≫ 

Danica Grujičić apelovala na pacijente: Ako korona uđe na Institut za onkologiju, biće užasno teško

- Zato vas molim, budite odgovorni i prema sebi i prema drugim bolesnicima - poručila je direktora Instituta

  • 5
Dr Danica Grujičić Foto: Medija centar Beograd

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju dr Danica Grujičić obratila se onkološkim pacijentima, kao jednoj od najugroženijih grupa kada je korona virus u pitanju i apelovala na njih da posebno vode računa o svom zdravlju.

- Dragi moji pacijenti, imam potrebu da vam se ponovo obratim i da vam kažem da sve ove mere pooštravanja i discipline treba zaista da poštujemo. Najpre želim da se obratim onkološkim pacijentima. Molim vas, ako bilo ko od članova vaše porodice ima temperaturu ili bilo kakve znake infekcije, molim vas da okrenete telefon 011 2067-100 ili da se javite mejlovima Institutu za onkologiju i radiologiju, da ne dolazite u sam Institut - započela je svoje obraćanje doktorka putem svoje Fejsbuk stranice.

Ona je dalje navela da je neophodno i jako važno da svi budu disciplinovani.

- Ako uđe korona u Institut za onkologiju i radiologiju, tu će biti užasno teških situacija. Zato vas molim, budite odgovorni i prema sebi i prema drugim bolesnicima - apelovala je Grujičić.

Ona je dodala da institut radi u normalnom režimu.

- Čekaju samo pacijenti kod kojih je dokazana benigna bolest. I naši lekari su počeli da prave trijažu, i procenjuju da li pacijent može da primi hemioterapiju ili ne. Moraćemo da smanjimo rad konzilijuma, što ne znači da nećete da dobijete terapiju. Naći ćemo drugi način da se konzilijumi odvijaju. Samo vas molim da budete odgovorni - nastavila je doktorka.

Svima ostalima, poručila je da stave marame preko lica, ako nemaju maske, a da oni koji nemaju rukavice, nose one koje inače nose zimi.

- Kada se vratite kući, obavezno operite ruke sapunom. Održavajte ličnu higijenu redovno. Kada sedite zajedno u kući, gledajte da razmak bude bar metar, metar i po. Nemojte ići ni kod koga, nemojte deco praviti žurke, nemojte da se okupljajte, sedite kod kuće i pravite Viber grupe - apelovala je dr Danica.

Kako je poručila, na osnovu studija kineskih lekara, najugroženiji su najstariji i oni koji su hronični bolesnici, dijabetičari, srčani i bubrežni bolesnici, onkološki bolesnici, oni koji imaju problema sa plućima.

- Kod njih se očekuje određena vrsta komplikacije, zato oni najviše moraju da se čuvaju - rekla je dr Danica Grujičić.

Laž je da nema leka

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju osvrnula se i na spekulacije da u Srbiji nema leka protiv malarije, a koji se pokazao kao delotvoran za lečenje korona virusa.

- Što se tiče lekova koji su se pokazali kao korisni u borbi protiv korone ili lek protiv malarije koji se koristi kada je već plućna infekcija nastupila oni se nalaze u bolnicama, sve priče kako tog leka nema i kako neko pokupovao lek su laž - istakla je ona.

Kako je navela, leka ima u svim bolnicama, i mogu ga davati samo lekari jer kao i svaki lek ima neželjena dejstva u zavisnosti od količine.

Video: Ovakve mere su zaista potrebne: Kon iskreno o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    24. mart 2020 | 10:42

    ZENA HEROJ !!! TREBA JE SLUSATI !!

  • Cica

    24. mart 2020 | 10:58

    Ne daj boze da udje i u dom za nezbrinitu decu u zvecanskoj...

  • Zvele

    24. mart 2020 | 11:42

    Gospođa Dana žena sila , žena zmaj , ma bori se ko lav podrška za gospođu Danu naklon do poda ......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA