≫ 

U Srbiji 8.500 migranata, komesar tvrdi da nema zaraženih: Videli su da je korona ozbiljna stvar

Prihvatne centre obezbeđuje vojska; migranti teško prihvatili to što ne mogu dalje ka Evropi

  • 19
Granični prelaz Kelebija, migranti Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić izjavio je danas da u prihvatnim centrima za migrante nema zaraženih novim virusom korona, kao ni onih koji su sumnjivi ili moraju u izolaciju.

Cucić je za RTS rekao da u prihvatnim centrima ima 8.500 migranata, dodajući da su tri centra u Kikindi, Somboru i jedan kod Šida popunjena, te da će deo tih ljudi biti prebačen u druga dva centra koja se pripremaju za otvaranje.

Objasnio je da su ta dva prostora zamena za centar "Čardak" u Deliblatskoj peščari koji je prvobitno bio planiran za prihvat migranata, međutim, kasnije je odlučeno da je taj centar potrebniji kao rezervni prostor za smeštaj naših građana obolelih od novog virusa.

Prema Cucićevim rečima, u prihvatnim centrima ima dovoljno higijenskih sredstava još od, kako kaže, 2015. godine, dodajući da je Komesarijat od tada u vanrednom stanju, koje je sada samo pojačano.

Takođe, dodao je, u Srbiji se poštuju i preporuke Svetske zdravstvene organizacije koje je objavila 25. februara, dodajući da je Komesarijat po tim preporukama postupio već 27. febraura.

Ističe da u Srbiji nema novih migranata, zbog zatvorenih gradnica, dodajući da i ukoliko se pojavi neki novi, da se on smešta u poseban karantin u okviru prihvatnog centra.

Cucić naglašava da infekcija može doći samo od spolja, zato je za prihvatni centar, svaki put kada dođe nova osoba, dan prvi i da je najbitnije da se ne pojavljuju novi.

Vladimir Cucić Vladimir Cucić / Printskrin: Youtube/RTS Jutarnji dnevnik

Migranti su prihvatili situaciju da moraju biti u prihvatnim centrima, kaže Cucić, dodajući da u prihvatnim centrima nije bilo incidenata i da te centre obezbeđuje vojska.

- U početku su migranti jako teško prihvatili da ne mogu dalje ka Evropi, jer su mislili da je sve ovo usmereno protiv njih, ali kada su videli da je korona virus ozbiljna stvar i da je ceo svet u izolaciji, onda su počeli da sarađuju, a čak učestvuju u organizaciji - ispričao je Cucić.

Video: Protest zbog migranata u Čardaku: Komesarijat odustao od smeštaja u Deliblatskoj peščari

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavke

    27. mart 2020 | 11:24

    E samo nam još oni trebaju.....

  • MilicA

    27. mart 2020 | 12:51

    Kako to da baš niko od njih nema, a kreću se svuda redom i pipaju šta stignu. A ruke sigurno ne peru. Ako nemaju koronu, možda imaju neku drugu zaraznu bolest. I nemoguće da su svih 8.500 testirani. Nema toliko testova. A koronu mogu da imaju, a da im se ne ispolje simptomi. U svakom slučaju ne trebaju nam u Srbiji.

  • Bojan

    27. mart 2020 | 12:47

    Pa jel ih testirao sve pa zna? Nije testirano 2000 nasih,a ne 8000 migranata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA