≫ 

Ministarstvo pravde dalo preporuku sudovima: Ovo su pravila koja važe u vanrednom stanju

Preporuke se odnose i na rad javnih tužilaštava; donete su kao reakcija na suzbijanje epidemije korona virusa u Srbiji

  • 0
Zakon, suđenje, čekić, ilustracija Foto: Pixabay

Nakon održanog sastanak sa predstavnicima pravosudnih institucija, advokature i pravosudnih profesija, kao i epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstvo pravde je izradilo preporuke za rad sudova i javnih tužilaštava za vreme vanrednog stanja.

Preporučuje se rad od kuće po predmetima za sudije Vrhovnog kasacionog, Privrednog apelacionog, Prekršajnog apelacionog, apelacionih sudova, prisustvo samo neophodnih tužilaca i sudija, odlaganje suđenja koja nisu hitna...

U preporuci Ministarstva pravde navodi se da se zaposlenima u svim sudovima i javnim tužilaštvima koji su stariji od 60 godina, zaposlenima koji imaju hronične zdravstvene probleme, kao i zaposlenima koji imaju decu do 12 godina omogući da poslove obavljaju od kuće.

Takođe, preporučuje se predsednicima sudova i javnim tužiocima da rad ostalih u sudu, odnosno javnom tužilaštvu organizuju tako da se obezbedi prisustvo samo zaposlenih koji su neophodni za nesmetano obavljanje poslova.

- Preporučuje se starešinama zgrada pravosudnih organa da rad pravosudne straže organizuju na način da se obezbedi neprekidno dežurstvo, kao i da se sprovede kontrola koja lica ulaze u zgrade pravosudnih organa, u cilju sprečavanja širenja zaraznih bolesti - navodi se u preporuci.

Vanredni raspored rada sudija mogao bi biti uveden ukoliko predsednik Upravnog suda usvoji preporuke Ministarstva. Naime, kako se navodi, predsednik Upravnog suda može doneti vanredni raspored rada sudija tako da postupajuće sudije mogu da određene poslove obavljaju od kuće, a poslove za koje je neophodno njihovo prisustvo obavljaju u zgradi suda.

U slučajevima koji se vode kao hitni i predmetima koji su pritvorski ili za koje se traži pritvor, sudovi i tužilaštva moraće da postupaju. U preporuci se navodi da u predmetima protiv maloletnika ili gde je žrtva maloletnik, u slučajevima nasilja u porodici, predmetima koji vode ka zastarelosti, predmetima za krivična dela za koje je primljen veći broj krivičnih prijava, ali i slučajevima koji su se dogodili za vreme vanrednog stanja - moraće se postupati. U ostalim slučajevima odložiće se suđenja, ali i istrage.

Ministarstvo preporučuje i da nadležni sudovi odlože ročišta u građanskopravnim sporovima.

Preporučuje se predsednicima sudova i javnim tužiocima da za sprovođenje ovih preporuka donesu uputstva u skladu sa Zakonom, Sudskim poslovnikom i Pravilnikom o upravi u javnim tužilaštvima.

Preporučuje se predsednicima sudova i javnim tužiocima da obezbede prijem pisama, uvođenjem šaltera sa kontrolisanim brojem stranaka koji mogu da mu pristupe.

Video: Sledite uputstva Ministarstva zdravlja i smanjite rizik od zaraze korona virusom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA