≫ 

Vrhunac epidemije nas tek očekuje? Kritičan je 15. dan, tad broj zaraženih skače

Tokom prethodnih deset dana u Srbiji potvrđeno 48 slučajeva zaraze

  • 62
Korona virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nakon proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, premijerka Ana Brnabić iz studija javnog servisa obratila se građanima uz saopštenje da se vrhunac epidemije u zemlji tek očekuje.

Obično je druga nedelja kritična, 15. dan kada kreće da skače broj. Mollim vas, dajte da slušamo naša stručna lica. Nemojte slušati mene ili predsednika, već struku. I mi smo je slušali. Važno je da ovo pobedimo zajedno - rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da se u koordinaciji predstavnika struke, kako je rekla "nevidljivih" medicinskih radnika, i predstavnika države, otkrivanjem prvog, a potom svih narednih zaraženih, desetog dana stiglo do broja od 48 potvrđenih slučajeva obolevanja od virusa Covid-19.

Da ne bi bilo naglog daljeg rasta, iako se kroz neki dan očekuje da broj potvrđenih slučajeva "bukne", uvedeno je vanredno stanje o čemu će se postepeno saznavati u predstojećim danima.

Premijerka je objasnila da to znači da su granice Srbije od večeras su zatvorene osim za diplomate, strane državljane s boravišnom dozvolom i srpske državljane koji se vraćaju iz inostranstva.

Ona je rekla da se ne može zabraniti građanima da se kreću, ali da je vanredno stanje i da je najjača moguća preporuka svim građanima da sede kod kuće i budu u samoizolaciji.

Ponovila je da u koliko god meri je moguće, ljudi treba da budu u samoizolaciji, bez okupljanja, poseta i izlazaka iz kuće bez preke potrebe.

Ana Brnabic premijerka nakon proglašenja vanrednog stanja Printskrin: RTS

- Za lica starija od 65 godina i danas je vlada još jednom usvojila preporuku da ovo shvate krajnje ozbiljno, da ne izlaze iz kuća. Mi ćemo organizovati dodatne telefonske linije. Organizovaćemo se da starijim sugrađanima budemo na raspolaganju, da donosimo namirnice, uradimo sve što treba da uradimo da oni budu zaštićeni - rekla je premijerka.

Ko dolazi iz inostranstva ide u izolaciju

Od danas, obaveza je srpskih državljana koji dolaze iz inostranstva da odu u samoizolaciju 14 dana, a iz oni koji dolaze iz područja žarišta 28 dana, rekla je Brnabićeva i istakla da nema više izuzetaka.

Ona je rekla da su kazne ako se prekrše ove mere do tri godine zatvora.

Više informacija o vanrednom stanju u Srbiji čitajte na ovom linku.

Video: Vučić: Penzioneri, molim vas ostanite kod kuće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lea

    15. mart 2020 | 23:32

    Hoce li donositi potrepstine dzabe? Sta da radi moja prijateljica koja ima 65 godina i izdrzava se ciscenjem stepenista u zgradama? Ko ce joj dati hranu? Sve ste to lepo smislili da umorite gladju narod. Sta ja da radim kad ne mogu da se bavim svojim poslom i imam samo 1500 dinara dok traje opsadno stanje? Penzioneri ce dobiti 4000,a sta ce nezaposleni?

  • Ona

    15. mart 2020 | 23:29

    Zivim u garsonjeri od 25m2, sa majkom koja ima 75 godina. Na posao idem gradskim prevozom, na poslu sam izlozena radu sa ljudima. Kako da zastitim osobu sa kojom zivim ako se usput (do posla, na poslu, i na putu do kuce) zarazim?

  • Sofija

    15. mart 2020 | 23:55

    Trebali su uz vanredno stanje da uvedu i policijski cas. Posle 22h svi da budu u svojim kucama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA