≫ 

Prava vremenska vrteška: Probudili smo se zavejani i u minusu, do kraja nedelje 15 stepeni

Iz cele Srbije stižu nam podaci, fotografije i snimci zavejane zemlje

  • 0
Beograd, Grdelica, Kamena gora, sneg, Srbija Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Foto: Telegraf, Aleksandar Zlatanovski

Prava vremenska vrteška u samo nekoliko sati. Republički hidrometeorološki zavod izdao je jutros upozorenje da će danas i sutra doći do stvaranja snežnog pokrivača, u većini mesta od 10 do 15 cm. Na planinama i u nižim predelima istočne Srbije od 20 do 40 cm, lokalno i više, gde će usled jakog vetra doći će do stvaranja snežnih nanosa.

Slabljenje i postepeni prestanak snežnih padavina očekuje se u sredu tokom dana.

Danas i tokom noći utorak na sredu na području Beograda očekuje se formiranje snežnog pokrivača visine od 10 do 15 cm.

. KAMENA GORA, od juče sneg Kamena gora/ Foto: Telegraf

Cela Srbija probudila se okovana snegom, sa minimalnom temperaturom od -4 do 1, i maksimalnom dnevnom od -2 do 4 stepena. Snežne fotografije stižu nam iz svih krajeva zemlje. Grdelica, Kamena gora, Vladičin han, sve se od jutros beli.

U Beogradu oblačno i veoma hladno sa snegom, uz povećanje snežnog pokrivača. Duvaće umeren do jak vetar istočnih pravaca. Temperatura tokom većeg dela dana biće oko nule.

U Srbiji sutra oblačno i dalje veoma hladno sa snegom, uz dalje povećanje snežnog pokrivača.

Međutim, nova temperaturna vrteška sprema nam se već u četvrtak, kada će biti znatno toplije. Sneg će prelaziti u susnežicu i kišu. Maksimalna temperatura će izaći iz minusa i kretati se od 4 do 8 stepeni. U petak će se temperatura u Vojvodini popeti već do 15 stepeni.

Vremenska prognoza Printskrin: RHMZ

Za vikend osetno toplije, a maksimalna temperatura biće i preko 15 stepeni. Do petka će duvati jaka košava, na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa olujnim udarima.

I u Beogradu sutra oblačno i dalje veoma hladno sa snegom. Prekosutra toplije i sneg će preći u susnežicu i kišu. Maksimalna temperatura do 5 stepeni. U petak toplije sa slabom kišom. Maksimalna temperatura do 10. I u Beogradu za vikend 15 stepeni.

Jutro u snežnoj prestonici

Srpska prestonica se, konačno, zabelela. Tek što smo izašli kalendarski iz zime i kročili u proleće, sneg je pokrio Beograd.

Pahulje koje su počele da padaju sinoć nešto posle 18 časova, u glavnom gradu veju i sada.

Za veoma kratko vreme zabeleo je krovove i puteve, i prekrio tek procvetalo drveće.

Iako je vlažan za sada se zadržava, pa na obodima prestonice vlada prava zimska idila.

Sneg i vetar prave velike probleme u vožnji

AMSS je upozorio sve vozače da budu oprezni u vožnji jer snežne padavine, ali i jak vetar prave velike probleme.

Savetuje se oprezna vožnja, prilagođena stanju na putu, ali i obaveznu upotrebu zimske opreme koja je i zakonska obaveza do 1.aprila.

Grdelica, sneg, Srbija Grdelica/ Foto: Aleksandar Zlatanovski

Prema podacima zimske službe JP „Putevi Srbije“ na državnim putevima drugog prioriteta održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Niša, Novog Pazara, Požege, Užica, Valjeva, Vranja, Zaječara.

Na pojedinim putevima drugog i trećeg prioriteta zabrana saobraćaja na snazi je za kamione sa prikolicom i šlepere u višim predelima Valjeva, Ivanjice, Sjenice.

Video: Beograd osvanuo pod snegom, veje u celoj zemlji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA