Istraživali smo da li je strah od zaraze koronom dovoljan za bolovanje: Odgovor nam je dao RFZO

Saznali smo i kako izostanke s posla mogu da opravdaju državljani Srbije kojima je za vreme boravka u drugoj zemlji propisana mera obavezne izolacije

  • 12
koronavirus, korona virus Foto: Tanjug/AP

Strah od zaraze novim korona virusom COVID - 19 nije razlog za uzimanje bolovanja čak ni u slučaju proglašenja epidemije u Srbiji odnosno pandemije na globalnom nivou kažu za Telegraf.rs u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO). Izostanci s posla zarad sebe, ili ne slanja dece u vrtić ili školu, mogu se pravdati bolovanjem samo u slučaju zaraze i obavezne izolacije.

Panika koja se podigla usled nove bolesti koja poreklo vodi iz Kine, a koja se proširila i na Evropu i naš region, kod mnogih je izazvala strah da se mešaju sa ljudima.

Iako deca, na sreću, veoma malo obolevaju, i roditelji se pitaju da li treba da ih ostave kod kuće umesto da ih pošalju u školu i vrtić, pa se pitaju da li je taj strah dovoljan za opravdanje s posla.

koronavirus, korona virus Foto: Tanjug/AP

Potražili smo odgovore u RFZO, i saznali u kojim slučajevima je to moguće.

- Razlozi privremene sprečenosti za rad propisani su Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Kao razlog privremene sprečenosti za rad propisana je bolest ali i mera obavezne izolacije kao kliconoše ili zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini - objašnjavaju za Telegraf.rs u srpskom Fondu zdravstva i ističu:

- Strah od virusa ne može biti razlog privremene sprečenosti za rad. Kako je i navedeno samo ukoliko je osoba obolela ili ako je kao obavezna mera propisana izolacija, izabrani lekar može utvrditi privremenu sprečenost za rad.

Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Postavlja se pitanje kako se izostanci s posla mogu pravdati državljanima Srbije kojima je za vreme boravka u drugoj zemlji propisana mera obavezne izolacije.

- Kao moguću privremenu sprečenost za rad zbog korona virusa navodimo i naše državljane kojima je za vreme turističkog boravka propisana mera obavezne izolacije - na primer ako borave u državi, gradu, provinciji gde je proglašena izolacija, ili su smešteni u hotelu u kome je izolacija, ili su na krstarenju na brodu na kojem je proglašena izolacija.

- U ovim slučajevima, po povratku u Srbiju, uz medicinsku dokumentaciju o lečenju odnosno dokaz o izolaciji a uz predlog izabranoig lekara privremenu sprečenost za rad utvrđuje prvostepena lekarska komisija - kažu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Iskrcavanje kruzera Diamond Princess, koronavirus Foto: Tanjug/AP

U Srbiji nema novog korona virusa. Prema najsvežijim informacijama do juče u 18 časova na virus COVID - 19 testirano je ukupno 16 osoba, ali su svi bili negativni na ovu novu bolest.

VIDEO: Predrag Kon: Zdravstveni sistem u Srbiji je speman za korona virus

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wienerin

    27. februar 2020 | 20:11

    Sa tim strahom kod psihijatra i opet ode čovek na bolovanje...

  • Tina

    27. februar 2020 | 22:38

    Panika je gora od virusa. Pa vise je umrlo za ovo vreme od obicnog gripa. Ovo je sve smisljeno da bi se unistila kineska ekonomija.

  • Snooker

    27. februar 2020 | 23:19

    Samo je smrt dovoljna za bolovanje 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA