi opservacija i kompletna dijagnostika kao i dalje lečenje ukoliko je potrebno.

Rad po algoritmu

Kao i u toku prethodnih epidemija i pojave novih virusa, i sada  zdravstveni radnici postupaju po koracima, odnosno po jasno izdatom Algoritmu za postupanje zbog novog koronavirusa a koji je je pripremio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Taj Algoritam sadrži tačne korake šta se radi u slučaju da se pojave sumnjivi slučaji na novi virus.

Zdravstvena kontrola aerodroma Nikola Tesla Foto: Marko Jovanović

Zdravstvena upozorenja putnicima

Zbog putnika koji dolaze iz zaraženih područja odštampana su zdravstvena upozorenja na srpskom, engleskom i kineskom jeziku. Ona sadrže uputstva kako treba da se ponašaju osobe koje dolaze iz zaraženih područja, eventualno imaju simptome koji mogu da ukažu na koronavirus.

Zdravstvena kontrola aerodroma Nikola Tesla Foto: Marko Jovanović

Kamere na aerodromu 

Kako bi se ispratili svi koji dolaze iz zaraženih područja, od 22. januara na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu postavljene su termovizijske kamer koje su kasnije postavljene i na aerodromima u Nišu i u Kraljevu. Ove kamere mere  temperaturu svakom putniku koji dolazi na pasošku kontrolu na međunarodnim dolascima. Ukoliko neko od putnika ima temperturu, njemu granični sanitarni inspektori mere temperaturu i beskontaktnim ručnim toplomerom.

O tome kako funkcioniše procedura kontrole putnika na aerodromima i na drumskim graničnim prelazima, kao i ko se stavlja pod zdravstveni nadzor a ko u karantin, pročitajte OVDE.

Osim na aerodromima, putnici se proveravaju i autobusi na graničnim prelazima sa Makedonijom, Bugarskom, Mađarskom, Rumunijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Italija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Pooštren krititerijum za zdravstveni nadzor

Od pojave novog koronavirusa često se pored reči karantin može čuti i izraz zdravstveni nadzor. Pod zdravstveni nadzor se stavlja svaka osoba koja je došla iz rizičnog područja ili bilo u kontaktu sa zaraženom osobom a koja ima temperaturu između 37 i 38. Ta osoba mora da se javi epidemiolozima i postupa po njihovim nalozima, a to znači da mora da sedi kod kuće kuće i da se ne meša se sa drugim osobama sve dok ne prođe rizičnih 14 dana.

Do 9. februara pod nadzor su se stavljali samo pacijenti koji su imali temperaturu veću od 38 stepeni. Od 10. februara, taj kriterijum je Algoritmom pooštren pa se pod nadzor stavljaju osobe sa temperaturom između 37 i 38 stepeni, a u karantin odnosno u infektivnu kliniku oni koji imaju iznad 38. 

Temperatura se meri svakom ko uđe u Srbiju

Od pre par dana najnovije je pravilo da se na svim graničnim prelazima, počev od Batrovaca i ostalih, meri temperatura beskontaktnim toplomerima svima koji ulaze u Srbiju.  

Italija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Akcenat i na putnicima iz Italije 

U cilju sprečavanja pojave i širenja koronavirusa, od ponedeljka, 24. februara, zbog novonastale situacije u Italiji, u Srbiji je pojačan je nadzor i kontrola putnika koji dolaze iz Italije.

Sa druge strane, ekskurzije za Italiju su stopirane, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić apelovao je na građane da ne putuju na sever Italije gde je epidemija novom bolešću.

Kasarne postaju karantini

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je i da pregovara sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom da se bolnice i kasarne, kao i neki privatni objekti  obezbede za eventualni smeštaj zaraženih koronavirusom.

Prvi sumnjiv slučaj u Srbiji 

Inače, prvi sumnjiv slučaj na koronavirus u Srbiji se pojavio 26. januara.  Bio je to pacijent iz Kine za koga se posumnjalo da ima koronavirus, ali je posle testiranja utvrđeno da je reč o respiratornoj infekciji.

Iskustvo iz pandemije svinjskog gripa

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog kaže za Telegraf.rs da je Srbiji pandemija gripom A (H1N1) mnogo pomogla da se spremi za ovaj virus.

- Postoje i programi i procedure a i  ljudi koji su bili onda i sad su u stručnim kosmicijama. Nema ogromne razlike između gripa i koronavirusa. Osnovna stvar je što koronavirus napada receptore u donjim delovima disajnih organa, a grip napada i gornje pa se širi i izazove upalu pluća. Ovaj napada direktno donje disajne organe - kaže prof. dr Tiodorović.

On primećuje da se pažnja poklanja najtežim slučajevima obolenje, ali upozorava da nisu oni ti koji šire virus.

- Najpogodniji za širenje bolesti su oni koji imaju lakšu kliničku sliku. Oni se kreću, preleže sve na nogama i prenose virus - ističe i on i dodaje da jasna terapija još ne postoji, iako Kinezi koriste lekove za HIV koji su dali rezultate.

Simptomi koronavirusa

- visoka temperatura - iznad 38 stepeni

- kašalj

- kratak dah

- teškoće u disanju

Mere prevencije

- Često perite ruke sapunom ili gelom,

- izbegavajte kontakt s ljudima koji su bolesni,

- ne dirajte oči, nos i usta neopranim rukama,

- ukoliko kašljete i kijate, uradite to u maramicu, bacite je u kantu i operite ruke.

Put prenosa

- Ljudski koronavirusi se najčešće šire vazdušnim putem - kašljem i kijanjem, kao i bliskim kontaktom (dodirivanjem ili rukovanjem).  Inkubacija je 14 dana, ali se posle 4 do 6 dana mogu pojaviti prvi simptomi.

VIDEO: Upali u avion obučeni u zaštitna odela pa putnicima mere temperaturu

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vule

    25. februar 2020 | 18:44

    Zena upravo kija ... dal da je spakujem negde u podrum..

  • Milan

    25. februar 2020 | 20:46

    Koronu nigde ne videh, ali osetim smrad i kasljaje migranata na zelenom vencu, autobuskoj stanici itd. ali ne vidim da iko nesto preduzima..

  • Desperado

    25. februar 2020 | 19:19

    Cudno da Amerika nije zarazena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA