≫ 

Skraćen prolećni raspust: Umesto 10 dana trajaće četiri

Školskim kalendarom predviđeno je da prolećni raspust traje od 11. do 20. aprila, a ministar kaže da je u vanrednim okolnostima nepotrebno prekidati nastavu koja je organizovana na daljinu, te da je u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić napravio izmenu školskog kalendara

  • 9
Škola, učionica, razred, djaci, učiteljica Foto ilustracija: Shutterstock

Proleći raspust za učenike osnovnih i srednjih škola umesto deset dana trajaće četiri dana, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da će nakon Uskrsa biti organizovana onlajn proba male mature.

Školskim kalendarom predviđeno je da prolećni raspust traje od 11. do 20. aprila, a ministar kaže da je u vanrednim okolnostima nepotrebno prekidati nastavu koja je organizovana na daljinu, te da je u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić napravio izmenu školskog kalendara.

- Svi će imati pauzu od četiri dana za verske praznike. Za hrišćanski deo to je veliki petak, subota, Vaskrs i vaskršnji ponedeljak. Ta četiri dana će biti emitovani sadržaji iz verske nastave - rekao je Šarčević za Tanjug.

On je naglasio da time žele da održe kontinuitet nastave na daljinu.

U dopisu koji je prosleđen direktorima osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji (bez AP Vojvodina) navedeno je da dane predviđene za raspust treba iskoristiti za učenje i da bi prekidanje nastave na daljinu bilo na štetu učenika, koji zbog vanrednog stanja moraju da budu u krugu porodice i sa manje kontakata van kuće.

Neradni dani biće od 17. do 20. aprila (od petka do ponedeljka). Za sve ostale dane organizovana je nastava na daljinu putem televizije prema najavljenom rasporedu.

U vanrednom stanju i zbog organizovanja nastave na daljinu kako bi se smanjilo širenje novog korona virusa, pomerena je i proba male mature koja je prema školskom kalendaru bila je predviđena za 27. i 28. mart. Ministar Šarčević kaže da će biti organizovana onlajn proba male mature posle Uskrsa.

- Mi ćemo najverovatnije posle uskršnjih praznika organizovati probu male mature. Očekujem da će roditelji odigrati dobru ulogu, jer je i njima bitno da vide koliko njihovo dete zna - naglasio je ministar.

Video: Kad nastavnik umesto ispred učenika, stane ispred kamere i drži čas

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    26. mart 2020 | 14:48

    Nazovi nastava i nazovi raspust. Ludilo se nastavlja.

  • Лав ричући

    26. mart 2020 | 15:04

    Аман бре људи-луди!!! Па кад вам се падне 1.мај у суботу ил Недељу,ви га продужавате за понедељак и уторак! Зашто рачунате суботу и Недељу САДА кад је НАЈВЕЋИ ХРИШЋАНСКИ ПРАЗНИК?!!! ПОНЕДЕЉАК И УТОРАК СУ ИСТО ЦРВЕНО СЛОВО,НЕКРСТИ НЕКРШТЕНИ!!! Због греха,и непоштовања Бога долазе и вируси, и друге болештине, и кризе и ратови-УРАЗУМИТЕ СЕ ВЕЋ ЈЕДНОМ!

  • zeljko

    26. mart 2020 | 14:57

    o kakvom prolecnom raspustu vi pricate?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA