≫ 

Milovan (85) je preživeo karantin u doba variole vere: Nosila je sve pred sobom, sve su nas otpisali

Medicinski tehničar iz Čačka, Milovan Pajović, došao je u kontakt sa prvim zaraženim od variole vere

  • 1
Milovan Pajović, Čačak, variola vera

Milovan je bio medicinski tehničar, Foto: RINA.rs

Ukoliko bar jednom pomislite kako vam je teško u kućnoj izolaciji, kako biste prošetali ili popili kafu napolju, setite se da je u martu pre 48 godina u Srbiji vladao mnogo veći strah i mnogo oštrije mere zbog epidemije variole vere, koju su preživeli upravo oni koji su sada ponovo najugroženiji - naši stari.

Viši medicinski tehničar iz Čačka, Milovan Pajović (85), te 1972. godine, 20 dana proveo je zatvoren u bolnici jer je bio u kontaktu sa prvim zvanično zaraženim pacijentom koji je stigao iz Novog Pazara.

- Dovežen pod velom tajne. Pregledali su ga lekari, niko nije znao o čemu se radi. Tiho su pričali o njegovim čudnim nalazima. Kada su saznali da ima velike boginje, sve su nas odmah smestili u karantin, sve je bilo zablindirano, hranu smo dobijali kroz rupu. Dali su nam tri vakcine, nijedna se nije primila i svi smo bili otpisani, jer je ta bolest pri samom dodiru sa zaraženim nosila sve pred sobom - priča Milovan za RINU.

Milovan Pajović, Čačak, variola vera

Milovan Pajović (85), Foto: RINA.rs

Nakon što se saznalo za kliničku sliku pacijenta iz Novog Pazara, Institut Torlak je za nekoliko dana proglasio epidemiju. Vakcinacija je počela, a strah i panika su se širili među građanima i nikom nije padalo na pamet da prekrši pravila, kao što se to čini danas.

- Mere predostrožnosti su bile podignute na najveći mogući nivo. Bolesnici koji su umirali nisu se sahranjivali kako dolikuje, već su za njih pravljeni specijalni limeni kovčezi - priseća se Milovan.

Supruga se porađala usred epidemije

 

Da situacija bude još teža i gora za njegovu porodicu doprinela je i činjenica da je supruga Milena bila pred porođajem i u toku epidemije u nehumanim uslovima na svet je donela ćerku, plašeći se za svoj i živote članova porodice.

Milovan Pajović, Čačak, variola vera

Milovan i njegova supruga Milena, Foto: RINA.rs

- Bežali su od mene, znajući da sam žena tehničara koji je bio u kontaktu sa zaraženim bolesnikom. Pomogla mi je jedna babica koja me je smestila u podrum i tu porodila. Nikad neću zaboraviti taj strah, koji rečima ne može da se opiše - kaže Milena.

Na svu sreću, nijedan član ove porodice nije zaražen opakom bolešću, a svakog marta živi sećanje na muke koje su prošli i upravo zbog toga ovaj današnji karantin zbog korona virusa im ne pada nimalo teško.

Milovan Pajović, Čačak, variola vera

Milovan i Milena sa ćerkom koja je rođena usred epidemije variole vere, Foto: RINA.rs

- U odnosu na tad, sad je sve mnogo drugačije. U svojoj smo kući, nismo gladni, ni žedni. Nismo uplašeni, jer poštujemo mere koje su nam odredili. Ako smo mogli tad, možemo i sad kad je sve mnogo lakše - rekao je Milovan.

Epidemija variole vere trajala je do 30. aprila, a velike boginje odnele su 35 života u Jugoslaviji.

Video: Srpski šampioni zajedno šalju jaku poruku: Budi i ti šampion, ostani kod kuće

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA