≫ 

SPC: Nastavljamo pričest! Lončar: Crkva će morati da sluša lekare

Srpska Pravoslavna Crkva obavestila je sve vernike da će primeniti najnovije preporuke Vlade Srbije

  • 65
Pravoslavlje, svestenik, sveštenici, vernici, pričest, post, uskrs, rumunija

Foto: Shutterstock

Na redovnoj konferenciji za medije, povodom epidemije korona virusa u Srbiji, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će i Srpska Pravoslavna Crkva morati da sluša preporuke lekara i ono što kaže struka, kada je reč o zaštiti ljudskih života. Tim povodom oglasila se i SPC saopštenjem da će se pridržavati svih preporuka koje je iznela Vlada Republike Srbije.

- Vernik sam idem u crkvu, ali oko korona virusa treba da slušamo šta kaže struka. Sprovodićemo sve što kaže struka da bismo zaštitili ljudske  živote da bismo ih spasili i ostaćemo pri tome nećemo ići ni manje ni više - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Srpska Pravoslavna Crkva obavestila je sve vernike da će u skladu sa najnovijim preporukama Vlade Srbije, koje su iznete u cilju suzbijanja epidemije korona virusa, da se verski obredi u verskim objektima na otvorenom prostoru vrše bez prisustva vernika, da će SPC primeniti iste, kao što je to već učinila u onim državama srpske dijaspore i regiona gde su ovakve mere zaštite donete pre nekoliko dana.

- Crkva neće prekidati služenje svete Liturgije niti prestati da pričešćuje vernike jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati: ona predstavlja osnovu naše vere u Boga Živoga. To konkretno znači da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik (ili sveštenici) sa đakonom, pojcima i crkvenjakom (kako je gde potreba i prilika) - navodi se u saopštenju SPC.

Takođe, pozvani su svi vernici stariji od 65 godina, i mlađi slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na sveta bogosluženja i ni sebe ni druge ne izlože riziku.

Kada je reč o svetom Pričešću u saopštenju se navodi da rizik nije samo Pričešće, naprotiv, ali da je realno pristuna opasnost od virusa, nezavisno od svetog Pričešća, zbog njegove ekspanzije na svakom koraku u poslednje vreme, a predstojeći period i kineski i domaći stručnjaci ocenjuju kao najkritičniji i vide što veću izolaciju kao jedini način da se njegovo širenje zaustavi i da se izbegne tragično iskustvo Italije i nekih drugih zemalja.

- Našim vernicima očinski, pastirski odgovorno i sa ljubavlju blagosiljamo da sveta bogosluženja prate putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranica, a da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu. Ostala činodejstva, naročito svetu Tajnu krštenja, treba odložiti do normalizacije stanja, a kada je ono ipak hitno potrebno, saobraziti ga merama vanrednog stanja. Sahrane treba vršiti sa što manjim brojem prisutnih - navodi se u saopšetnju SPC.

Napominje se i da nije dobro da se odlazak u crkvu koristi kao izgovor pred svojom savešću i pred bližnjima za nepoštovanje mere samoizolacije. Zato još jednom pozivamo sve naše sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se u svemu pridržavaju propisa koje je donela država i uputstava o crkvenom životu koje je propisao Sveti Arhijerejski Sinod.

Video: Kon prokomentarisao pričest u Novom Sadu u doba korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Косингас

    28. mart 2020 | 22:28

    Жалосно је кад о православној вери и Христу причају они који не верују, нити живе како Бог заповеда.

  • Toni

    28. mart 2020 | 23:31

    Ljudi izolacija ......kad se razbolite onda cete da placete doktorima. Postujem religije i boga ali probudite se

  • branislav

    28. mart 2020 | 23:08

    svako ce dati odgovor na svoje ponasanje i svoje stavove u ovo vreme ponovnog otpadnistva od vere...Bog je sudija - On ce suditi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA