≫ 

Islamska zajednica srušila čoveku berbernicu, pa poručila: Ustupićemo lokal besplatno na godinu dana

Kako dodaju, spremni su i da mu pomognu u i u tehničkom opremanju lokala

  • 5
Ramiz Dugopoljac Foto: Youtube Printskrin/ RTV Novi Pazar

Berbernica Ramiza Dugopoljca u Novom Pazaru srušena je 23. februara u jutarnjim satima, a odgovornost za taj čin preuzela je građevinska služba Islamske zajednice u Srbiji.

Kako prenosi portal Sandžak pres, posle rušenja lokala, Islamska zajednica se oglasila sa odlukom da pomogne vlasniku Dugopoljcu.

- S obzirom na situaciju u kojoj ste se našli rušenjem lokala na vakufskoj parceli u blizini Arap džamije, razmatrajući potrebu da Vam se pomogne, Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar doneo je odluku da vam jedan od vakufskih lokala ustupi za potrebe berbernice na godinu dana besplatno, a nakon toga sa minimalnim iznosom zakupnine - navodi se u dopisu.

Kako dodaju, spremni su i da mu pomognu u i u tehničkom opremanju lokala.

- Misija Islamske zajednice je da štiti i unapređuje vakufe, ali isto tako i da pomaže pripadnicima Islamske zajednice i svim ljudima - naveli su oni.

Kako je Dugopoljac ranije izjavio za medije, IZ u Srbiji pokušava da ospori vlasništvo nad berbernicom zbog čega je toga pokrenut sudski postupak.

Objekat je u vlasništvu porodice Dugopoljac, tvrdi berberin, još od 1970. godine kada ga je kupio njegov otac. Kako smo ranije preneli, u zvaničnoj bazi nepokretnosti se kao vlasnik navodi IZ, dok je kao vlasnik objekta na parceli uknjižen Ramiz Dugopoljac.

Islamska zajednica je zvanično potvrdila svoj čin, kada je dostavila i posedovni list u kojem se navodi da je zvanični "držalac" zemljišta i da su "tvrdnje korisnika tog objekta o navodnom vlasništvu nad ovim vakufom neistinite, sa ciljem pokušaja otimanja imovine".

Vakuf - imovina koja se zaveštava

Reč vakuf dolazi od arapskog glagola "vekafe", što znači zaustaviti, zadržati, posvetiti i ukazuje na to da je vakufska imovina (imovina koja se zaveštava), ona imovina koja je izuzeta iz redovnog pravnog prometa stvarima i određena u neke druge svrhe.

Tako se vakuf obično definiše kao izuzimanje imovine voljom nekog lica iz njegovog vlasništva i njeno posvećivanje određenim ciljevima.

Ti ciljevi mogu da budu verski u užem smislu, društveni, prosvetni, privredni i milosrdni. Važno je napomenuti da ekonomska funkcija vakufa mora da bude takva da se koriste plodovi, a da se suština sačuva, drugim rečima - da se osigura trajna korist vakufa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala iz Banata

    25. februar 2020 | 17:46

    каква је ово правна држава...? Ко је овде луд...? Овде нису "чиста посла"...? Где је држава? Има ли је...?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA