Direktorka Instituta "Batut": Današnji porast zaraženih očekivan, najbolja zaštita - sedeti kod kuće

- Još veći porast broja obolelih očekuje u naredne dve nedelje - kazala je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut " Verica Jovanović i istakla da je komunikacija najveći rizik

  • 2
GRADOVI IZOLACIJA JOVANOVIĆ VERICA JOVANOVIĆ Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je večeras da je današnji porast broja zaraženih korona virusoma od 131 osobe očekivan i dodala da se još veći porast broja obolelih očekuje u naredne dve nedelje, pa je zbog toga potrebno da mere koje se primenjuju budu još rigoroznije.

-Prema svim stručnim podacima, očekuje se porast obolelih, naročito u petoj i šestoj nedelji od početka infekcije. Porast koji je registrovan tokom današnjeg dana je prema epidemiloškim procenama u rasponu koji je očekivan -rekla je Jovanovićeva za TV Pink.

Ona je apelovala na sve građane da se pridržavaju postojećih mera, da smanje kontakte i ostanu kod kuće, ocenjujući da bi, s obzirom na dalje širenje virusa, mere koje se primenjuju trebalo sada biti još rigoroznije.

- Važno je poštovati mere koje su na snazi, jer one omogućavaju da se smanji dalje širenje zaraze i da porast koji je danas zabeležen ostane što manji u narednim danima - istakla je Jovanović i dodala da je najbolja mera sedeti kod kuće, jer je komunikacija najveći rizik.

Istakla je da je do sada u Srbiji testirano 2.086 ljudi, da je potvrđeno 659 zaraženih novim virusom korona, a da je u poslednja 24 časa broj novozaraženih 131.

Jovanovićeva je dodala da je polovina zaraženih pacijenata na bolničkom lečenju i da je do sada bilo 10 smrtnih ishoda.

Rekla je i da zdravstevni sistem za sada to može da izdrži i da sve zdravstvene ustanove pružaju maksimum da pomognu pacijentima.

Ana Brnabic, Infektivna klinika Foto: Tanjug/Vlada Srbije - Slobodan Miljevic

Jovanovićeva je istakla da je puštanje tzc. nultog pacijenta sa KC Vojvodina na kućno lečenje velika vest, dodajući da je do sada bilo još slučajeva koji su pušteni iz bolnice s dobrom kliničkom slikom.

One je zahvalila stručnjacima iz Kine koji pružaju veliku pomoć Srbiji ne samo kroz donacije već i kroz znanje i iskustvo, dodajući da oni svaki dan rade sa srpskim zdravstvenim radnicima na ličnim zaštitnim merama, metodama lečenja…

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Dr Stevanović objasnio: Šta da rade ljudi koji imaju simptome virusa, a ne uspevaju da dobiju vezu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žana

    29. mart 2020 | 00:44

    Dobila je dozvolu od zamenice da se pojavi mukica !

  • Nena

    29. mart 2020 | 00:42

    Konačno da direktorka od zamenice dobije reč ! Bilo je krajnje vreme !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA