Srbi, ako dolazite iz ovih 10 zemalja, morate u izolaciju 28 dana: Za ostale je 2 nedelje

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Vladimir Petrović kaže za Telegraf.rs da se u samoizolaciju od 28 dana stavljaju oni koji dolaze iz država koje su označene kao žarišta epidemije korona virusom

  • 66

Video: Ovako izgleda objekat u Požarevcu za one koji krše samoizolaciju

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je juče da se od 14. marta do juče u 8 sati u našu zemlju vratilo 65.142 građana iz inostranstva, kao i da među onima koji se vraćaju ima i onih kojima je korona virus već potvrđen u zemljama koje su napustili. U skladu sa tim ona je navela da svi povratnici moraju da budu u izolaciji 14 ili 28 dana, a mi smo istraživali od čega zavisi da li će naši gastarbajteri biti u izolaciji dve nedelje ili 28 dana.

Kako samo uspeli da saznamo, presudni u broju dana u izolaciju su zemlje iz kojih naši državljani dolaze. Tako će oni koji dolaze iz žarišnih područja morati da se spreme na izolaciju od skoro mesec danas.

- Naša molba je bila da ostaju u zemljama u kojima žive i borave, da se ne vraćaju, jer je teško iskontrolisati kretanje, a oni moraju da budu u izolaciji 14 ili 28 dana. U tom slučaju, šta god da se desi, naš zdravstveni sistem će biti opterećen - rekla je Brnabić na sinoćnoj konferenciji.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Vladimir Petrović objašnjava za Telegraf.rs da odluka o dužini kućne izolacije, da li će biti 14 ili 28 dana, zavisi od toga iz koje zemlje dolaze naši građani.

-  Odlukom Vlade Srbije su definisane države koje su označene kao žarišta epidemije virusa COVID-19, i za njih se sprovodi samoizolacija u trajanju od 28 dana dok se za ostale zemlje sprovodi samoizolacija od 14 dana - objašnjava prof. dr Petrović.

Vladimir Petrović, epidemilog Profesor Vladimir Petrović, direktorInstituta za javno zdravlje Vojvodine Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On navodi koje su to zemlje iz kojih naši dolaze i idu u izolaciju 28 dana.

- Države označene kao žarišta epidemije virusa COVID-2019 za koje se izriče mera samoizolacije u trajanju od 28 dana su Italija, Švajcarska, Iran, Rumunija,  Španija,  Nemačka, Francuska, Austrija,  Slovenija i  Grčka - navodi profesor Petrović za naš portal i dodaje:

Svim građanima Srbije, kao i stranim državlјanima koji imaju boravište u  Srbiji, a koji dolaze iz drugih zemalјa, izriče se obavezna mera samoizolacije – izolacija u kućnim uslovima od najmanje 14 dana.

Korona virus, koronavirus, lekari, bolnica Foto: Tanjug/AP

Povratnik koji prekrši izolaciju ide u karantin

Inače, u Srbiji je počela da važi da će svako od povratnika iz inostranstva ko prekrši meru samoizolacije i kreće se suprotno preporukama nadležnih - biti smešten u karantin, u jedan od tri posebna objekta namenjena u tu svrhu, u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

Ukoliko neko od njih ozbiljno ugrozi tuđe zdravlje, ili čak uzrokuje nečiju smrt, predviđene su i zatvorske kazne, rekla je premijerka Ana Brnabić.

- Ako u kontroli vidimo da su prekršili samoizolaciju, biće upućeni u karantin. Ako takvo lice, koje je prekršilo zabranu kretanja, zarazi druga lica i teško im naruši zdravlje, po Krivičnom zakonu može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora.  Ako usled kršenja zabrane, zarazi drugo lice i uzrokuju smrt, kazna je od dve do 12 godina - navela je premijerka.

Danas je trebalo da se otvori i karantin u Moroviću, sa 500 ležajeva, pa će oni koji ulaze u Srbiju, a nemaju obezbeđeno boravište ili ne mogu da ga dokažu, direktno biti upućeni u taj kamp zbog zaštite države i građana.

fiksni telefon Foto: Pixabay

Telefoni za one koji dolaze 

Svi putnici iz međunarodnog saobraćaja sa rešenjem o stavljanju pod zdravstveni nadzor i u kućnu izolaciju treba da se jave Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd telefone u vremenu od 8 do 15 sati na sledeće mobilne:

064 / 850 - 3062 

064 / 850 -  3063 

064 / 850 -  3064

Ako su linije zauzete, trebalo bi da ostave SMS poruku sa ličnim podacima (ime prezime adresa i broj rešenja). Dežurni epidemiolog će ih nazvati na broj telefona sa kojeg je poslata poruka, ili neki drugi kontakt telefon, što je pre moguće. SMS poruku mogu da dostave i van predviđenog radnog vremena.

Sve osobe koje su došle iz inostranstva koji imaju rešenje graničnog sanitarnog inpektora kao i oni koji ga nemaju, a koja su dužna da se jave epidemiologu Zavoda za javno zdravlje Vranje, radi nadzora, kao i radi dobijanja drugihinformacija u vezi sa korona virusom, to mogu učiniti pozovanjem sledećih brojeva

017/421-310

064/424-23-26

065/580-62-05

065/580-62-06

061/64-36-303

062/194-62-18

062/975-17-81

064/83-10-222

064/83-10-223

Video: Pritvor u Vršcu za osobe koje prekrše naredbu o obaveznoj samoizolaciji

(LJ. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sun

    19. mart 2020 | 20:43

    Mislim da je red malo da rasclanite ko se to u stvari vraca.. Ja koji zivim u inostranstvu, Koji imam Stan, normalno radim ovde, I zivim duzi niz godina u tom inostranstvu sa porodicom.. Pa normalno je da se ja, I slicni meni sada necemo vracati u Srbiju.. Ovde smo osigurani zdravstveno.. Zasto bih ja sada vracao I za dzabe lezao 28 Dana u karantinu..??? Ja mislim da se to vracaju ovi sto ovde rade na crno,isti ti Koji ovde nemaju nikakva osiguranja.. Pa sad trk u Srbiju jel tamo imaju sve..

  • dragan

    19. mart 2020 | 20:50

    Niko normalan ko radi živi placa takse i ostalo u inostranstvu neće doći dole tj i da hoće granice su zatvorene. To su pretežno ovi jadnici sto su dosli 2-3 mjeseca da zarade koju paru na crno. Sad nisu u stanju da ostanu u inostranstvu a nema ni nazad. Prema tome nema razloga da se pljuje ,, dijaspora”

  • Sloba

    19. mart 2020 | 20:22

    I Naravno da moraj da placaju tu izolaciju kao hotel sa 5 zvezde bravo samo udri po narodu sledeci put se nece ni vracati Vracaju se ilegalci nisu to gastarbeiteri i ne njima nemoze nista da bude potvrdjeno jel su ilegalno na crno znaci niko i nezna da su tu niti smeju da kazu da su tu zato se vracaju koj je legalno ji ne misli da se vraca sad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA