Tijana i njena majka su živele od 9.500 dinara mesečno. Sad su se uselile u novi dom i imaju da jedu

- Imam novi krevet, ćebence, bluzice, igračke, čizmice, ma dođite da vidite - priča Tijana dok uvodi goste u svoj novi dom.

  • 27

Video: Mala Tijana je imala samo jednu želju - da jede. Sad se sve promenilo

Devojčica Tijana Ramani (6) i njena majka Marija Dojčinović iz sela Gornja Koznica kod Surdulice, koje su živele u nehumanim uslovima u udžerici od nekoliko kvadrata, preselile su se u novi dom. Teška životna priča ove devojčice, koja je imala samo jednu želju, a to je da ne bude gladna i da svakog dana ima po tri obroka, digla je Srbiju na noge, ali i ljude u zemljama u okruženju i dijaspori.

Pomoć je ubrzo počela da pristiže, pa su njih dve dobile hranu, odeću, obuću, sredstva za higijenu, nameštaj i belu tehniku.

Tijana Ramani

Foto: Slađana Tasić

- Imam novi krevet, ćebence, bluzice, igračke, čizmice, ma dođite da vidite - priča Tijana dok uvodi goste u svoj novi dom.

Ona je dobila još darova, ali maloj Tijani pažnju najviše privlače plišane igračke, koje ređa pored sebe, sedajući na prag svog novog doma.

Prizemna kuća, u kojoj su dve sobe, kupatilo, kuhinja i hodnik, nešto je što je za njih početkom jeseni, kada je priča objavljena, bio samo san. Živele su u prostoriji koju su one nazivale kućom, koja je prokišnjavala, nije imala kupatilo, bila hladna i puna dima od starog šporeta.

Ono što je bilo najžalije u njihovom starom domu je to što su najčešće bile gladne, jer socijalna pomoć i dečiji dodatak, koji su zajedno iznosili oko 9.500 dinara, nisu bili dovoljni.

Tijana Ramani

Foto: Slađana Tasić

- Sada imam da jedem, imam puno mesa, imam mleko i čokoladu, pa nikad nisam gladna - priča mala Tijana, otvarajući frižider.

Njena majka Marija ne krije radost i oduševljenje kako im se život za veoma kratko vreme promenio.

Tijana Ramani

Foto: Slađana Tasić

- Zahvaljujem se “Blic fondaciji” i opštini Surdulica, novinarima, komšinici Vesni i Predragu Iskrenoviću, ugostitelju, jer posle svega su nam puno pomogli, kao i svim ostalim donatorima. Uspeli su u nameri da ne sedimo u staroj raspadnutoj kući, prelepo nam je ovde. Oduševljena sam, imamo stvari, drva, imamo šta da jedemo. Volela bih da se zaposlim, da imam svoje prihode kako ne bih u buduće tražila pomoć ni od koga - dodaje Marija.

Opština Surdulica platila je kiriju za naredne dve godine za kuću u kojoj će Marija i Tijana živeti.

Tijana Ramani

Foto: Slađana Tasić

Novica Tončev, narodni poslanik i predsednik Skupštine opštine Surdulica, kaže da će opština plaćati i utrošenu električnu energiju.

Tijana i njena majka polako se privikavaju na novi dom, nenaviknute još uvek na sve ono što je sastavni deo domaćinstva u 21. veku.

- “Blic fondacija” je jako zadovoljna zbog toga što smo uspeli da Mariju i njenu malenu Tijanu prebacimo iz one udžerice, u kuću gde im je omogućeno da normalno žive. Ovde Tijana može normalno da odrsta. Obezbeđene su materijalno na izvesno vreme, dobile su i drva za ogrev. Nažalost nismo uspeli da skupimo dovoljno novca za kuću. Nadamo se da ćemo uspeti da trajno rešimo njihov problem, ali za tako nešto nam treba još novca, skupljamo ga. Za sada smo uspeli da obezbedimo hranu, drva i sve što treba za kuću. Nadamo se da ćemo jednog dana uspeti da ih smestimo u kuću koja će biti njihovo vlasništvo. Pozivam donatore, da svako ko može, odvoji malo sredstava za ove dve divne devojke, kako bi trajno rešili njihovo stambeno pitanje - kaže izvršni direktor Ljiljana Knežević, koja im je uručila poklone.

Ostaje još da se Tijana polako priprema za vrtić i predškolsko, u koje će krenuti na jesen.

(Slađana Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lex

    28. februar 2020 | 18:23

    Duša draga, kako mi je drago zbog njih. Nadajmo se u budućnosti da će im stambeno pitanje biti rešeno

  • Jelena

    28. februar 2020 | 23:08

    Niko ne postavlja pitanje dali je normalno da primaju mesecno 9500 din po kom kriterijumu su izracunate te svote novca za primanje kad je minimalac 30000din kako je ovo zakonito mislim cifra od 9500. Kao i pitanje dali je normalno da neko ima primanje manje od minimalnig primanja isto to mozemo reci i za penzije koje su u gro slucajeva manje od minimalnog primanja i koje iznose i po 12000 din koji je to digitron mogao da izracuna da neko moze u ovoj zemlji da primi manje id zakonski minimalnog primanja. Stvarno ne razumem i da ocekuje drzava da takva osoba moze da prezivi. Ups, a da poenta je da se ne prezivi pa cak ni maleno dete. A sada su oni ucinili veliku stvar i dali detetu sansu da mozda prezivi kao da mu to ne sleduje. Strasno Srbijo sramoto

  • Toni

    28. februar 2020 | 18:49

    Lepo za cuti kad vidim na ovome zapadu kako nesrecnici zive u barakama u deset kvadrata pa ima i nasih tu ovo je lepa vest u nasoj zemlji koliko smo od nato zlocinaca unazadjeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA