≫ 

Kako se Srbi drže u nevolji: Nude besplatnu hranu, šiju maske, ali i sada ima onih koji varaju narod

Dobrovoljci pripremaju i dele hranu, prave maske, razgovaraju sa uspaničenima, dele savete...

  • 7
Dobrovoljci, korona virus Foto: Facebook

Od uvođenja vanrednog stanja u nedelju veče građani Srbije ističu se u svojoj solidarnosti. Pokrenute su mnoge volonterske aktivnosti pri lokalnim samoupravama, ali i u "sopstvenoj režiji". Mlađi su, zabrinuti za starije, koje je posebno pogodilo naknadno uvođenje policijskog časa, a osnaženi tumačenjem stručnjaka da nisu u rizičnoj grupi za obolevanje od novog korona virusa čija je pandemija ustalasala prilike u svetu, pokrenuli aktivnosti dostavljanja hrane, odlaska u prodavnicu i obavljanja sitnih poslova, koji su svačija svakodnevica i koji se ne doživljavaju neophodnim do momenta dok se ne kaže da to više ne može.

Ko bi pomislio da je problem trknuti po kafu, pa kasnije po nešto slatko, pa kasnije po nešto za kuvanje? Ko bi pomislio da je problem u povratku od negde svratiti u banku, pa podići novac, ili u poštu, pa uplatiti račun? Na ulicama Beograda sretali su se i oni koji u svojim 80-im godinama žale baš za tom jednom razglednicom koja bi ostala neposlata, ako je sami tog sata ne pošalju.

Videći odrasle i deca su se osetila sposobnom da pomognu, javila im se potreba da učestvuju u rešenju problema koji je pogodio i njihvu porodicu i njihove komšije, sve ljude dokle im pogled seže. Onda nije ni čudno što u generaciji njihovih roditelja mnogi savijaju sarme za starije, dostavljaju obroke u krugu od 2km, što šiju pamučne maske, nude svima besplatnu stručnu psihološku podršku, što prave grupe na društvenim mrežama, odgovaraju jedni drugima na pitanja, dajući korisne savete o dezinfekciji, lečenju hroničnih bolesnika koji posebno stresno doživljavaju ovu situaciju, koji nude neka svoja srednjoškolska medicinska i nikad upotrebljena znanja, jer se osećaju pozvanijima od onih koji se sa medicinom ni toliko nisu susreli...

Međutim, u tim istim grupa nađu se i uznemirujuće objave koje posvedoče da i u najgore dane ima ljudi, ali da zafali čoveka.

- Sad su javili da su se pojavili prevaranti koji uzmu bakama i dekama pare za nabavku i ne vrate se nikad! Osim što moj mozak ne može da pojmi ovo, ne znam kako oni koji su u strahu ikome da veruju?! - poruka je koja poražava.

Uz osude, povike: "Žalosno!", pozivanje na zatvor, reagovali su dobrovoljci, a među njima neki su predložili i rešenje. Upozoravaju starije da novac ne daju unapred, te da oni koji nemaju kod sebe 1.000 dinara kako bi obavili kupovinu za drugog i ne treba da se nude.

Gradske vlasti upozoravaju penzionere na moguću zloupotrebu situacije

I iz Beograda stižu zvanični apeli nadležnih na stare da nikome ne daju uvid u svoje finansijsko stanje.

Zamenik gradonačelnika Vesić rekao je da su se tokom noći u poštanskim sandučićima na Savskom vencu pojavili leci u kojima privredno društvo "Domaćin zgrade”, čiji je zakonski zastupnik Aleksandar Pavlović, poziva građane slabijeg imovnog stanja da se jave ovoj kompaniji, kako bi ona organizovala da im Opština Savski venac obezbedi paket.

U pitanju je strašna laž i prevara i upozoravam penzionere da ne nasedaju na ovakve provokacije – rekao je Vesić dodajući da je slučaj prijavljen policiji.

– Dakle, moja poruka penzionerima jeste da niko ne sme da im uzima lične podatke, niti bi oni trebali bilo kome da ih daju. Država jedina ima pravo da zna kolika je čija penzija, i zato će besplatni paketi pomoći biti distribuirani putem centara za socijalni rad. Penzioneri treba da znaju da će ih kontaktirati zvanično iz opština, a ukoliko imaju potrebu da im se donese bilo šta, dobiće ime lica koje će ih posetiti i koje će imati identifikacionu karticu sa istaknutim imenom i prezimenom i pečatom opštine - objasnio je.

Video: Kako da olakšamo sebi izolaciju tokom pandemije?

(B. P. - b.petrovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rema

    19. mart 2020 | 13:31

    I sta ja sad ja treba da radim,da zovem policiju i da prijavim pa da imspadnem kreten jer dede i babe sede na suncu u parku ispod mog stana jer je sunce a ja sam lud jer sam u stanu u izolaciji a imam 32 god.kad ih pitam oni cute i gledaju me kao ludi.sta raditi sad??

  • Ocajno pero

    19. mart 2020 | 13:36

    Takvima treba suditi kao ratnim profiterima po kratkom postupku. Odmah u zatvor . Maksimalna kazna plus da idu u bolnice da pomažu oko nepokretnih bolesnika.

  • Momci

    19. mart 2020 | 14:21

    Ovo je momentalno kao ratno stanje, onda treba i Zakon takav da bude za sve one koji varaju.....preki sud....odmah na licu mesta👍👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA