Korona virus ušao u svih 7 okruga u Vojvodini: Zaraženo 36 pacijenata, tri u teškom stanju

- U zavisnosti od pojave simptoma, radićemo njihovo testiranje na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, kako nalaže epidemiološka služba - naglasio je pokrajinksi sekretar Zoran Gojković

  • 6

 

Klinički centar Vojvodine Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U Vojvodini trenutno ima 36 pacijenata pozitivnih na korona virus, od kojih se 13 nalazi u Kliničkom centru Vojvodine, a tri pacijenta su u teškom stanju na respiratoru izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. On je rekao i da je u Vojvodini korona virus rasprostranjenost u svih sedam upravnih okruga.

- Od prvog registrovanog slučaja korona virusom u našoj zemlji, koji je bio 6. marta u Subotici, testirali smo 276 građana Vojvodine. Moramo se ponašati kao da smo svi zaraženi ili da smo bili u kontaktu s nekim potencijalno zaraženim. Od svih 36 pacijenata zaraženih korona virusom u AP Vojvodini, pratimo više od 5.500 kontakata - istakao je sekretar Gojković.

U zavisnosti od pojave simptoma, radićemo njihovo testiranje na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, kako nalaže epidemiološka služba, naglasio je sekretar Gojković.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je pokrajina obezbedila 111 miliona dinara za 23 manje razvijene lokalne samouprave, penzionerima čija su mesečna primanja manja od 30.000 dinara.

- Reč je o prehrambenim paketima, a ovaj vid pomoći realizovaće i druge opštine u AP Vojvodini iz sopstvenih budžeta - rekao je Mirović danas na konferenciji za medije održanoj u Pokrajinskoj vladi.

Mirović je najavio da će sutra građanima Zrenjanina, koji nisu u mogućnosti da napuste svoje domove, biti upućena flaširana pijaća voda.

Klinički centar Vojvodine Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Mi smo sa sedam miliona dinara pomogli i Grad Kikindu kako bi se obezbedile osnovne životne namirnice za socijalno ugrožene građane. U ovom gradu uvedene su radikalnije mere izolacije, i time smo sanirali Kikindu kao inicijalno žarište, iako opasnost još postoji -  rekao je Mirović.

On je podsetio da su otvorena dva namenska računa za podršku zdravstvenim radnicima u AP Vojvodini, na koja građani i privredna društva mogu donirati novčana sredstva. Novac će, dodao je on, biti upućen zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv korona virusa.

- Naš primarni cilj je da zaštitimo zdravstveni sistem. Obezbeđena je kontinuirana isporuka zaštitne opreme za naš zdravstveni sistem - naglasio je predsednik Mirović i dodao da je Pokrajinska vlada u kontaktu s kineskim provincijama koje su bratske pokrajine AP Vojvodine. Oni su pokrenuli akciju za prikupljanje neophodne medicinske opreme koja će u narednim danima stići u našu zemlju.

Video: Srbija u ovom trenutku ima na 4 mesta mogućnosti za testiranje

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bisenija

    24. mart 2020 | 13:46

    Vovodjani da pozovu popove da ih "pričeste"!

  • Ma

    24. mart 2020 | 13:46

    Penzionerima treba pomoci u svakom pogledu, a trebalo bi i da budu disciplinovani i nikud ne izlaze,,,, ali bi trebalo pomoci i onima koji imaju platu minimalac a pri tom rade i dovijaju se na razne nacine kako da dodju na taj posao a posebno onima sto imaju malu decu

  • Petar

    24. mart 2020 | 15:08

    Nova strategija od juce koja predvida povecan proj testiranih u cilju sto brze otkrivanja zarazenih je dobra i ohrabrujuca po meni.Jedno pitanje se namece samo:Obziro da se virus u Vojvodini pojavio u svih 11 okruga zbog cega se neobjavi podatak u kojim opstinama je doslo do infekcije.Svi u tim opstinama bili bi daleko oprezniji i sami bi sebe preslisali gde su bili i sa kime su kontaktirali.a samm tim bi bar malo brze reagovali na eventualnu nedaj boze infekciju.Razume i podrzavam zastitu podataka bolesnika.protiv sam bilo koje panike.....ali opet kako drugacije da sve predupredimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA