≫ 

Doktor Peng je otkrio do kada će u Srbiji harati korona virus: Detaljno objašnjenje po danima

"Kada četiri dana uzastopno budete imali pad novoobolelih, čekaju vas još dva ciklusa od po 14 dana"

  • 71
BRNABIC KINESKI STRUCNJACI SASTANAK Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Kineski stučnjak za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Peng Džićijang uveren je da će Srbija za mesec ili dva uspeti da epidemiju korona virusa stavi pod kontrolu.

- Vaše rukovodstvo pokazuje veliku odlučnost, narod veruj Vladi. I ja verujem da će tako biti - rekao je za "Novosti" doktor Peng, koji predvodi šestočlani tim lekara iz Kine koji su došli u Srbiju da pomognu u borbi sa epidemijom.

On dodaje da će, ako se budu poštovale mere, za mesec ili dva epidemija Kovida -19 u Srbiji krenuti silaznom putanjom.

- Kada četiri dana uzastopno budete imali pad novoobolelih, čekaju vas još dva ciklusa od po 14 dana, koliko obično traje inkubacija, znači dodatnih 28 dana opreza. Onda možete da odahnete - rekao je Peng.

Govoreći o tome od čega zavisi dalji tok epidemije, pošto Srbija ulazi u četvrtu nedelju, on kaže da to najviše zavisi od toga koliko će naša zemlja brzo otkriti obolele, pogotovo one koji su u kućnoj izolaciji.

- Njih što pre treba smestiti u bolnice i lečiti. Takođe, moraju se smestiti u kolektivni karantin svi koji su bili u kontaktu sa obolelima. U kućnoj izolaciji vrlo je teško izbeći širenje zaraze. Mi u Kini smo se u to uverili - naglasio je.

Upitan šta je Srbiji prednost, a šta mana u borbi sa virusom, Peng kaže da se lične mere zaštite koje preduzimemo ne mogu meriti sa onim što su oni radili u Kini.

BRNABIC KINESKI STRUCNJACI SASTANAK Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

- Prema ljudima koji su izolovani kod kuće i ne žele u kolektivni smeštaj, trebalo bi primeniti prinudnu izolaciju. Ogromna prednost je snaga koju je pokazala vaša vlada. To je slično kao u našoj Kini. Ukoliko veliki broj inztitucija zajednički krene u borbu, lako ćete stići do pobede - poručuje on.

Ukazuje i da naša zemlja nema iskustva sa pandemijom, te da je primetno i određeno nepoštovanje u sprovođenju mere.

Kakva je situacija sada, vidite u galeriji:

- U bolnicama ima nedostataka u merama zaštite zaposlenih. Malo ljudi se testira. Ali, mere zaštite zdravstvenih randika mogu da se pojačaju, resursi za testiranje takođe - zaključio je Peng.

BRNABIC KINESKI STRUCNJACI SASTANAK Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Video: Krizni štab sa ekspertima iz Kine: Premijerka na sastanku sa epidemiolozima

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • šućpur

    28. mart 2020 | 12:53

    To što Kinez kaže je tačno! Baš juče sam ,A TO MOŽETE I SVI VI SAMI,na Wikipediji pregledao statistiku vezanu za koronu,u svim državama i uporedio. Prvo što mi je upalo u oči jeste da na svaka 4 dana broj skače. Ali je tačno da ni Kinezi ne znaju sve. Jer i nakon tog perioda oni opet imaju 1 do 2 zaražena dnevno. To znači da se virus oporavlja i kreće opet iz početka. Teško da će se svet osloboditi ovog virusa . Čim se jedna država oslobodi ,on uđe iz druge i opet počne da hara. Nijedan virus koji je okupirao ceo svet nikada do sada u istoriji nije pobeđen. Tako da su male šanse da će i ovaj biti pobeđen.

  • Nn

    28. mart 2020 | 09:25

    A onda kreće novi virus,,besparitis,,ko ga preživi,priča će.

  • no comment

    28. mart 2020 | 08:32

    po ovome za godinu do dve, najvise tri godine bice sve gotovo.. kako ova izjava poznato zvuci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA