≫ 

Najveće žarište korone u Srbiji je Ćuprija: Obolelo ukupno 659 osoba, Vlada donela nove mere

Ukupno je zaraženo 659 ljudi, umrlih je 10, danas na sajmu počinje prijem prvih pacijenata, vikendom zabranjeno kretanje od 15 časova

  • 24

Činjenice:

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 659

* Broj preminulih u Srbiji: 10

* Broj izlečenih u Srbiji: 42

* Novo žarište korona virusa u Srbiji je Ćuprija

* Policijski čas traje 12 sati dnevno - od 17 do 5 radnim danima, bolnice čuva vojska

* Policijski čas za vikend je produžen od 15 časova do 5 ujutru

* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana

* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena šetnja parkovima

* Ukinut javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike

* Radi se sve veći broj testova, i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus

* Na Sajmu u Beogradu postavljeno 3.000 kreveta, danas u 8 sati ta bolnica počinje da radi

* Sve je manje državljana Srbije koji su ostali zarobljeni u inostranstvu, država pomaže da se vrate u zemlju

* Kineski lekari u Beogradu zadovoljni preduzetim merama, zasad bez pooštravanja mera

* U Beograd stigao avion sa tri i po miliona maski, uskoro stiže još respiratora

* Građani neumorno iskazuju podršku zdravstvenim radnicima aplauzom u 20 sati

Najnovije informacije o stanju u regionu i svetu pratite u specijalnom blogu Telegraf.rs

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Iz časa u čas:

22:57 Ljubić: Sada nije pametno praviti bebe

Profesor dr Aleksandar Ljubić, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista perinatologije, renomirani stručnjak rekao je večeras da nije pametno da sada žene ostaju u drugom stanju.

On je, takođe, rekao da se do prekjuče nije znalo da virus može da se prenese sa majke na plod, a onda se takav slučaj desio u Kini.

21:06 Direktorka "Batuta" Današnji porast broja inficiranih očekivan

Verica Jovanović izjavila je večeras da je današnji porast broja zaraženih od 131 osobe očekivan i dodala da se još veći porast broja obolelih očekuje u naredne dve nedelje, pa je zbog toga potrebno da mere koje se primenjuju budu još rigoroznije.

20:57 Kancelarija za KiM: U srpskim sredinama jedna obolela osoba

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji i dalje ima samo jedna osoba obolela od korona virusa i ona je prebačena u KC Niš, a u tvrđuju se kontakti stanovništva sa obolelom ženom i njenom porodicom radi preduzimanja daljih epidemioloških mera, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za KiM.

Kako se navodi u saopštenju, u albanskim sredinama ima 90 obolelih.

Određeno je 12 lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice na kojima će iz bidona moći da se uzima tečnost za dezinfekciju ulaza i stanova, a do sada je građanima podeljeno 6.000 zaštitnih maski iz fabrike "Javor" u Zubinom Potoku.

U Kosovskoj Mitrovici u nedelj, 29. marta, u periodu od 6 do 9  biće odobren izlazak najstarijim sugrađanima, u cilju snadbevanja životnim namirnicama, a mlađi sugrađani se pozivaju da u cilju smanjenja rizika u tom periodu ne izlaze do prodavnica.

Dodaje se da je izvršena dezinfekcija javnih ustanova, stambenih zgrada, vozila i ulica u Zubinom Potoku, Obiliću, Vučitrnu, Leposaviću, Štrpcu, Gračanici i Peći.

Bolnica, korona virus, intenzivna nega Foto: Tanjug/AP

20:34 Dva nova slučaja koronavirusa na KiM, ukupno 90

Na KiM su danas do 18 časova registrovana još dva nova slučaja obolelih od korona virusa, čime je ukupan broj obolelih na toj teritoriji 90.

Testirano je 38 uzoraka uzetih iz slučajeva terenskog kontakta, kao i slučajeva hospitalizovanih na Klinici za infektivne bolesti i pokazalo se da su dva slučaja pozitivna. Ukupno je zaraženo 90 lica, a jedno lice je umrlo, prenosi Kosovo onlajn.

Jedan oboleli ima prebivalište u Podujevu, a drugi je iz Prištine.

Ukupno je testirano 1.029 sumnjivih uzoraka na korona virus.

18:56 Srbiji stiže pomož iz Ujedinjenih Arapksim Emirata

Avion iz Abu Dabija, sa medicinskom i zaštitnom opremom  stiže noćas u Beograd. Kako saznajemo, avion bi trebalo da sleti posle 1 sat. 

Ukupno će biti dopremljeno 10 tona opreme: 13.750 zaštitnih odela, 15.000 bolničkih odela, 500.000 rukavica, 30.000 zaštite za cipele, 20.000 maski i 6.000 sanitajzera.

18:00 Prvi slučajevi obolevanja u Smederevskoj Palanci

U Smederevskoj Palanci danas su zvanično potvrđena dva slučaja zaraženih virusom korona, a kako je rekao predsednik opštine Nikola Vučen, obe osobe su u Beogradu na trijaži, nakon čega će se znati kakvog su stanja i gde će biti lečeni dalje.

- Ono što je sigurno jeste da niko nije imun na ovaj virus, iako smo preduzeli najrigoroznije mere na samom početku, virus je takav da napada na sve - rekao je Vučen.

16:59 Na Kosovu i Metohiji 3 novotestiranih, čekaju se još 4 rezultata

Rezultati četvoro testiranih na korona virus stižu u toku dana, a u Pasjanu, Gračanici i Severnoj Mitrovici imamo troje novotestiranih, izjavio je doktor Aleksandar Antonijević na konferenciji za novinare u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Antonijević je dodao da je situacija dobra, ali da se treba pridržavati svih mera i uputstava prevencije u suzbijanju korona virusa, sa posebnim naglaskom na kućnu izolaciju, prenosi Kosovo onlajn.

16:40 - Piju viski i uživaju u beogradskim parkovima!? "Tako su i Italijani, pa sad broje mrtve"

16:37 - U Apatinu počela besplatna podela sredstava za dezinfekciju

U Apatinu je danas počela besplatna podela sredstava za dezinfekciju domaćinstvima i privrednim subjektima, čiju proizvodnju je organizovala lokalna samouprava te opštine u saradnji sa JKP "Naš dom". U cilju suzbijanja širenja virusa korona, do sada je proizvedeno 60.000 litara dezinfekcionog sredstva na bazi hlora, saopšteno je iz opštine Apatin.

16:25 - Nove odluke Vlade: Samoizolacija 28 dana, nema šetnji za kućne ljubimce, zatvorene pijace

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, donete se najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

16:21 - U Trsteniku počela dezinfekcija seoskih naselja

U toku je dezinfekcija objekata i javnih površina u Trsteniku, a danas je počela i dezinfekcija i u seoskim naseljima na području te opštine.

Direktor JP za uređivanje građevinskog zemljista Trstenik Zoran Radisavljević izjavio je da su u procesu dezinfekcije, osim preduzeća Komstan i privatne firme za dezinfekciju, angažovani i radnici parking servisa.

15:51 - Vapaj ministra zdravlja posle 10. žrtve korona virusa i punih gradskih ulica u Beogradu

15:30 - U KC Niš na lečenju 33 zaraženih, u kućnoj izolaciji 32

U Kliničkom centru Niš na lečenju su 33 pacijenta zaražena korona virusom, dok su u kućnoj izolaciji 32 osobe kod kojih je potvrđen Kovid-19, izjavio je danas gradonačelnik Niša Darko Bulatović

15:16 - Vikendom od 15 sati će počinjati policijski čas u Srbiji

"Mi smo sada doneli odluku da vikendom od 15 sati krene policijski čas", rekao je ministar zdravlja Zaltibor Lončar, na konferenciji za medije koja je počela u 15 sati.

Korona virus plakat Foto: covid19.rs

15:00 - U Srbiji obolelo ukupno 659 osoba

U Republici Srbiji je do 15 časova 28. marta 2020. godine registrovano ukupno 659 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 371 osobe od kojih je 131 pozitivno i  240 negativno na novi korona virus. Do 15 časova, 28. marta 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 2086 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

14:50 - Nulti pacijent u Srbiji ozdravio od korone: Muškarac (43) iz Bačke Topole pušten na kućno lečenje

14:36 - Na VMA počela obuka za laborante i medicinske tehničare za briseve

Obuka zdravstvenih radnika za uzimanje briseva, kako bi moglo da se krene sa masovnijim testiranje na COVID - 19, počela je jutros na Vojnomedicinskoj akademiji, rečeno je Tanjugu u toj zdravstvenoj ustanovi.

U prvom delu dana obuku imaju laboranti i medicinski tehničari kako bezbedno da uzimaju briseve kod testiranja na novi korona virus.

Od 14 sati počela je obuka za infektologe, epidemiologe i druge zdravstvene radnike kako bezbedno da oblače i svlače zaštitnu opremu.

14:34 - U Boru kažnjeno šestoro zbog prekršenih mera zaštite

Policija je na području uprave Bor juče kaznila šest ljudi koji su krišili propisane zadravstvene mere i odluku o zabrani kretanja, a među njima i ženu (40) koja po dolasku u Negotin nije poštovala odluku o samoizolciji.

14:06 -  Ovo je prošireni spisak prodavnica za penzionere

U nedelju, 29. marta, biće otvoreno 3.140 maloprodajnih objekata i radnji u Srbiji u kojima će stariji od 65 godina u periodu od četiri do sedam ujutru moći da obave kupovinu.

13:31 - Ko su doktori koji nas savetima vode kroz korona krizu?

Predrag Kon, Branislav Nestorović, Branislav Tiodorović, Goran Stevanović, Miomir Pelemis, Darija Kisić Tepavčević, Zoran Gojković, Vladimir Petrović, Korona virus strucnjaci Ovo su stručnjaci koji nas vode kroz korona krizu - Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Milena Đorđević/Tanjug/Zoran Žestić/Dragan Kujundžić/Jaroslav Pap

13:05 - Potpuna stabilizacija: Fabrike rade 24/7 da bi alkohola bilo dovoljno za sve ustanove i apoteke

Početkom naredne sedmice očekuje se potpuna stabilizacija u snabdevanju tržišta alkoholom, domaći proizvođači redovno snabdevaju zdravstvene ustanove i apoteke, a povećana tražnja za ovim proizvodom i stvaranje zaliha u proteklom periodu, stvorili su utisak nestašice.

12:35 - Postavljeni kreveti u Čairu: Pogledajte gde će biti smešteno 1.000 osoba

Kreveti za osobe koje obole od korona virusa, ali imaju lakšu kliničku sliku, postavljeni su u sportskoj hali Čair u Nišu, po uputstvu Кriznog štaba i Vlade Srbije. U tom prostoru moći će da se smesti 1.000 osoba inficiranih virusom Covid-19.

Video: Postavljeni kreveti u Čairu: Pogledajte gde će biti smešteno 1.000 osoba

12:16 - Nišlijka zatečena kod Manastira Mileševa u vreme policijskog časa: Preti joj kazna do 150.000 dinara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prijepolju, priveli su ženu iz Niša, jer je sinoć tokom zabrane kretanja zatečena na ulici nakon 17 časova, nedaleko od manastira Mileševa.

12:00 - Nova žrtva korona virusa u Srbiji: Preminuo muškarac (63) iz Vranjske Banje

Muškarac iz Vranjske Banje, star 63 godine, prva je žrtva korona virusa u Pčinjskom okrugu.

On je preminuo u noći između petka i subote na Infektivnoj klinici Kliničkog centra u Nišu, potvrdio je Gradski štab za vanredne situacije u Vranju.

11:50 - U KC Vojvodine 26 pacijenata obolelih od korone, 4 u teškom stanju

Prethodnog dana u Vojvodini je testirano ukupno 57 osoba na prisustvo korona virusa, od kojih je 44 bilo negativno, dok je bolest potvrđena kod 13, saopštio je danas Pokrajinski štab za vanredne situacije.

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine (KCV) trenutno se leči 26 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa COVID-19.

KORONA VIRUS VOJVODINA Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine (KCV) trenutno se leči 26 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa COVID-19 - Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

11:53 - Novi prostor za putnike na aerodromu "Nikola Tesla"

Na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu u funkciji je novi prostor za prihvat putnika koji u vreme vanrednog stanja dođu u Srbiju, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa Covid-19.

U tom prostoru, u neposrednoj blizini dolaznih gejtova,u kome se nalazi sva potrebna oprema, putnike će po izlasku iz aviona sanitarni inspektori testirati na korona virus, saopšteno je iz kabineta potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović.

11:28 - Vulin: Bude li neko napao službeno lice, vojnika, medicinsku sestru... primenićemo silu

Koristićemo sva svoja ovlašćenja bude li neko digao ruku na vojnika, na lekara, na medicinsku sestru, na bilo koje službeno lice, bude li bilo ko silom želeo da nametne neki svoj stav, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

10:45 - Spisak stvari koje morate poneti na Sajam ako budete tamo zbog korona virusa

Beogradski sajam, spisak stvari šta da se ponese u privremenu bolnicu Spisak stvari koje ste u obavezi ili je preporučljivo da ponesete sa sobom, ukoliko budete smešteni u privremenu bolnicu - Foto: covid19.rs

10:23 - 22. dan korona virusa u Srbiji u odnosu na isti dan u Italiji i Vuhanu: Kojem scenariju smo bliži?

"Iako je ukupno oboljevanje povećano, u trećoj nedelji smo imali mali pad oboljevanja u uzrastima gde se najviše ranije pojavljivalo, dakle u uzrastu između 25 i 55 godina, sem u uzrastu 50 i 55 godina - gde je došlo do povećanja", najnovija je izjava dr Predraga Kona, koji je jutros govorio u uživo uključenju u TV program.

Poređenje sa Italijom u 22. danu, koji je bio u petak, 27. marta

- Mi smo uštedeli sedam dana, jer je sedam dana pre toga Italija bila na nivuou u kojem smo sada. Uštedeli smo 7 dana, mi smo deset puta nižeg intenziteta aktivnosti virusa nego oni u 22. danu. To bi značilo da se deset puta kod njih za nedelju dana povećao broj u trećoj nedelji, a mi ćemo videti koliko će se kod nas povećati u četvrtoj nedelji - rekao je dr Predrag Kon u uključenju uživo na TV Prva.

10:16 - Nestorović optimista: Nema šanse za najgori scenario. Otkrio šta ga uverava u pozitivan ishod

Doktor Branimir Nestorović jutros je u televizijskom gostovanju rekao da je optimista povodom epidemije korona virusa u zemlji, te da veruje da nema šanse za najgori scenario.

On je rekao da su mere urodile plodom, te da mi u četvrtoj nedelji nemamo veliki porast obolelih.

09:55 - Dr Kon o situaciji u Srbiji u subotu, 28. marta: Svi na respiratoru su životno ugroženi

"Mi se sad nalazimo na strmom usponu epidemije, a sa merama socijalnog distanciranja, ta strmost neće biti takva, ali je po prirodnom toku četvrta, peta nedelja su nedelje kad se dolazi do maksimuma, eventualno šesta, u našem slučaju najverovatnije šesta", rekao je Predrag Kon u uključenju uživo na TV Prva.

08:26 - Doktor Peng je otkrio do kada će u Srbiji harati korona virus: Detaljno objašnjenje po danima

08:00 - Selo između Srbije i BiH odsečeno od sveta: Ne mogu po lekove, hranu im donose do graničnog prelaza

Čardak ni na nebu ni na zemlji ovih dana jeste selo Mokronozi koje iako pripada opštini Rudo u BiH, mnogo je bliže Priboju i zato većina meštana ima srpsko državaljanstvo, a samim tim i njihovi zdravstveni kartoni otvoreni su  u pribojskom Domu zdravlja.

07:58 - Testirana beba koju je rodila majka zaražena korona virusom u Beogradu, čekaju se rezultati

Prva trudnica zaražena korona virusom porodila se juče carskim rezom u GAK Narodni front, a kako je rekao dr Željko Miković, direktor GAK Narodni front, beba je testirana na ovaj virus i rezultati se čekaju.

- Majka je stabilna, izolovani su. Beba ima svoj boks, odvojena je i od beba i od majke. Test je urađen i čekamo rezultat, očekujemo da se ova beba rodila bez virusa. Ta izolacija služi da majka ne prenese virus na svoje dete - objasnio je on

07:25 - Na Beogradskom sajmu u 8 sati počinje prijem prvih pacijenata sa korona virusom

Privremena bolnica na Beogradskom sajmu će danas od osam sati početi da prima prve pacijente, najavila je premijerka Ana Brnabić.

- To je sledeći logičan korak u odnosu na masivno testiranje, dakle ofanziva protov COVID 19 – da testiramo više ljudi i da one sa blažim simptomima odmah šaljemo u privremene bolnice, pod lekarski nadžor - rekla je juče Branbić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joka

    28. mart 2020 | 09:22

    Nista ne cudi za Cupriju,taj deo Srbije ukljucujuci Svilajnac,Paracin,Jqgodinu...ima najvise ljudi koji zive van zemlje a sad su se svi vratili nazad.Srbija sada svima valja,okrece se kolo srece.Zivela Srbija

  • Jagodinac

    28. mart 2020 | 13:53

    Aj sad kazite koji je kafic radio u Cu iako je bilo zabranjeno i ko drizi taj kafic....

  • Jasna

    28. mart 2020 | 13:51

    Sudeći po jutrošnjij slici na ulicama u Nišu nema nikakve opasnosti. Svuda redovi bez maski, rukavica i preporučenog rastojanja. Svaki treći je 65+ . Izašla sam da roditeljima kupim osnovne potrepštine ali ova nedisciplina me je zaprepastila. Ako se nešto drastično ne preduzme malo će nam biti i hala Čair i sve sportske hale u Nišu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA