Najnovije informacije o eutiroksu - Ministarstvo: Lek je u prometu. Merck: Povećane potrebe tržišta

Telegraf.rs dva puta pisao o nestašici leka za lečenje štitne žlezde; Iz Ministarstva zdravlja poručili da nisu odgovorni za problem u snabdevanju u proteklom periodu, a kompanija Merk koja snabdeva tržište tim lekom reagovala je na pisanje izjavom za medije najavljujući angažovanje dodatnih proizvodnih kapaciteta

  • 6

Nakon pisanja portala Telegraf.rs o nestašici leka eutiroks Ministarstvo zdravlja saopštilo je najnovije informacije da se lek nalazi u prometu i da ga ima u apotekama u svim dozama.

- Obaveštavamo javnost da su, prema najnovijim informacijama dobijenim od nosioca dozvole za lek eutiroks, farmaceutske kompanije Merck, novoproizvedene serije leka eutiroks u dozama od 25mcg, 50mcg, 75mcg, 100mcg i 150mcg uvezene i nalaze se u prometu, odnosno u apotekama, te nestašica nema - saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Napominju da za problem u snadbevanju navedenog leka u prethodnom periodu nije bilo odgovorno Ministarstvo zdravlja, već dobavljač.

Inače lek eutiroks uzimaju pacijenti koji imaju smanjenu funkciju štitne žlezde.

U Ministarstvu zdravlja kažu da sve informacije o lekovima, zaštitnim maskama građani mogu dobiti na broj telefona RFZO 011/361 6 245.

Na ovu temu oglasila se i kompanija Merck koja snabdeva tržište lekom eutiroks.

- Kompanija Merck redovno snabdeva tržište Srbije lekom eutiroks i nastaviće da ga snabdeva - stoji u saopštenju.

- Kratkoročne deficitarnosti pojedinih doza leka eutiroks posledica su povećane potražnje na globalnom tržištu kao i u Srbiji. Trenutna deficitarnost posledica je stvaranja zaliha leka kod pacijenata. Kompanija Merk je na globalnom nivou preduzela sve neophodne korake i angažovala je dodatne proizvodne kapacitete tako da odgovori na povećane potrebe tržišta.

Dodatne količine leka eutiroks za Srbiju koje bi stabilizovale tržište očekuju se tokom marta. Razloga za zabrinutost nema, jer će kompanija Merck nastaviti redovno snabdevanje - navedeo je u saopštenju kompanije Merck.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    27. februar 2020 | 16:28

    Jutros bio u drzavnoj apoteci na Lionu - odgovor: "Nema ni u jednoj dozi"

  • Novi Sad

    27. februar 2020 | 16:36

    Bila sam u apoteci Max na Bulevaru oslobodjenja u Novom Sadu,a bilo je Eutiroxa ,doza od 75 mcg.Ja koristim dozu od 50 mcg,nije ga bilo.

  • Miki

    27. februar 2020 | 19:03

    A Glukofaž

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA