Fakulteti koriste koronu za "lov u mutnom"? Ministar upozorava: Ispiti ne mogu da se polažu od kuće

Što se tiče školaraca, Šarčević kaže da do završetka školske godine ima dovoljno vremena

  • 0

Dok osnovci i srednjoškolci prate gradivo sa TV ekrana i preko interneta, a dobijaju i sumativne ocene za svoje zalaganje, studenti ispite nikako ne mogu da polažu od kuće, upozorava ministar prosvete Mladen Šarčević.

- Posebno ćemo dati informacije studentima, jer po našem zakonu dok nemate akreditovani program za učenje na daljinu, ne možete ni unositi ocene ni polagati ispite. Iako imamo privatne fakultete koji to sad upravo traže. To je lov u mutnom i to je davanje nekih privilegija. Zakon o visokom obrazovanju jasno kaže da to konačno mora da se desi u visokoškolskoj ustanovi, u njenom sedištu - kazao je Ministar Šarčević.

To ne znači da sve aktivnosti na fakultetima moraju da prestanu.

- Mogu da rade kolokvijume, mogu da rade razne delove ispita, koji mogu da donesu u određenom procentu ocenu, u zavisnosti od predmeta i već kako su profesori definisali. To ćemo im dati sugestiju, da tako rade, a onda kad se vrate nije problem više rokova, pomeranja, sve ono što je dozvoljeno - kazao je ministar Šarčević.

Što se tiče školaraca, Šarčević kaže da do završetka školske godine ima dovoljno vremena i da je rano govoriti o tome šta će se tek dešavati.

- Mi smo tek pri kraju prve nedelje rada, a svi bi da vide već šta ćemo u junu. Imamo mi mnogo posla do juna - kazao je Šarčević i istakao da školska godina traje do 31. avgusta, ali da to ne znači da će se i u avgustu svi ići u školu.

- Primenjivaćemo sve dostupne modele i kombinovati sa rasporedom i vremenom. Mere će se prilagođavati uslovima koje budemo morati da pratimo - dodaje Ministar.

Kako kaže, najvažniji je kontinuitet, a najviše posla moguće je završiti radom na daljinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA