≫ 

Privremeno ograničeno kretanje migranata, pojačan nadzor i obezbeđenje: Nova odluka Vlade Srbije

Odluka je doneta radi zaštite od širenja zaraznih bolesti odnosno sprečavanja nekontrolisanog kretanja lica koja mogu biti nosioci virusa

  • 2
Opština Šid Foto: Mateja Beljan

Tražiocima azila i iregularnim migrantima koji su smešteni u centre za azil i prihvatne centra privremeno se ograničava kretanje, navodi se u odluci Vlade Srbije koja je danas objavljena u Službenom glasniku.

Prema Odluci koja je doneta radi zaštite od širenja zaraznih bolesti odnosno sprečavanja nekontrolisanog kretanja lica koja mogu biti nosioci virusa - nad centrima se uspostavlja pojačan nadzor i obezbeđenje.

Napuštanje ovih objekata biće moguće izuzetno i u opravdanim slučajevima kao što je odlazak kod lekara uz posebnu dozvolu Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Takva posebna dozvola biće vremenski ograničena u skladu sa razlogom zbog kojih se izdaje, navodi se u Odluci.

Cucić: Ograničavanje kretanja migranata dobra mera

Odluka Vlade Srbije da ograniči kretanje tražiocima azila i iregularnim migrantima je dobra jer daje mogućnost da na drugačiji način postupimo i prema onima koji sada nisu ali će biti sabrani i upućeni u neki od centara, rekao je u izjavi za Tanjug komesar za izbeglice Vladimir Cucić.

- Dobro je da je odluka doneta i da ima ozbiljnu snagu direktive i da nam daje mogućnost da na drugačiji način postupimo i prema onima koji u ovom momentu nisu u centrima ali će svakako biti sabrani i upućen u neki od centara, ili sabirališta, na kojima će obaviti pre svega zdravstveni pregled i trijaža u okviru ukupnog seta mera za sprečavanje širenja virusa - rekao je Cucić.

Sasvim je logično da se mera za sprečavanje širenja virusa uvede i u naš sektor, jer kako se ponaša celo društvo moraju da se ponašaju migranti, tražioce azila i sve druge kategorije koje su sada u zemlji, kaže on. Cucić kaže da je kretanje je i do sada bilo ograničeno za ljude koji su u centrima.

Video: Migranti pravili kućnu žurku u vikendici kod Šida: Napili se i spavali sve dok ih gazda nije zatekao

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Agatron

    17. mart 2020 | 13:12

    A sta sa gomilom migranata koji nisu u centrima i slobodno setaju nasim gradovima? Nasilno smestanje u centre je opcija?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA