≫ 

Selo između Srbije i BiH odsečeno od sveta: Ne mogu po lekove, hranu im donose do graničnog prelaza

Meštani zabrinuti; vezani za Priboj, korona ih odvojila

  • 3

Čardak ni na nebu ni na zemlji ovih dana jeste selo Mokronozi koje iako pripada opštini Rudo u BiH, mnogo je bliže Priboju i zato većina meštana ima srpsko državaljanstvo, a samim tim i njihovi zdravstveni kartoni otvoreni su  u pribojskom Domu zdravlja.

- Mi smo naše živote vezali za Srbiju, tamo zarađujemo koru hleba i lečimo se. Sada ne možemo nigde. Niti možemo uzeti namirnice, niti nam ih ko može doneti. Ponekad ih neko donese do graničnog prelaza, a mi ih preuzmemo, to je jedino - izjavio je za RINU meštanin Radoje Bogdanović.

U Mokronozima veliki broj stanovnika čine stari i bolesni ljudi, pa su mnogi uplašeni ukoliko dođe do smrtnih slučajeva, da neće moći po svim običajima sahraniti pokojnike.

Mokronozi, Priboj, BiH Do Priboja pola kilometra / Foto: RINA

- Totalno smo odsečeni. U Priboju primamo penziju, imamo pravo na lečenje, kupujemo hranu i za nas i za stoku. Makar samo jedan dan kad bi imali mogućnost da pređemo do Priboja, to bi nam mnogo značilo - kaže Milosav Milanović koga od graničnog punkta  sa Srbijom deli samo pola kilometra, a od Rudog čak trideset.

Mlađi stanovnici koji u većini slučajeva rade u Priboju, uplašeni su da će izgubiti svoja radna mesta i tako doći na rub egzistencije.

- Plata nam je jedini izvor prihoda i zato ne znam šta ćemo ako muž ostane bez posla - rekla je Mika Radović.

Selo Mokronozi iako administrativno  pripada BiH, praktično je  prigradsko naselja Priboja od kog je udaljeno samo kilometar, ali i pored toga su do sada prilikom svakodnevnog funkcionisanja morali da pređu čak 12 međudržavnih rampi.

Mokronozi, Priboj, BiH Do Rudog 30 kilometara / Foto: RINA

(Telegraf.rs/ RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    28. mart 2020 | 08:11

    Ako je pola kilometra od Priboja onda treba da pripada toj Opštini a ne 30 km udaljenoj, glupost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA