≫ 

Veliki vremenski preokret za vikend: Do 15 stepeni manje, ako ste odložili zimske jakne, vratite ih

Najviša dnevna temperatura u subotu od 9 do 14 stepeni

  • 3
sunčano hladno vreme, zima, zubato sunce, vremenska prognoza Foto: Pixabay

U Srbiji je danas u većini krajeva sunčano i toplo sa maksimalnom temperaturom i do 25 stepeni, dok se za vikend očekuje zahlađenje i pad temperature za 10 do 15 stepeni. Od ponedeljka se očekuje pravo prolećno vreme, a mart i april biće natprosečno topli za ovo doba godine.

Sutra će u Srbiji biti hladnije, u većem delu zemlje oblačno, sa mestimičnom kišom, na planinama sa snegom, a najviša dnevna temperatura će se kretati od 9 do 14 stepeni. Više padavina se očekuje posle podne i u toku noći, saopštio je RHMZ.

Na severu će biti umereno oblačno i suvo, a vetar će biti slab i umeren, severni i severozapadni, sa najnižom temperaturom od 2 do 7 stepeni. U Beogradu će biti pretežno oblačno, suvo i hladnije. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Najniža temperatura 7, najviša 12 stepeni.

temperature za vikend Temperature narednih 5 dana u Beogradu, Printskrin: hidmet.gov.rs

U nedelju u većem delu zemlje oblačno i hladno, mestimično kiša, u brdsko-planinskim predelima sneg. Posle podne i uveče kratkotrajni sneg moguć je ponegde i u nižim predelima.

Na severu umereno oblačno i suvo. Posle podne i uveče u košavskom području pojačanje istočnog i jugoistočnog vetra.

meteorološka najava Stiže naoblačenje, Printskrin: hidmet.gov.rs

Od ponedeljka do četvrtka ujutro slab mraz, u toku dana pretežno sunčano i malo toplije, a zatim će biti oblačno i hladnije, mestimično s kišom, na planinama sa snegom.

Postepeno naoblačenje stiže sa severa

Kako kaže meteorolog Nedeljko Todorović danas posle podne na severu zemlje doći će do postepenog naoblačenja, pada temperature i pojačanog severozapadnog vetra što će usloviti maksimalnu temperaturu od oko 14 stepeni.

- Danas je popodne i uveče ponegde moguća slaba kratkotrajna kiša, a u većini mesta biće suvo. Za vikend će biti pretežno oblačno, na severu suvo, a u južnim i centralnim krajevima sa kišom, dok je u planinskim predelima moguć sneg - kaže Todorović za Tanjug.

temperature za vikend Ni u Novom Sadu neće biti padavina narednih 5 dana, Printskrin: hidmet.gov.rs

Napominje da će temperatura za vikend pasti za 10 do 15 stepeni i da će najhladnije biti u nedelju najvišom dnevnom temperaturom između šest i 11 stepeni.

Od ponedeljka opet proleće

- Od ponedeljka se prognozira pravo prolećno vreme, biće toplo, suvo i pretežno sunčano, u četvrtak 19. marta temperatura će u nekim mestima dostići i do 20 stepeni - naveo je Todorović.

temperature za vikend Temperature za vikend, Printskrin: hidmet.gov.rs

Novo naoblačenje

Prema njegovim rečima, od 20. marta se ponovo očekuje zahlađenje praćeno naoblačenjem i kišom, a u planinskim predelima i sa snegom.

- Ima nagoveštaja da bi poslednjih dana marta ponegde u nižim predelima bilo i snega - napominje meteorolog.

Početak aprila natprosečno topao

Dodaje da će početkom aprila ponovo biti natprosečno toplo za to doba godine, sa povremenim zahlađenjima praćenim kišom u nižim predelima.

- Očekuje se da u martu i aprilu temperature u većini dana budu iznad prosečnih vrednosti - naveo je Todorović.

temperature za vikend Tokom vikenda, kratkotrajna kiša u NIšu, Printskrin: hidmet.gov.rs

UV zračenje

Upitan za UV zračenje, za koje stručnjaci tvrde da ne pogoduje novom koronavirusu, Todorović napominje da je vrednost tog zračenja minimalna od kasne jeseni do početka proleća kada je, kako kaže, kratak dan i ima mnogo oblaka, a malo sunčanih dana.

Kako kaže, u poslednje dve godine aktivnost sunca je minimalna, a UV zračenje ima vrednost ispod 10 mernih jedinica.

- Sa dolaskom proleća i leta, vrednost UV zračenja je neznatno viša. Sredinom sunčevog ciklusa, a to će biti za četiri-pet godina, vrednost UV zračenja će biti značajno viša nego sada. To svakako ima uticaj na sav živi svet, uključujući čoveka i viruse - naveo je Todorović.

Video: Zima pokazala svu svoju čar, lepotu i surovost

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA