Pave je prvi zaraženi koronom koji nam je to javno priznao: Sestra otkriva u kakvom je stanju

Mladi Paraćinac je u Srbiju došao 11. marta, a prvi simptomi javili su se tek 7 dana kasnije

  • 67
Pave Sekulović, Paraćin Pave i njegova sestra Dona, Foto: Privatna arhiva

Pave Sekulović, mladić iz Paraćina star 25 godina, prva je osoba u Srbiji koja je javno, na svom Instagram nalogu, podelila sa svojim prijateljima vest da je zaražen korona virusom.

Na taj način je želeo da upozori sve koji su bili sa njim u kontaktu i apelovao je na njih da se hitno izoluju od starih i bolesnih ljudi.

Pave je, naime, 11. marta iz Švedske došao u Srbiju. Ne znajući da je zaražen, mladi Paraćinac se kretao po gradu i posećivao lokale. Prve simptome osetio je danima kasnije.

O Pavovom zdravstvenom stanju oglasila se i njegova sestra Dona koja je za portal Telegraf.rs objasnila šta se zapravo desilo kada je njen brat putovao za Srbiju.

- Nije dobio na granici apsolutno ništa, nikakav papir niti preporuku da treba da bude u samoizolaciji. Leteo je iz Švedske do Budimpešte, prešao našu granicu taksijem. Ni na jednom graničnom prelazu nije dobio čak ni obaveštenje o preporučenoj samoizolaciji, a ponajmanje policijsko rešenje da mora u samoizolaciju - kaže Dona.

Naša sagovornica podseća da je to bio period kada u Srbiji još nije bilo uvedeno vanredno stanje.

- Tada su nam decu slali u škole i rekli da ne brinemo za virus, te da je puno slabiji i bezazleniji od našeg "običnog" - navodi Sekulovićeva.

Prvi simptomi 7 dana kasnije

Kako dalje objašnjava, njenom bratu su se prvi simptomi korona virusa pojavili tek 7 dana kasnije, odnosno 18. marta.

- Na prvi i samo naizgled bezazleni simptom, brat je samoinicijativno obavestio lekare kako bi uklonio sumnju na virus zbog naših roditelja koji su rizična grupa - kaže Dona.

Tada se ispostavilo da je pozitivan na korona virus.

Pave se sada nalazi na Infektivnoj klinici u Kragujevcu.

- Brat je u varirajućem stanju, temperatura pada pa raste, ali kašalj postaje jači i otežanije diše, a dobio je i dijareju. Nikada nije bio bolestan, on je sportista, mlad, zato nas je ovo i zateklo - zaključuje naša sagovornica.

Video: Sledite uputstva Ministarstva zdravlja i smanjite rizik od zaraze korona virusom

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Somborac

    23. mart 2020 | 13:10

    Kao prvo, mladom čoveku želim da što pre ozdravi. U čitavoj priči ima jedna stvar koja jednostavno nije normalna. Da li je moguće da niko nikada ne gleda vesti, čita novine...? Znači ako na putu nema znaka ograničenja brzine, vozićemo 200 kmh ili šta? Dokle bre već da nas država drži za ruku zbog sopstvenih (neodgovornih) propusta? Ljudi, virus se od decembra raširio po čitavom svetu. Sad odjednom, nigde ništa nisam dobio u ruke. Pa dobro, apel vlade već je na snazi nedeljama da se ide prvo u samoizilaciju. Treba stvarno izgleda opet pendrek da se uvede. Neodgovorno do kraja.

  • Marko

    23. mart 2020 | 12:23

    To je onaj period kada su se Vucic i Nesterovic smejali na "najsmesniji virus u istoriji covecanstva"

  • stranac

    23. mart 2020 | 11:54

    Nije postovo karantin 14dana Neka se oporavi pa roknite mu kaznu Zbog takvih kao on dolazimo u ovu situaciju Kazna nista drugo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA