≫ 

Arheološko nalazište u centru Čačka: Ovde su Rimske terme izgrađene pre 18 vekova

Čačanske Rimske terme predstavljaju arhitekturu jednog vremena, ali govore i da je u to vreme higijena tela bila usko vezana sa higijenom duha

  • 0
Rimske terme, Čačak Rimske terme / Foto: RINA.rs

Brojni su lokaliteti u Srbiji koji svedoče o tome da su moćni Rimljani nekada živeli na našim prostorima, a jedan od njih su Rimske terme koje se nalaze u centru Čačka izgrađene pre 18 vekova.

- Terme su otkrivene sasvim slučajno, prilikom iskopavanja temelja za stambenu zgradu 1970. godine. Sačuvan je samo parterni deo iznad kojih je ležao glavni pod, nošen nizom stubića koji su služili kao sistem za grejanje - rekla je Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

Čačanske Rimske terme predstavljaju arhitekturu jednog vremena, ali govore i da je u to vreme higijena tela bila usko vezana sa higijenom duha.

Rimske terme, Čačak Foto: RINA.rs

- Rimljani su iza sebe ostavili tragove na kojima sva pokolenja mogu mnogo da nauče. U ovim termama, čak u to vreme, a radi se o 3. i 4. veku, oni su imali podno i zidno grejanje u svojim kupatilima - rekla je direktorka čačanskog muzeja.

Dugo godina ovaj izuzetno bitan arehološki lokalitet bio je zapušten, ali grad Čačak prepoznao je značaj ovog mesta, pa je u njegovu adaptaciju uloženo oko 1,2 miliona dinara. Posle 47 godina ovaj lokalitet je konačno otvorene za javnost i grupe turista, koje se najave, mogu videti kako izgledaju čuvene rimske terme. Opremljen je plato i ugrađen video nadzor, a u planu je izgradnja pasarele.

- Ovakve lokacije definitivno zaslužuju posebnu pažnju, mada neophodno je mnogo novca uložiti kako bi se one privele nameni. Publika sada ima priliku da se detaljno upozna sa ovim “nebrušenim turističkim draguljem” koji se nalazi u samom srcu Čačka”. Očekujemo da će još više turista posetiti ovaj lokalitet koji se nalzi u centru grada - izjavio je Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačak.

Rimske terme, Čačak Rimske terme u Čačku, Foto: RINA.rs

Kako bi turistima na najbolji način bile prikazane sve specifičnosti Rimskih termi, Narodni muzej je u saradnji sa gradom Čačkom i Turističkom organizacijom napravio kulturno-informativnu tablu, dugačku 18,5 metara od čega polovinu zauzimaju informacije i fotografije ovog lokaliteta, a drugu polovinu arheološka nalazišta koja postoje na ovoj teritoriji.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA