Kada će kraj epidemije korone? Dr Kon je odgovorio na to pitanje i poručio da su ovo najteže nedelje

* Srbija je danas u 24. danu i 4. nedelji borbe protiv ove pošasti * U Srbiji je korona potvrđena kod 741 osobe * Uzela je 13 života

  • 9
KORONAVIRUS STANJE LONCAR

Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Epidemija korona virusa u Srbiji trajaće još dva meseca, ceo april i ceo maj, a olakšanje se može očekivati u junu, kazao je epidemiolog Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje i član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv COVID-a 19.

On je gostujući na RTS sinoć naveo da se maksimu epidemije očekuje u petoj ili šestoj nedelji. Podsetimo, Srbija je danas u 24. danu i 4. nedelji borbe protiv ove pošasti. 

- Prvo, siguran sam da će Srbija da izađe iz ovoga ne samo kao pobednik, nego sa osećajem da je u stanju da se bori i sa ovakvom situacijom. Maksimum će najverovatnije biti u petoj, šestoj nedelji, a trajaće najmanje posle toga još nekih mesec dana. Trajaće praktično ceo april, i ceo maj. Do juna očekujem jedno ozbiljno olakšanje - kazao je dr Kon na pitanje kada će kraj epidemije i poručio svima da izdrže, jer sigurno izlazino iz ove situacije.

On je objasnio da ova epidemija i pandemija gripa A (H1N1) ne mogu da se porede, jer je smrtnost veća kod korona virusa, ali i naveo da pandemija 2009/2010 nije shvaćena dovoljno ozbiljno u Srbiji.

- Pandemija 2009/2010 nije shvaćena dovoljno ozbiljno u Srbiji. Uradili smo sve u smislu pripreme, ali smo izgubili 137 ljudi. U toj prvoj godini i kasnije iz godine u godinu gubimo ljude jer nismo sproveli masovnu imunizaciju. U ovoj situaciji je to drugačuje. Ne mogu da poredim  jer je ovde smrtnost, ipak, značajno veća i jedino što se nadam jeste da ćemo dobro izači iz svega ovoga. Ona reakcija tada je, takođe, bila koliko je Srbija mogla. Takođe je dat  maksimum u tom trenutku, bar moj lični i tadašnjeg rukovodstva, posebo ministra zdravlja. Sada bi rekao da se meni, eto, desilo da doživim u toku radnog veka. Ne mogu da kažem da sam srećan ali je to veliki izazov za mene ja sam ga se prihvatio - rekao je on.

Statistika korona virus Srbija

Printskrin: covid19.rs

Ponovio je da ne smemo da dozvolimo da nam se dogodi italijanski ili španski scenario. Istakao je da se nalazimo u najtežim nedeljama kada je reč o borbi protiv korona virusa i da je potrebno da to svi znaju. U sledećim nedeljama trebalo da počne nagli porast broja obolelih. Istakao je da, srećom, do sada taj rast nije kao što se očekivalo i da je to dobra vest

Smatra da je svaki dan u kojem ima pad broja obolelih dobar jer se produžava vreme epidemije, ali ističe da se time produžava i vremenski period u kojem se može očekivati njen maksimum.

- Ali dolaze topliji i sunčani dani, tada mora da se desi nešto. Videćemo šta, ali mi očekujemo da oslabi prenosivost virusa, odnosno njegov potencijal", naveo je Кon.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Kon: Mi jesmo u ratu, ja sam vojni epidemiolog

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ???

    30. mart 2020 | 09:31

    Zar nebese maksimum da se ocekuje tokom cetvrte nedelje ?

  • Pedja

    30. mart 2020 | 09:10

    Krajem aprila.

  • Miki

    30. mart 2020 | 10:17

    Ovaj je dokazao svojim izjavama da pojma nema,i sta nije dao ostavku kad je oobecao da ce je dati ako zatvore skole?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA