≫ 

Brnabić s roditeljima nestale dece: Usaglašena tri amandmana

Premijerka je primila predstavnike udruženja roditelja nestalih beba

  • 0
beba Foto:Pixabay.com

Premijerka Ana Brnabić sastala se večeras sa predstavnicima udruženja roditelja nestalih beba. Postignut je dogovor oko amandmana na zakon o nestalim bebama.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, premijerka Ana Brnabić inicirala je sastanak kako bi i lično čula primedbe i bojazni roditelja u vezi sa predlogom zakona, koji je u skupštinskoj proceduri.

"Sastanku su prisustvovali predstavnici Beogradske grupe roditelja nestalih beba, predstavnici Inicijative A11, Fondacije za otvoreno društvo, kao i narodna poslanica Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije. Sastanku su takođe prisustvovali i predstavnici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih državnih organa", navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.

Na sastanku su usaglašena tri amandmana na predloženi zakon, koji će odmah biti upućeni Narodnoj skupštini Republike Srbije, a kojima se rešavaju neka od spornih pitanja na koja su udruženja roditelja ukazivala.

Prostor za pokretanje istraga

"Predloženim amandmanima predviđa se formiranje Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji čime se otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje. Posebno je važno što će Komisiju činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu", navodi se u saopštenju.

Iskrena osnova za zajednički rad

"Roditelji iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba smatraju da je danas napravljen veliki iskorak i iskrena osnova za budući zajednički rad Vlade i roditelja. Oni su istakli da su svesni da je reč o izuzetno teškom i kompleksnom problemu, ali da je jako važno što je na današnjem sastanku, posle dugo vremena, napravljen ozbiljan pomak u daljoj saradnji sa državnim organima", kaže se u saopštenju Vlade Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA