≫ 

Marka majka zaključala u sobu, komšije čiste zgradu: Beograđani ipak ozbiljno shvatili korona virus

Od trenutka otkako je Marko ušao u stan, majka ga je stavila pod ključ

  • 28

Srbija bije jednu od najtežih bitki u istoriji, a to je bitka protiv opasnog korona virusa koji je u našoj zemlji već odneo 13 života i zarazio više od 740 ljudi.

Kako bi sprečila širenje opasnog virusa, Srbija je preduzela ozbiljne mere. Na snazi je već dve sedmice vanredno stanje, a uveden je i policijski čas, kako bi se ograničilo bespotrebno kretanje ljudi. Svi koji se vrate iz inostranstva moraju da budu u samoizolaciji četiri nedelje, a od ozbiljnih mera nisu izuzeti ni vozači u međunarodnom transportu.

Oni po povratku u Srbiju moraju da budu izolovani do narednog odlaska na put, kao i da se svakodnevno javljaju nadležnom zavodu za javno zdravlje i da prijave svoje zdravstveno stanje. Sagovornik Telegraf.rs Marko Jovičić se sinoć vratio u našu zemlju i svakako je hteo da poštuje mere, ali se njegova majka pobrinula da ni slučajno ne prekrši samoizolaciju. Naime, čim je legao da spava, majka ga je zaključala u sobi i tako mu definitivno onemogućila da napusti stan.

- Van Srbije sam bio skoro dva meseca, vozio sam turu po Evropi i sinoć sam konačno stigao kući. Shvatio sam da je situacija ozbiljna i naravno da sam planirao da poštujem meru samoizolacije, ali majka je majka. I zbog mene i zbog svih ostalih članova porodice ona je donela odluku da me zaista i u potpunosti izoluje. Ne znam da li će je držati do kraja, kao ni da li ću ja izdržati - kaže nam Marko, koji jutros, na sopstveno zaprepašćenje nije mogao da izađe iz sobe, jer je zaključan.

Kaže da je njegova majka, koja ima 59 godina, baš ozbiljno shvatila situaciju, te je već nakon prvog apela nadležnih tako organizovala svoj život da što manje napušta kuću, iako ne pripada veoma rizičnoj grupi.

Za sina je prelomila da ni sobu neće napustiti, bar dok opasnost ne prođe.

Marko Jovičić

Foto: Telegraf.rs/Privatna arhiva

Naš sagovornik kaže da se trenutno ne žali na uslove. U šali pominje da mu majka redovno protura kroz vrata sve što zatraži, o čemu svedoči i snimak na početku teksta. Ipak, svaki bliži kontakt mu je zabranila.

- Sve sam očekivao, ali ovo ne. Neka, za sada nemam primedbi. Malo se osećam kao da sam u zatvoru, ali dobro, proći će i to - kroz smeh kaže naš sagovornik.

Mere opreza preuzele i komšije

 

Nije samo Markova majka ozbiljno shvatila kakvu pretnju korona virus predstavlja. U strahu su i Markove komšije, koje su, kako je obavešten, detaljno dezinfikovale zgradu po njegovom povratku.

- Drugarica iz kraja mi javila da od jutros svi pričaju da sam se vratio i da su izvršili dezinfekciju ulaza. Htela je da popijemo kafu, ali je na kraju prelomila da sačekamo da prođe kritičan period - kaže nam Marko.

O svom putešestviju kroz Evropu u poslednja dva meseca rado priča. Kaže da je iz Srbije otišao dok je virus još bio tamo daleko - u Kini. Niko nije slutio da će pošast krenuti tako brzo da se širi svetom. U prilog tome svedoče neobična iskustva koja je doživeo dok je bio na putu.

- Pre dve tri nedelje, dok sam išao ka Italiji, stiglo nam je obaveštenje od firme da obavezno na utovaru i istovaru nosimo masku i rukavice. Kupio sam sve, a kada sam došao u Italiju na utovar tamo su mi se Italijani smejali i upirali prstom u mene kao da nisam normalan - priseća se Marko kako je prošao u zemlji koja sad broji više od 10.000 mrtvih.

Tokom ture je prošao Nemačku, Švajcarsku, Francusku, Italiju, Sloveniju... Kaže da nigde nije naleteo na strožije kontrole, a da u Švajcarskoj, uprkos sve većem rastu broja zaraženih i preminulih, kao da ne haju za mere.

- Znao sam da očekam u gužvi u Cirihu i Luganu. Deluje kao da se život tamo normalno odvija - svedoči naš sagovornik.

Dok ne prođe korona, nema vožnji

 

Na novo putešestvije neće skoro ići, jer je kompanija u kojoj radi iz predostrožnosti odlučila da obustavi ture. Svim kolegama je naređen povratak u Srbiju.

- Rečeno nam je da se vratimo i da ispoštujemo preporuke Ministarstva zdravlja koje su donete pre nekoliko dana. Danas sam pokušao da dobijem nadležni zavod, ali mi se niko još nije javio. Ako ih ne dobijem i sutra, zvaću ih sve dok ih ne dobijem. Nadam se da će mi dozvoliti da se testiram, kako bih ja bio miran, i kako bih mirne glave mogao da odem da vidim sina. Do tada biću u ova četiri zida i smišljaću kako da se zabavim - kaže Marko.

Nakon prvobitnog šoka zbog zaključavanja, Marko je sa ostalim članovima domaćinstva postigao dogovor o upotrebi zajedničkih prostorija. Ističe da sve lepo funkcioniše, te da se ukućani povuku u preostale odaje kada on kreće na tuširanje.

- Sve smo se dogovorili i organizovali. Možda je malo preoštra mera za moj ukus, ali poštovaću njihov strah - zaključuje naš sagovornik koji kaže da nema nikakve tegobe i da se nada da će i test uskoro potvrditi da nije zaražen opasnim virusom.

Video: Srpski stručnjaci objasnili da postoje dve vrste ljudi koji prave problem u borbi sa korona virusom

(I. Nikolić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    29. mart 2020 | 18:10

    Vidi se na Gazeli kako su shvatili hahahahaha

  • Aleksa

    29. mart 2020 | 18:20

    A da naoravite rubriku posebnu za sve snimke iz izolacije? Mislim da malo humora i zabave nije na odmet, pogotovu ako podelimo istu muku s ostalima na smesan nacin. Imam materijal, samo kazite da li, gde i kako poslati 😁

  • Munjeka

    29. mart 2020 | 19:29

    Lep je Marko nema šta 🤣 vidim da se žene već prijavljuju oko pomoći. Uživaj Markić 😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA