Pitali smo da li će u firmi prvozaraženog od korone u Srbiji biti uvedene posebne mere: Evo odgovora

I. Đ. (43), preduzetnik iz Bačke Topole, smešten je u KC u Novom Sadu i njegovo stanje je blago poboljšano

  • 4
virus Korona koronavirus Foto: Tanjug/AP

U firmi, u kojoj radi I. Đ. (43), prvozaraženi korona virusom u Srbiji, nisu, niti će biti sprovedene zaštitne mere radi sprečavanja širenja COVID 19.

Kako nam je objašnjeno u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, za tim nema potrebe s obzirom na to da su svi koji su bili sumnjivi, testirani na novi virus, i njihovi rezultati su negativni.

I. Đ. (43), inače preduzetnik iz Bačke Topole, krajem prošle nedelje se javio lekarima u Subotici, kada je primljen u tamošnju bolnicu. Uzet mu je potreban materijal, i novi virus mu je potvrđen u petak, 6. marta.

Kako je tog dana na konferenciji za novinare izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, on se zarazio dok je boravio u više navrata kod sestre u Budimpešti.

Boravio je u više navrata u Budimpešti. Tamo mu živi sestra. Ona je imala respiratorne tegobe, temperaturu i sve one znake koji su slični korona virusu. Kada se vratio iz Budimpešte, prvooboleli u Srbiji je osetio tegobe, i sam se javio lekarima. Bio je odgovoran, samoizolovao se, decu poslao na selo, ostao samo sa suprugom - rekao je prošlog petka ministar i istakao da nema mesta panici.

I. Đ, naime, nije bio sedam dana na poslu pre nego što je primljen u bolnicu, pa su male šanse da je nekome od zaposlenih preneo virus.

Kako su nam ranije rekli u njegovoj firmi, oni su odmah obavestili Dom zdravlja, ali rečeno im je tada da, za to vreme, nije potrebno da preduzimaju neke posebne mere. Rekli su da ih je sve malo zbunilo, s obzirom na to kolika je pažnja pridata ovom virusu, ali su nastavili normalno da rade.

Niko nije bolestan, nema straha, a radnici su, ipak, međusobno bili u kontaktu, jer je reč o maloj porodičnoj firmi. Kako smo saznali, imali su čak i proslavu povodom 8. marta, koja nije prošla bez pozdrava i poljubaca.

Što se njegove porodice tiče, svi članovi su testirani i oni su negativni na COVID 19. 

Korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Telegraf.rs je pokušao da stupi u kontakt sa njegovim ocem, međutim, u firmi u kojoj on zaposlen, rečeno nam je da on ne radi, dok u preduzeću I. Đ. nisu hteli da daju bilo kakve izjave. 

Prvooboleli od korona virusa u Srbiji je proteklog vikenda iz Opšte bolnice u Subotici prebačen u Klinički centar u Novom Sadu zbog stalnih skokova temperature.

Kako je danas za Telegraf.rs rečeno u Ministarstvu zdravlja,  njegovo stanje je blago poboljšano.

Inače, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da u Srbiji nema problema kada je reč o korona virusu i da je za sada i dalje samo jedan zaraženi, a da se ostali, koji su sa njim bili kontaktu, još testiraju.

Na najnoviji korona virus u Srbiji je testirano 94 osobe a virus je potvrđen samo kod njega.

Zdravstvena kontrola aerodroma Nikola Tesla Foto: Marko Jovanović

Zdravstveno upozorenje za putnike koji dolaze iz zaraženih područja

Svi koji su boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na nju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od ove bolesti dužni su da se drže sledećih uputstava Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut":

u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

Za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut”  - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći na ovom LINKU Ministarstva zdravlja.

VIDEO: Obraćanje Zlatibora Lončara povodom pojave korona virusa u Srbiji

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loki

    10. mart 2020 | 08:11

    Cekajte da se za par dana pojave bolesni koji su imali kontakt sa kinezom.

  • Rastko

    10. mart 2020 | 08:34

    Treba svi da budu karantirani.

  • Žare

    10. mart 2020 | 09:50

    Takve mere bi bile samo za kukavice. Srče junačko ne oboljeva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA