Uginula jedina odrasla ženka belorepana: Pronađena na severu Banata, sumnja se na namerno trovanje

Iz lovačkog društva koje je pronašlo orla, kažu da je cilj bio trovanje divljih svinja

  • 0
Orao belorepan Orao belorepan uslikan na severu Norveške. Foto: Wikimedia Commons/Yathin S Krishnappa

Lovci iz Novog Kneževca, na severu Banata, prošle nedelje su na terenu zatekli leš šakala, a nedaleko od njega i uginulu ženku odraslog orla belorepana, pišu Novosti.

Toksikološka analiza u Institutu za veterinarstvo Novi Sad pokazala je da je šakal otrovan karbofuranom, zabranjenom materijom koja može da se nabavi samo na crnom tržištu, a da se orao verovatno otrovao jedući uginulu životinju.

Detaljnija pretraga terena pokazala je šire razmere trovanja.

- Pošto je telo prvog šakala kojeg smo pronašli bilo otvoreno, pretpostavljamo da se orao, koji se nalazio nekoliko metara dalje, otrovao jedući uginulog šakala. Sumnjamo da je trovanje namerno urađeno i da su meta bile divlje svinje. Međutim, one nisu otrovane već je, nažalost, stradala jedina odrasla, stara ženka orla belorepana, koja je, verovatno, položila jaja. Ostao je samo mužjak i to je velika šteta, jer je to retka i strogo zaštićena ptica - objašnjava Atila Agošton, predsednik LU "Emil Talijan" iz Novog Kneževca.

Leševi 6 šakala, lisice, mišara...

Zbog sumnje da su namerno otrovani, uz pomoć Društva za zaštitu ptica iz Mađarske obavljena je šira pretraga terana. Njihov pas, posebno obučen za otkrivanje leševa, u lokalnim kanalima i jarugama pronašao je još šest šakala, lisice, mišara i svraku.

O incidentu je obavešteno Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a na terenu su bili i inspektori Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i policija. Reagovao je i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

- Ovo je veoma opasna situacija, jer je zabranjenom materijom otrovan veoma veliki broj divljih životinja. Koja je god bila namera trovača, ovakve ilegalne aktivnosti imaju svoje strašne i pogubne posledice na životnu sredinu, naročito kada su u pitanju strogo zaštićene životinje. Očekujemo da će biti pokrenuta sveobuhvatna istraga i da će biti otkriveni počinioci koji su svojim aktivnostima doveli do ovakvih posledica po prirodu - saopštio je Zavod za zaštitu prirode.

Lovce, orintologe i prirodnjake brine činjenica da na ilegalnom tržištu još ima zabranjenih materija koje sadrže aktivnu, vrlo agresivnu supstancu karbofuran.

- Veoma je važno da se sistematskim akcijama spreči prodaja ovakvih preparata, koji se prodaju pod trgovačkim nazivima "furadan", "ufuran", "karbomaks" i sličnim, a koji su nekada služili za tretiranje semena protiv insekata, pre setve - navodi Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Rezultati toksikološke analize ovih leševa tek se očekuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA