≫ 

Doktor Nestorović: Nijedno dete ispod 10 godina nije umrlo u svetu, deca stvarno nisu ugrožena

- Da postoji bilo kakav rizik, ja bih prvi rekao da deca ne treba da idu u školu - istakao je Nestorović

  • 62

Pulmolog Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj dr Branimir Nestorović rekao je danas u vanrednom obraćanju premijerke Ane Brnabić da u Srbiji svi jedva čekaju da neko pogreši.

- Ovo je društvo u kome svi jedva čekamo da neko pogreši, i nas čekaju da pogrešimo, pa da nas napljuju i da nas okrive. Tako je jako teško donositi odluke. Iskustva nam kažu da do sad nijedno jedino dete ispod 10 godina nije umrlo u svetu, a da je do 19 godina smrtnost praktično nepostojeća. Prema tome, ta deca stvarno nisu ugrožena, osim ako se ne desi nešto revolucionarno. Mada ne znam šta bi moglo da se desi pošto smo mi već na kraju epidemije - rekao je Nestorović.

Ana Brnabić Branimir Nestorović/ Printskrin: Youtube/Tanjug News Agency official

- Onako, ljudski govoreći, vi snosite odgovornost za nešto sa čim prvi put imate posla, s jednom bolešću. Sve prognoze su nezahvalne i naravno uvek je lakše biti pesimista. Pesimista kad kaže da će biti strašno, pa ništa ne bude, on kaže "pa, dobro, prošlo je srećno". Onaj ko je optimista, ako krene po zlu, on je kriv.

Nestorović je istakao da je doktorima kao ljudima jako teško.

- To što se ja često smejem, to ne znači da je lako. Naprotiv, veoma je teško. Mi preuzimamo odgovornost za ljudske živote i naravno, sve konsekvence koje iz toga proizilaze. Ali, ja stvarno apelujem na ljude da ne šire panične vesti. Kinezi su juče proglasili praktično završetak epidemiije. Znamo da se virus u Evropi isto ponaša, prema tome, hajde da budemo racionalni. Ako zatvorimo škole, ta deca sad ne bi trebalo da idu pet nedelja u školu, do 20. aprila. Hoćemo li da im upropastimo školsku godinu, iako im je rizik minimalan? Da postoji bilo kakav rizik, ja bih prvi rekao da ne idu u školu.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da uprkos panici kod građana zbog korona virusa nema razloga da se zatvore vrtići, škole i fakuteti i istakla da je to stav stručnjaka.

U Srbiji od korona virusa obolela 31 osoba

Najnoviji podaci Ministarstva zdravlja Srbije kažu da je novi korona virus u Srbiji potvrđen kod još 7 osoba, tako da je ukupan broj obolelih 31, saznaje Telegraf.rs.

Od 7 novih potvrđenih, 4 je u kućnoj izolaciji zbog blaže kliničke slike, a troje je zadržano na bolničkom lečenju.

korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Do sada su na Institutu "Torlak" testirani uzorci ukupno 214 osoba.

Vlada Srbije je juče zabranila javne skupove u zatvorenom prostoru sa više od 100 osoba. Takođe, danas će biti zatvoreni granični prelazi ka Bosni i Hercegovini.

Sa ciljem da spreči širenje zaraze, Srbije je, da podsetimo, prethodno zabranila ulaz u zemlju strancima koji dolaze iz Italije, Kine, Južne Koreje, Irana i Švajcarske. Takođe, otkazane su i sve đačke ekskurzije.

Video: Brnabić: Nema zatvaranja škola, vrtića i fakulteta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    13. mart 2020 | 14:19

    A do juce ste se zezali sa virusom. Niko vam ne veruje.

  • Da

    13. mart 2020 | 14:20

    Privatne skole su zatvorene. Zatvorite i drzavne.

  • Lol

    13. mart 2020 | 14:58

    Da šaljemo onda decu na ekskurzije da obiđu Italiju dok nije gužva?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA