≫ 

I sahranjivanje izgleda drugačije za vreme vanrednog stanja: Za sada se primenjuju ove mere

Mere zaštite striktno se primenjuju u svakodnevnom radu službenika

  • 2
Groblje Foto: Telegraf/JKP Pogrebne usluge

U vreme epidemije korona virusa, možda najteže padaju sahrane i ispraćaji, koji se, za sada, obavljaju uobičajeno, ali uz preporuku da se u najtužnijim trenucima okupljaju samo najbliži rođaci i porodica. Preporuke da se drži odstojanje u posmrtnoj povorci se poštuju, a građani, koji nisu u prilici da dođu na sahranu, venac mogu naručiti i onlajn.

Međutim, i u organizaciji sahrana uskoro bi mogle da se primene nove mere.

- Izuzev naredbe Vlade Srbije o ograničavanju broja osoba čije je prisustvo dozvoljeno u zatvorenim prostorima, zvanična odluka o prisustvu sahranama još nije doneta, ali se očekuje. Preporuka je da se sahrane i ispraćaji obavljaju u najužem porodičnom krugu, uključujući minimalan fizički kontakt i poštovanje odredaba odluke o uvođenju vanrednog stanja. Što se tiče razdaljine između lica prisutnih na ispraćaju, dobar deo naših sugrađana poštuje propisano rastojanje - kažu u JKP "Pogrebne usluge".

I dok se porodice prilikom sahranjivanja i poseta grobljima pozivaju da se pridržavaju svih preporučenih mera bezbednosti i naredaba Vlade Srbije, mere zaštite striktno se primenjuju u svakodnevnom radu službenika.

- Navedene mere se primenjuju prilikom zakazivanja sahrana i kremacija u Servisnom centru na Novom groblju (ograničen broj korisnika koji mogu da u određenom trenutku budu prisutni u šalter sali), kao i propisano rastojanje između onih koji čekaju u redu ispred ulaza. JKP "Pogrebne usluge" je javno komunalno preduzeće koje obavlja komunalnu delatnost od posebnog značaja, tako da je njegovo neometano funkcionisanje u vanrednoj situaciji poput ove, od izuzetne važnosti - navode.

Groblje Foto: JKP Pogrebne usluge

Zaštitna oprema prilikom sahranjivanja

Zbrinjavanje i sahranjivanje preminulih se obavlja u skladu sa protokolima i preporukama izdatim od strane nadležnih zdravstvenih insitucija, pri čemu menadžment preduzeća neprestano prati razvoj situacije, te u skladu sa uputstvima nadležnih zdravstvenih institucija preduzima i nastaviće da preduzima adekvatne mere primerene situaciji - navode u "Pogrebnim uslugama".

Zaposleni, tako, u obavljanju poslova zbrinjavanja i sahranjivanja koriste zaštitna sredstava: maske, rukavice, posebna odela za jednokratnu upotrebu, efikasne dezinficijente.

Osim ove obavezne opreme u obavljanju poslova vezanih za sahranjivanje, zaposlenima je obezbeđena i lična zaštitna oprema (maske i rukavice za jednokratnu upotrebu) i preporučeno im je njihovo korišćenje u toku radnog vremena, kao i u gradskom prevozu.

Sve radne prostorije, posebno prostorije u kojima se zbrinjavaju preminuli, kao i pogrebna vozila, uključujući i zgradu administracije se redovno čiste i dezinfikuju, dodaju u "Pogrebnim uslugama".

Groblje Foto: M. Beljan

Poslovi se obavljaju i onlajn

Jedan deo zaposlenih angažovan je na radu od kuće, a broj punktova/šaltera gde je prisutan direktan kontakt sa sugrađanima sveden je na minimum.

- Apelujemo na sugrađane da sve administrativne aktivnosti vezane za groblje koje se mogu odgoditi, odlože za kasniji period, kao i da koriste sve mogućnosti komunikacije, odnosno završavanja raznih formalnosti telefonom i elektronskim putem i na taj način da izbegnu dolazak u Servisni centar na Novom groblju, ako situacija nije urgentna (zakazivanje sahrane ili kremacije). Takođe molimo sugrađane da nas pre dolaska na groblje konktatiraju na brojeve telfona ili adrese elektronske pošte objavljene na veb sajtu JKP "Pogrebne usluge" - navode.

Uplate naknada za zakup i održavanje se mogu vršiti e-bankingom, m-bankingom, ili on-lajn putem veb sajta (https://beogradskagroblja.com/placanje-zakupa/), gde je moguće ove naknade platiti platnim karticama.

Porodica ili srodnici koji organizuju sahranu su takođe u mogućnosti da putem internet prodavnice na veb sajtu "Pogrebnih usluga" poruče cvetne arnažmane koji se isporučuju na sahane, pomene ili grobna mesta na grobljima u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge" i plate platnim karticama.

Video: Jezive scene krematorijuma u italijanskom gradu

(Mateja Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    22. mart 2020 | 11:32

    Narode cuvajte se vidite da se ni sahrana ne moze dostojanstveno obaviti.

  • Sale1971

    22. mart 2020 | 13:52

    Samo što manje ljudi na sahranu, pokojnik nikom neće zameriti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA