≫ 

Rade Hram ima pogrebno preduzeće: Na samrti mu kažu poslednje želje, o njemu su pevane narodne pesme

Bavi se tim poslom već dve decenije, zovu ga Hram; ceni hleb koji zarađuje, greške pamti na prste

  • 0
Rade Jakovljević, pogrebno preduzeće Hram, Kraljevo Foto: Rina.rs

Često se može čuti da je najteže uspeti u svom rodnom gradu, jer su tu kritike najoštrije i očekivanja najveća. Međutim, Rade Joksimović iako se bavi izuzetno teškim i osetljivim poslom u tome je uspeo. Ovaj Kraljevčanin nadaleko poznatiji kao Rade Hram već dve decenije ima pogrebno preduzeće i sa ljudima je u njihovim najosetljivijim i najtežim momentima, ali i bez obzira na to ostaće upamćen po tome što su o njemu čak pevane i narodne pesme.

Radeći ovaj posao kaže da se naslušao toliko zamimljivih priča, neverovatnih sudbina, neobičnih amaneta, pa i zakletvi, veselih i tužnih događaja da bi ih, kako tvrdi, teško bilo smestiti u roman od hiljadu strana.

- Ljudi su mi poveravali svoje poslednje želje koje nisu mogli iz raznih razloga da saopšte članovima porodice, familije, prijateljima, pa ni sveštenicima. U ozbiljnim razgovorima ostavljali su mi zavet da kad im dođe sudnji dan i povezemo ih do večne kuće obavezno zaustavim kola na njima dragim mestima; pred kućom njihove prve ljubavi, na sokaku, pored šumarka ili reke koji su (sa)čuvali njihove najslađe tajne. Neki su naručivali i duži put samo da bi poslednji put baš tuda prošli. Svakome sam želju ispunio, ili ja ili moji vozači, a da tajnu nikome nismo otkrili. Valjda mi je i zbog toga posao cvetao - priča Rade Hram  za RINU.

Pojedini kažu da se njegova dobra dela mogu dugo nabrajati, jer pomagao je bolesnima, siromašnima, samohranim majkama, deci, a socijalno ugroženim nije često nije ni naplaćivao opremu. A svoju omiljenu poslovicu – čini dobro i dobru se nadaj, dokazao je i u praksi.

- Kad god mogu pozovem radnike u našim prodajnim objektima da saznam da li ima bilo kakvih primedbi na naš rad. Uvek dobijem odgovor da je sve u redu i na to sam ponosan. Na prste jedne ruke mogu da izbrojim naše propuste učinjene za dvadeset godina rada. Dobro ih pamtim iako od drugih nisu čak ni primećeni. Poštujem posao i novac koji u njemu zarađujem i od kojeg živim, jer  je blagosloven. Niko ga nikad nije kleo za razliku od mnogih drugih  zanimanja gde uvek neko nađe razlog za to - poručuje Rade Hram.

Rade Jakovljević, pogrebno preduzeće Hram, Kraljevo Foto: Rina.rs

Iako je ostvario gotovo sve životne i poslovne ciljeve, i velikim radom stekao ovaj Kraljevčanin i dalje radi i stvara sa istom voljom i energijom kao na početku radnog veka, a dvojica njegovih sinova neće morati da kreću sa gole ledine kao njihov otac već će jednog dana moći da nastave posao u čije je ime i ugled Rade Hram ugradio svoj život.

Video: Hit: Evo kako pogrebnici slave Grobarijadu

(Telegraf.rs/ RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA